日本買回來的種子

關閉 [複製鏈接]
作者: spinnet 發表于 2009-11-24 16:54:28
18905 168
spinnet 發表於 2010-5-16 09:27:21 |顯示全部樓層
矢車菊好令下~
mahubia 發表於 2010-5-16 07:44

謝謝....
回復

Aalon 發表於 2010-5-17 20:20:14 |顯示全部樓層
係呀, 可能同一花場嘅產品啦...咁你包種子買咗幾錢啊?
spinnet 發表於 16-5-2010 09:27

廿蚊左右add6icon
回復

spinnet 發表於 2010-5-17 20:43:59 |顯示全部樓層
廿蚊左右
Aalon 發表於 2010-5-17 20:20

Thanks...等我都留意吓先.
回復

jeffiau 發表於 2010-5-18 04:18:42 |顯示全部樓層
你真是好彩啊, 我剛剛上星期托朋友分別在日本和墨西哥買種子回來, 可能世博關係,
所以種子都被香港海關拒絕帶入口呢...
回復

spinnet 發表於 2010-5-18 09:30:21 |顯示全部樓層
你真是好彩啊, 我剛剛上星期托朋友分別在日本和墨西哥買種子回來, 可能世博關係,
所以種子都被香港海關拒絕 ...
jeffiau 發表於 2010-5-18 04:18

咁慘呀...剛剛查過, 所有種子入口(除了中國大陸)原則上都要有有效的植物檢疫證明書/植物進口證. 不過我都試過2次係日本帶種子番嚟都無問題. (可能海關check唔到又或者佢地當睇唔到啦) 但點解一d外國網站可宜接寄種子過來香港? 佢地係唔係已經有植物檢疫證明書/植物進口證呢?

http://www.afcd.gov.hk/tc_chi/qu ... _plants_pq_imp.html
回復

jeffiau 發表於 2010-5-18 23:07:52 |顯示全部樓層
咁慘呀...剛剛查過, 所有種子入口(除了中國大陸)原則上都要有有效的植物檢疫證明書/植物進口證. 不 ...
spinnet 發表於 2010-5-18 09:30

這個我答到你呢^^

你的朋友之前試過在淘寶和ebay等都可以寄落香港, 是因為之前無咁嚴,
大約十份先抽一份檢查 (實則幾多份其實我不知的...只知是抽樣)。
即是講明是唔得架啦, 但捉唔捉就未必...

但如今世博關係,呢半年都會check得好緊, 因為世界好多人都在香港轉機去上海。
好似我咁,原本我3月在外國order, 件貨4月頭發到上海, 再由陸路落香港,
點知咁岩就撞岩世博...去到深圳就被人退回頭...
因為我都好熟物流, 我初時諗又會咁好彩, 於是叫他們重發。他們也和我諗的一樣:[今次唔得咪發到得囉, 實有一次得!]

點知發完又退發完又退, 因每次退回再發都要再換編號, 結果換換下, 我成件貨都唔見埋... ...!

這段時間我剛好又有朋友在墨西哥經日本轉機工幹回來, 他在兩地都買左少少種子俾我,
點知被人一搵就搵到,連機都唔俾上......
回復

spinnet 發表於 2010-5-19 08:49:19 |顯示全部樓層
這個我答到你呢^^

你的朋友之前試過在淘寶和ebay等都可以寄落香港, 是因為之前無咁嚴,
大約十份先抽一 ...
jeffiau 發表於 2010-5-18 23:07

明白....咁近排都係唔好係外國買種子啦..
回復

lillian02 發表於 2010-5-23 14:47:10 |顯示全部樓層
明白....咁近排都係唔好係外國買種子啦..
spinnet 發表於 2010-5-19 08:49

我包種子係上年十月帶番黎
就咁放落行李度
好在無俾沒收
回復

spinnet 發表於 2010-5-23 18:55:55 |顯示全部樓層
我包種子係上年十月帶番黎
就咁放落行李度
好在無俾沒收
lillian02 發表於 2010-5-23 14:47

我都係將包種子就咁放落行李度..我地好彩囉.
回復