我的 - 白金葛

關閉 [複製鏈接]
作者: 豔豔 發表于 2007-12-8 22:18:01
7148 15
十分普通....但....十分喜歡的白金葛...
不過....**唔知點解對黃金葛一d興趣都冇...***

四少 發表於 2007-12-13 15:17:24 |顯示全部樓層
我..我..我..跟你一樣..不過..不過..不過..鍾情於 青金葛, 顏色夠 FRESH
回復

肥蚊蚊 發表於 2007-12-13 15:42:20 |顯示全部樓層
係呀...我一次買了不同的X金葛...
有冇興趣要條??

最近同事在校務處種都好green好靚..
水浸都係
回復

八王爺 發表於 2007-12-13 16:44:42 |顯示全部樓層
嘩 .... 哩种 係 几乎人人都种过 的 植物!
回復

四少 發表於 2007-12-13 22:41:52 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2007-12-13 16:44 發表
嘩 .... 哩种 係 几乎人人都种过 的 植物!

其實.... X 金葛 有好多唔同品種, 又有大葉細葉品種, 而且呢 D 植物, 有一個好有趣得意的特性 .....
若佢向下生, 葉子會越生越細, 甚至無葉 相反向上生的, 葉子會變得巨大.
回復

屠子步 發表於 2007-12-13 22:47:54 |顯示全部樓層
原帖由 四少 於 2007-12-13 22:41 發表

其實.... X 金葛 有好多唔同品種, 又有大葉細葉品種, 而且呢 D 植物, 有一個好有趣得意的特性 .....
若佢向下生, 葉子會越生越細, 甚至無葉 相反向上生的, 葉子會變得巨大. ...

你講開又好似係。

我搭車經過軒尼斯道,有人在平台種了大葉的,佢生上了3-4層樓。
回復

肥蚊蚊 發表於 2007-12-14 11:18:57 |顯示全部樓層
係呀....又好係係...等我望下向上同向下的分別先....
回復

四少 發表於 2007-12-14 22:14:19 |顯示全部樓層
原帖由 肥蚊蚊 於 2007-12-14 11:18 發表
係呀....又好係係...等我望下向上同向下的分別先....

Thanks for your share ~

由右至左 "黃金葛", "青金葛", "白金葛", "星點滕", "斑葉雲呢那"(蘭花黎嫁)
回復

lolo 發表於 2007-12-15 19:32:37 |顯示全部樓層
原帖由 四少 於 2007-12-14 22:14 發表

由右至左 "黃金葛", "青金葛", "白金葛", "星點滕", "斑葉雲呢那"(蘭花黎嫁)

排序是否應由左至右?
回復

threeyee 發表於 2007-12-15 23:42:16 |顯示全部樓層

回復 8# 的帖子

真的有這些名稱嗎?我還以為它們全是萬年青。
回復

肥蚊蚊 發表於 2007-12-16 15:32:28 |顯示全部樓層
四少...咁有心杈排呀....

若今次不成功, 下一次再剪比你啦
回復

四少 發表於 2007-12-17 13:42:20 |顯示全部樓層
原帖由 肥蚊蚊 於 2007-12-16 15:32 發表
四少...咁有心杈排呀....

若今次不成功, 下一次再剪比你啦

無可能會失敗
回復

肥蚊蚊 發表於 2007-12-17 13:55:57 |顯示全部樓層
比d蛇蛇食左姐.....
回復

樂峰寶箱 發表於 2007-12-17 19:03:22 |顯示全部樓層
原帖由 四少 於 2007-12-14 22:14 發表

全部都靚。我上星期在花墟找不到青及白, 遲D再找過。
回復

四少 發表於 2007-12-18 14:33:17 |顯示全部樓層
原帖由 樂峰寶箱 於 2007-12-17 19:03 發表

全部都靚。我上星期在花墟找不到青及白, 遲D再找過。

公厠對面, 繽x蘭藝向香島方向行, 行仔傍的角位舖有晒你要的青/白.
回復

樂峰寶箱 發表於 2007-12-18 15:04:11 |顯示全部樓層

回復 15# 的帖子

唔該晒。 我下個星期再去買。
回復