空氣鳳梨中文書籍~團購調查~更新書本圖片

作者: 黑仔天 发表于 2009-11-13 00:22:11
6916 33

由於市面上空鳳書大多都是以英文篇寫...
在華人社會上..仍有很多人對英文書寫的世界..感到有點隔閡(本人就是例字)
往往要翻一大堆譯本..字典才明白當中文字及意思。
但近日本人發現一名台灣空鳳育者..將會推出一本以中文篇寫空鳳奇特和美麗形態的書藉
望以借此機會散播..空鳳之美..以"毒"害民間..使人們能更易走進空鳳世界..沉迷"毒"海
因此..本人亦想幫忙散"毒"...在此開貼..調查一下多少人會有興趣購買此書..
若然購買者人數多於10本..即會成團...另外post

書名 : Tillandsia 空氣鳳梨中文圖鑑 & 教戰守則
此書預定本年 12月左右推出..(或有可能延後)

淨書價 : 原價680NT , 若能成團85折[578NT]
約為 145 HKD(未計郵費)

作者簡介 :
網名 : 小魚
真名 : 祝椿貴

嘉義人。從小就喜愛花草及大自然。1994年畢業於國立屏東技術學院(現改制為屏東科技大學) 養殖系。
在因緣際會之下,認識了「空氣鳳梨」這種令人著迷的植物,而有了莫名的狂熱。他曽為了收集品種,向國
外進口了數百種的空氣鳳梨。也曽在花市推廣空氣鳳梨。所以,他可以說是同時兼具空氣鳳梨收藏家和賣家的
身分。如今,他為了讓大家能更認識空氣鳳梨,而將自己十多年來的種植經驗,寫入這本書中!希望讀者能
受用無窮!打造出專屬於自己的空鳳花園!

作者yahoo的部落格 :
http://tw.myblog.yahoo.com/my-tillandsia

本貼只屬調查性質..如若有足夠參加人數..待書籍出版時..即可開團購買

單選投票, 共有 15 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
wendy_choy_hk 發表於 2009-11-16 12:54:57 |顯示全部樓層
由於市面上空鳳書大多都是以英文篇寫...
在華人社會上..仍有很多人對英文書寫的世界..感到有點隔閡(本人就是例字)
往往要翻一大堆譯本..字典才明白當中文字及意思。
但近日本人發現一名台灣空鳳育者..將會推出一本以 ...
黑仔天 發表於 2009-11-13 00:22

如果香港有得賣,我可以幫你買. 應該有7折-75折
黑仔天 發表於 2009-11-20 11:05:40 |顯示全部樓層
如果香港有得賣,我可以幫你買. 應該有7折-75折
wendy_choy_hk 發表於 2009-11-16 12:54

暫時未知香港幾時會有得出售
黑仔天 發表於 2009-11-22 20:05:18 |顯示全部樓層
更新書本圖片至 #1
八王爺 發表於 2009-11-24 16:45:05 |顯示全部樓層
點解睇唔到圖?
只見 x x x x
黑仔天 發表於 2009-11-24 17:30:51 |顯示全部樓層
點解睇唔到圖?
只見 x x x x
八王爺 發表於 2009-11-24 16:45
謝告知~已修改
come 發表於 2009-12-4 12:07:59 |顯示全部樓層
天哥仔,台灣買書果度有冇叫小魚兄賣平D呀,話晒我地香港花友都咁支持佢,數量都十本起啦。最起碼運費都叫佢收平D,因為佢本身台灣本土果度買三本都免運費。
八王爺 發表於 2009-12-5 23:31:26 |顯示全部樓層
係呀! 我都覺運費貴呀!
因為在香港搵 樓上書店訂台灣書,7折不單只,仲免運費添!
charles604498 發表於 2009-12-6 10:58:19 |顯示全部樓層
因為在香港搵 樓上書店訂台灣書,7折不單只,仲免運費添! ...
八王爺 發表於 2009-12-5 23:31

唔係掛 咁點解禁笨直接購買
黑仔天 發表於 2009-12-6 15:15:08 |顯示全部樓層
天哥仔,台灣買書果度有冇叫小魚兄賣平D呀,話晒我地香港花友都咁支持佢,數量都十本起啦。最起碼運費都叫 ...
come 發表於 2009-12-4 12:07

佢台灣自己人訂係85折
而家我地訂係8折...其實運費都係預最多500-600新台幣
你可以先去佢blog睇下或問下都得
黑仔天 發表於 2009-12-6 15:16:19 |顯示全部樓層
因為在香港搵 樓上書店訂台灣書,7折不單只,仲免運費添! ...
八王爺 發表於 2009-12-5 23:31
唔係掛 咁點解禁笨直接購買 !
charles604498 發表於 2009-12-6 10:58

呢樣我真係唔知...因為我真係好少買書...
不過呢次團購係簽名版..可以睇為係一個紀念作

運費方面都寫明左係多除小補..
我會post埋d單出黎..如果對書價有懷疑
可以pm我~我比埋我既e-mail a/c 你 check返d信睇下我有冇講大話~

呢次團購書藉我係朋友式咁推廣--完全冇收取任何利益
如果~覺得跟團買貴左..可以係訂購貼或呢度出聲話取消訂單~
咁就冇問題啦~反正20號先截止~大家20號前諗清楚先決定買唔買~冇關係的~
Thankyou~
八王爺 發表於 2009-12-9 09:46:20 |顯示全部樓層
作者親筆簽名書是無價的,不會買貴咗。
只是運費上出版商不厚道!
jellyfishy 發表於 2009-12-9 16:56:20 |顯示全部樓層
我朋友明天去台北, 唔知台北誠品有未?
另外, 我可否13/12 答實天哥訂唔訂呀?
唔該晒.
八王爺 發表於 2009-12-9 17:02:12 |顯示全部樓層
誠品未必咁快有。
你可以網上訂咗,叫你朋友去攞。
jellyfishy 發表於 2009-12-9 17:27:02 |顯示全部樓層
誠品未必咁快有。
你可以網上訂咗,叫你朋友去攞。
八王爺 發表於 2009-12-9 17:02

但我朋友明天就出發, 星期日回來, 會唔會咁快有?
jellyfishy 發表於 2009-12-9 17:32:03 |顯示全部樓層
作者親筆簽名書是無價的,不會買貴咗。
只是運費上出版商不厚道!
八王爺 發表於 2009-12-9 09:46

其實我都係因為書商定郵費太貴(多過本書四分一價錢), 我們是團購, 平日我在美國或歐洲的網上訂書(A4size, 硬皮, over 200pages), 一般郵費是書的四分一價錢, 連訂四本仲會有折, 一般是八五折到半價郵費.
今次書商食水好像深左少少, 真係難為左天哥苦心幫大家訂書.
jellyfishy 發表於 2009-12-9 17:33:50 |顯示全部樓層
佢台灣自己人訂係85折
而家我地訂係8折...其實運費都係預最多500-600新台幣
你可以先去佢blog睇下或問下都 ...
黑仔天 發表於 2009-12-6 15:15

頭先上去佢個blog想問下野, 但要我register 奇魔email ... 搞左一輪都係問唔到... 唔好意思, 求方便, 所以係呢度問左咁多野.
黑仔天 發表於 2009-12-9 18:26:02 |顯示全部樓層
其實我都係因為書商定郵費太貴(多過本書四分一價錢), 我們是團購, 平日我在美國或歐洲的網上訂書(A4size, ...
jellyfishy 發表於 2009-12-9 17:32

運費方便..因為唔係書商比我地..
係作者自己找完書簽好名再自己寄的...2kg係印刷品上限...計過重約放5-6本
我原本打算買書既人比返佢果度既郵費..不過唔知唔經書商原來係咁貴...一箱平均500-600NT..我就預盡一箱800NT
而且我已講明係收多左交收時會全退..作者會比返單我的

不過而家已經改為作者自己全數負責返郵費...
jellyfishy 發表於 2009-12-9 22:59:54 |顯示全部樓層
啊~ 原來是這樣~ 明白了, 唔該晒樓主.
咁好大機會誠品今個星期都未有喇.
cherrylwy 發表於 2011-3-7 12:00:39 |顯示全部樓層
我知呢個POST係好耐之前, 但我對本書好有興趣, 唔知有無人知香港有無得賣, 我揾左圖書館, 問左商務, 琛圳書城等都揾唔到, 或者有無當初買左此書既花友睇完會出讓?
12下一頁