2011-8-6 更新Keith's English Rose Garden【Wedgwood Rose】P9#178

作者: keithlee 發表于 2009-11-21 21:14:54
26807 180
mahubia 發表於 2010-1-19 14:21:41 |顯示全部樓層
我果棵PAUL SCARLET, 買時佢本身已經有D芽, 落泥之後幾日呢D芽就有枝條出葉, D葉比較細, 情況就好似上面講既一樣, 出6-7塊葉左右就停, 有一個芽出葉之後仲成枝變黑(成支摘左去)

之後果兩至三個星期陸續再有D新芽出, 出黎D葉比較大, 枝條比較強, 但仍然係出幾塊葉就停.
但到一星期前左右, 就突然出一個好強既芽, 出黎D枝條有原本苗幹咁粗, 而家個頂仲係咁標葉, 所以我諗呢棵PAUL SCARLET緩苗緩左一個月, 而家先叫做適應左個環境。

希望呢次唔好食咋糊啦... 因為佢D表現真係好反覆...
回復

Jesation 發表於 2010-1-19 15:07:25 |顯示全部樓層
oh... 我都唔知我棵係假活定真死lu,得閒影相俾你o地鑑定吓。因為都好長時間喇。

會唔會係paul scarlet 較弱呢?棵new dawn生得好好多。
回復

keithlee 發表於 2010-1-20 19:07:07 |顯示全部樓層
回復 61# mahubia

淘寶的都沒甘麻煩我相信, 死又似唔去, 又要扮活, 跟住又突然死亡, 所以我唔會再買比利時的!
回復

keithlee 發表於 2010-1-20 19:09:10 |顯示全部樓層
回復 62# Jesation

我買的 paul scarlet ,new dawn 一樣死左! 所以你都系唔好太大期望, 唯一一棵種活的比利時苗系好似叫咩 BLOSSOM TIME, 不過D 葉子長得慢, 枝條又幼小, 似迷你藤本多D! 浪費心機!
回復

八王爺 發表於 2010-1-20 19:58:25 |顯示全部樓層
插玖瑰花,都係老方法,加半粒阿斯匹靈入水中,花開得更持久。
回復

mahubia 發表於 2010-1-21 10:02:16 |顯示全部樓層
PAUL SCARLET.

最右下角果D細細葉就係一開始就標出黎
之後右上方果堆就係第一批停生之後生出黎既.
最左邊零零舍舍有支新的枝就係上兩個星期先開始生出黎既.
而家仲生緊...

resized_DSC00060.jpg resized_DSC00059.jpg
回復

keithlee 發表於 2010-1-21 10:26:07 |顯示全部樓層
回復 66# mahubia

你這棵已經活了!不過同我的個棵咩 BLOSSOM TIME 一樣枝條較幼小, 最近這星期我比它曬太陽, 發現葉子多左,不過要等到它開花就系唔好太大期望, 始終條枝條好幼,又生長緩慢。
回復

keithlee 發表於 2010-1-21 10:26:52 |顯示全部樓層
回復 65# 八王爺

哇!!!!甘正的方法!!!!!!!等我試下!
有朋友話加糖都得, 唔知道有沒人試過呢?
回復

keithlee 發表於 2010-1-21 10:37:16 |顯示全部樓層

【Keith‘s Rose Garden 一月篇】

Keith 的浪漫玫瑰園終于同大家首次見面, 玫瑰經過之前的微剪及給肥後,出現了過百個花苞, 預計月尾就百花齊放,好興奮!

香港最近天氣潮濕及多雨,冷熱無常,玫瑰非常容易出現白粉病及黑斑病,  所以噴藥的工作不能松懈,預防勝于治療!

這棵玫瑰花瓣有雙面色, 非常獨特。

同一棵玫瑰可以開出粉紅及紫色。

這棵深紫色的香水玫瑰有點像牡丹, 非常美麗。

Blue Moon 藍月仍然是非常迷人的玫瑰, 全新的形象配上濃郁的香味。

這棵1米高的黃玫瑰是濃香味, 還沒走過去已經聞到。

我最近非常非常喜愛的朱墨雙輝花型像極了英國玫瑰!!!

包菜的花型真的與別不同, 像牡丹一樣充滿魅力!難怪引來十幾只蜜蜂采蜜!

朱墨雙輝全開後花型仍然是包菜的, 喔!太愛它了!!!!!!

真的讓人如癡如醉。

這棵單花瓣的野薔薇是我第一棵擁有的單花瓣。

沒有華麗的衣衫, 卻在玫瑰園獨領風騷, 讓人百看不厭!

玫瑰園在下星期就會有大改造, 希望讓玫瑰園更加充滿異國風采, 當然我也等待英國玫瑰的生長與盛放, 到時候一定是一片繁華景象。

玫瑰的學問之多真的是學無止境, 只有不斷學習才能掌握栽種技巧, 就如人生一樣。

以上玫瑰有些名字不太清楚, 請各位師哥師姐賜與名字,謝謝!

評分

查看全部評分

回復

mahubia 發表於 2010-1-21 10:41:21 |顯示全部樓層
好靚呀. 全景一定係好壯觀
回復

擔泥 發表於 2010-1-21 10:41:44 |顯示全部樓層
真係好靚啊!!
回復

mahubia 發表於 2010-1-21 10:44:57 |顯示全部樓層
回復 67# keithlee

Thanks for 診斷.
唔... 咁只有希望佢再遲D會再有好轉.

反而落左泥另外果棵MME ISSAC ...
一個星期無動靜之外,
仲好似有D乾乾地.. 枯枯地..
有D擔心..

佢送落黎果時完全裸根..冇水苔..
唔知會唔會果時已經乾得滯..
回復

yuwaiman 發表於 2010-1-21 11:03:00 |顯示全部樓層
好美嘅玫瑰園呀, 你有冇計過有幾多棵玫瑰呀
回復

Jesation 發表於 2010-1-21 12:17:51 |顯示全部樓層
好正... 我諗我係new dawn 活咗,paul scarlet死咗~
回復

keithlee 發表於 2010-2-3 22:03:39 |顯示全部樓層

【I love Englsih Roses!!! 愛上英國玫瑰! 】

rose and candle night  BY KEITH 687 copy.jpg
最近工作忙個不停, 終于抽出一天時間到老遠的朋友家拿回3棵英國玫瑰 ASCEPTERDLSLE 權杖之島, SHROPSHIRE LAD  及 Brother Cadfael。

這3棵英國玫瑰放在朋友家寄養已經1個月了, 一直沒時間去拿回來, 所以趁有一點空閑時間就去淘回家。

朋友家當然也有英國玫瑰, 看見他們家里的英國玫瑰開的這么漂亮,真的好感動。

英國玫瑰跟我們一般在市場看見的雜交玫瑰不一樣, 英國玫瑰擁有漂亮的【包菜】花型, 柔美的顏色, 如水果香水的味道, 如牛奶與棉花般細滑的質感,真的是與別不同!

rose and candle night  BY KEITH 682 copy.jpg
Sister Elizabeth 是 AUSTIN DAVID ROSES 的經典, 有如菊花又有如牡丹的花型真的好美。

rose and candle night  BY KEITH 686 copy.jpg
Sister elizabeth 的味道非常清新, 有如水果般的味道。

rose and candle night  BY KEITH 683 copy.jpg
甜蜜細膩的 Claire Austin 深深地打動我的內心, 白色的玫瑰竟然可以這么漂亮!

rose and candle night  BY KEITH 684 copy.jpg
Claire Austin 的包菜花型真的充滿古典美, 而且味道好像orange與 lemon一樣清新!

rose and candle night  BY KEITH 692 copy.jpg
我的 Claire Austin 裸根苗要下個月才從英國運到香港, 只要用心一定可以培養出同樣漂亮的玫瑰。

rose and candle night  BY KEITH 690 copy.jpg
Araham Darby 顏色柔美, 包包的花型花瓣雖然不多, 但是卻是英國玫瑰中的經典。

rose and candle night  BY KEITH 689copy copy.jpg
英國玫瑰在香港是新鮮事, 昨天過關有人問我一棵苗竟然要這么貴, 但是我的反應是【千金難買心頭好。 香港的氣候也非常炎熱, 所以要培養英國玫瑰也不簡單,  只要有信心跟恒心, 相信我的玫瑰園一定會充滿英國玫瑰香!
回復

Dennis 發表於 2010-2-3 22:08:49 |顯示全部樓層
Keith, 你D玫瑰真係好靚!
我都相信你必會成功!
回復

keithlee 發表於 2010-2-4 23:11:12 |顯示全部樓層
回復 76# Dennis

謝謝你! 養玫瑰真系要花好多心機, 睇少陣都唔得,一年到晚都要預防病害, 希望 ER 可以在香港開花啦!
回復

hk88688 發表於 2010-2-4 23:29:39 |顯示全部樓層
好期待你花園變ER成花海啊add6icon
回復

keithlee 發表於 2010-2-5 07:54:56 |顯示全部樓層
回復 78# hk88688

這個是我的夢想!!!也謝謝你幫忙教我買便宜的泥土!!!!!!!!!!
回復

花草之家 發表於 2010-2-5 12:41:18 |顯示全部樓層
玫瑰好靚add6icon
回復