從前美麗的小白菜...

關閉 [複製鏈接]
作者: 豔豔 發表于 2007-12-8 22:20:53
6253 23
從前美麗的小白菜...

開花後....

今非昔比....
肥蚊蚊 發表於 2007-12-11 15:25:21 |顯示全部樓層
小白菜很難種咁, 我的都死了很多, 不太生得好
回復

fnv234 發表於 2007-12-11 15:30:04 |顯示全部樓層
嘩!種到開埋花,真係好勁,我以前買番黎幾日就死咗
回復

prodorothyhkg 發表於 2007-12-11 17:29:35 |顯示全部樓層
我d都係1個月到就 ,有乜秘訣種到咁靚?
回復

豔豔 發表於 2007-12-11 21:14:20 |顯示全部樓層
真係咁易死? ?? 冇秘訣呀....我吊o係露台....每日朝早曬曬太陽, 不可缺水...

我種左大約半年, 依家好討厭d花蕾呀!!! 一見到就剪剪剪...
希望遲d...d葉可以靚返啦....
回復

keiko 發表於 2007-12-12 11:41:28 |顯示全部樓層
我放在廳,無太陽都ok~~以前放有太陽的地方都無花蕾...
不過葉就唔好掂水,唔係一定梅~~!
回復

豔豔 發表於 2007-12-12 13:37:43 |顯示全部樓層
原帖由 keiko 於 2007-12-12 11:41 發表
我放在廳,無太陽都ok~~以前放有太陽的地方都無花蕾...
不過葉就唔好掂水,唔係一定梅~~!

d葉"梅"係唔夠水呀...
我果棵...兜頭淋水冇問題ga...
回復

keiko 發表於 2007-12-12 15:12:04 |顯示全部樓層
原帖由 豔豔 於 2007-12-12 01:37 PM 發表

d葉"梅"係唔夠水呀...
我果棵...兜頭淋水冇問題ga...

下~~你個盤咁strong!!!
我都有日日淋水,不過我次次淋濕邊塊葉,過2日,佢就由葉邊開始梅
跟住就俾我cut走^^過左幾次,我就好小心咁淋,咁就無葉再梅~~
回復

keiko 發表於 2007-12-12 15:13:35 |顯示全部樓層
不過我個棵都係手心咁大,無你個棵咁大.
回復

seed 發表於 2007-12-12 15:30:49 |顯示全部樓層
我都係第一次見佢地d花
之前一直以為是觀葉不會有花
不過開左花棵小白菜卻走晒樣
希望小白菜能快d變番以前咁靚咁密
回復

豔豔 發表於 2007-12-12 15:49:28 |顯示全部樓層
原帖由 keiko 於 2007-12-12 15:12 發表

下~~你個盤咁strong!!!
我都有日日淋水,不過我次次淋濕邊塊葉,過2日,佢就由葉邊開始梅
跟住就俾我cut走^^過左幾次,我就好小心咁淋,咁就無葉再梅~~ ...

我果棵只有唔夠水先會"梅菜"咁...俾佢吸返飽水又冇事...
回復

豔豔 發表於 2007-12-12 15:50:07 |顯示全部樓層
原帖由 seed 於 2007-12-12 15:30 發表
我都係第一次見佢地d花
之前一直以為是觀葉不會有花
不過開左花棵小白菜卻走晒樣
希望小白菜能快d變番以前咁靚咁密

...係囉....依家一有花蕾...剪剪剪冇得留低..
回復

keiko 發表於 2007-12-12 17:49:40 |顯示全部樓層
開出來的花是什麼色??我未見過^^
回復

豔豔 發表於 2007-12-12 17:55:52 |顯示全部樓層
原帖由 keiko 於 2007-12-12 17:49 發表
開出來的花是什麼色??我未見過^^

依d係之前剪既花..

回復

肥蚊蚊 發表於 2007-12-13 12:20:15 |顯示全部樓層
這就是我們好醜的小白菜
回復

四少 發表於 2007-12-13 14:59:38 |顯示全部樓層
葉有毛呀嘛 沾水積住, 風乾唔到咩易發"梅", 若放在陰涼通風位置就唔怕葉面濕水, 仲有噴完葉有水就咪俾佢曬, 會"LONE"葉. 缺水時/過曬時葉段會黃會枯, 葉會縮水. 缺光照會變得又長又丑. 小白葉要時不時摘芯, 植株老了的就要再插枝種過盆新的, 舊的就扔掉啦, 基本上會越種越多, 仲可以水栽, 如果水栽, 用"萄"粒好 D, 1/3 水位.
回復

四少 發表於 2007-12-13 15:04:36 |顯示全部樓層
原帖由 肥蚊蚊 於 2007-12-13 12:20 發表
這就是我們好醜的小白菜

若我係你, 會張佢肯肯的剪, 插多盆新的, 舊的都唔係好老可以 KEEP 住種.
不過, 再種的時候, 我諗多點水, 放陰涼小小的地方, 增加四周濕度, 咁應該會靘好多.
若唔係咁, 你可試下兩星期轉轉擺放的位置, 睇下邊個位最適合佢生長.
回復

肥蚊蚊 發表於 2007-12-13 15:33:55 |顯示全部樓層
好..等我係溫室放個小白菜陣...睇下咩位好...
唔好浪費d小白菜..呵呵...

thx四少
回復

四少 發表於 2007-12-13 22:48:14 |顯示全部樓層
原帖由 肥蚊蚊 於 2007-12-13 15:33 發表
好..等我係溫室放個小白菜陣...睇下咩位好...
唔好浪費d小白菜..呵呵...

thx四少

D 葉向後卷, 好明顯係太乾燥, 所以佢要卷埋減低水份蒸發. 曬得太多都會咁和葉會變細變硬.
你亦可分 3 盆放唔同位置比較亦可定期交替位置, 一般在室內不合適種植的位置, 多是用交替呢個方法去 KEEP 好盆花和時時可有靘靘花睇. 道理就好似 D 大商場/大公司 都有 D 園藝公司定期幫佢地換上新鮮健康的花, 把長得唔靘或唔健康的拎返花場再修護待下次再次更換用.
回復

八王爺 發表於 2007-12-20 11:14:10 |顯示全部樓層
我一定种係 玻璃缸裏。
回復

12下一頁