返回列表 發新帖

風信子根球在冷藏兩星期後長根該怎辦?

作者: Aalon 发表于 2009-11-16 14:53:38
21961 31
新丁乙 發表於 2009-12-24 22:44:31 |顯示全部樓層
我都買左一個風信子, 雪左入雪櫃, 係咪真係要消毒先呀, 如果係要點做, 請指教。
jack872184 發表於 2009-12-24 23:04:18 |顯示全部樓層
雪左入雪櫃?
no time la bo~
新丁乙 發表於 2009-12-25 13:01:44 |顯示全部樓層
係呀, 花壚買的, 店員給了一張紙教點種, 話要入雪櫃雪六星期, 但就無話要消毒喎 (仲有個玻璃樽, 水種)
jack872184 發表於 2009-12-25 13:16:31 |顯示全部樓層
雪六星期?
U can't 雪六星期la bo~
because after六星期,
it will be spring~
You don't have enought time to 雪六星期
新丁乙 發表於 2009-12-27 23:23:22 |顯示全部樓層
咁點算?要點處理先可以開花?請指教
夜魔 發表於 2010-1-4 14:19:38 |顯示全部樓層
風信子不用雪的

我試過雪了近一個月
落盆種 + 好太陽, 1 星期多便開了花
JenniferC 發表於 2010-1-21 10:24:41 |顯示全部樓層
風信子不用雪的

我試過雪了近一個月
落盆種 + 好太陽, 1 星期多便開了花
夜魔 發表於 2010-1-4 14:19

若果是從原產地來的風信子種球,在來港前已經經過冷凍處理(人工or天然),又或者是非原產地種球在售賣前已經經過冷凍處理的,就可以一買來就上盆栽種,買前可以向店家問問。

因為風信子是在攝氏5度50日的冷凍期間分化花芽(等於原產地過度冬天再回暖至春天),在沒有經過冷凍處理的種球,種出來會只有葉沒有花。
新丁乙 發表於 2010-2-6 22:17:40 |顯示全部樓層
我己經放左佢落水啦, 唔知幾時開花呢?[img][/img]
weewee 發表於 2011-8-1 12:25:16 |顯示全部樓層
如果有之以上的情況;可否放進冰箱中的冰格??
gracegarden 發表於 2012-1-28 13:43:10 |顯示全部樓層
JenniferC 發表於 2010-1-21 10:24
若果是從原產地來的風信子種球,在來港前已經經過冷凍處理(人工or天然),又或者是非原產地種球在售賣前已 ...

年廿九買了風信子根球除去了棕色外面,剩番白色,直接入水幾日,但底部有發毛,未出根
同一時間又浸了個鬱金香球,直接入水幾日,底部有出根,芽仔有長DD,
依家個風信子根該怎辦? 有機會出根和開花嗎?
jack872184 發表於 2012-1-28 13:44:53 |顯示全部樓層
發毛可能會導致爛球,我認為要把它消消毒
KOINU 發表於 2014-9-24 12:12:47 |顯示全部樓層
不如同媽媽講,D植物種係雪櫃可以吸味,既是美觀,又環保,仲有香味