Jesation 的「花」園

作者: Jesation 發表于 2009-10-17 12:55:49
34932 256
keithlee 發表於 2010-2-1 10:17:41 |顯示全部樓層
回復 80# Jesation

甘你快D post new dawn啦!!!!!!!!!!我想睇啊!
回復

Jesation 發表於 2010-2-1 10:25:07 |顯示全部樓層
new dawn 未有花呀。
回復

Jesation 發表於 2010-2-4 11:15:56 |顯示全部樓層

第一次自界水仙頭,來自花墟,個零星期已急不及待開了。

簡單的BB班切法:

洗淨泥,兩邊如圖切5mm至1cm左右,浸水一至兩天,出根,放著就會開花了。陽光充足的話葉不會徒長。
回復

Jesation 發表於 2010-2-14 17:13:28 |顯示全部樓層

朋友贈送的AV最近開了,早知道是縞花,但開出來還是有點驚喜,花瓣表面像附上金粉般閃亮。因為我是第一次種AV,有可能全部AV都閃,見諒我的孤陋寡聞。總共五盤,第二盤正準備開花,沒有牌仔更期待。從no. 看來,朋友可能都是發場的客仔呢。

早前鈴蘭水浸,又發覺薰衣草之前插枝的靠母株生長得還好,見倒parsley盤咁吉,就插落去。插時心諗點解d雜草生得咁勁,抽起10來棵,隔兩日後想起……這好像是我上星期播的白菜,也罷,還有很多,反正十字花科都會惹蝴蝶飛蛾,未必有得食。

另一棵climber rose certified,呢棵就仲未死,但前幾日發現一堆十數條毛蟲食咗我好多塊葉,急急清理兼落殺蟲藥,希望影響不大。

櫻桃死咗,但葡萄總算發芽,日本海棠好似半死……相信種植可以令人「化」,同記住响自己未pro前,盡量揀平貨種。

係我心急定佢唔係日香桂呢?仲未見花。

最後送上明日黃花數朵,謹祝新年及情人節快樂。

評分

查看全部評分

回復

fnv234 發表於 2010-2-14 22:01:46 |顯示全部樓層
水仙喺芽同芽中間切落去會冇咁易傷到花芽
回復

Jesation 發表於 2010-2-15 16:21:56 |顯示全部樓層
ic,下次再界時睇吓先。

睇漏呢棵,八王爺分享,咁矮都開花,唔通係矮牛唔係普通牛。
回復

fnv234 發表於 2010-2-15 16:38:33 |顯示全部樓層
矮牛同爬牛唔同科,有D爬牛好細就開到花
回復

Jesation 發表於 2010-2-17 09:51:51 |顯示全部樓層
ic

提醒咗我仲有d mahubia 俾o既矮牛未播。
回復

Jesation 發表於 2010-2-17 16:10:15 |顯示全部樓層

啱啱見呢度d english rose 可以寄香港……不過好似幾麻煩。

睇漁農署進口證同檢疫證明又好似已經係簡單咗。
回復

Jesation 發表於 2010-2-27 12:57:21 |顯示全部樓層

題外話,初五定初六蝠到,响度瞓咗兩晚,仲以為佢屎咗,雨停出太陽時篤吓佢,會嘶嘶聲兇我,本來諗住搵個好位等佢曬太陽唔好俾拉茜搞佢,點知佢半粒鐘後好似batman標誌咁响我面前飛走咗。er……咁到底係蝠到定係冇蝠呢?

開咗一大朵咁多,是茶花嗎?

第二棵av見人,顏色好似Queen Sabrina,但單瓣同唔閃,未知叫乜名。

評分

查看全部評分

回復

Jesation 發表於 2010-3-1 10:27:26 |顯示全部樓層
謝a版,但有冇人知我棵「茶花」到底係咪茶花呢?add3icon
回復

蕙蕙 發表於 2010-3-9 23:26:41 |顯示全部樓層

回復 91# Jesation

會唔會係茶梅呀?

http://hkplants.com/thread-39699-3-1.html 睇55#
回復

Jesation 發表於 2010-3-10 09:34:03 |顯示全部樓層
回復  Jesation

會唔會係茶梅呀?

睇55#
蕙蕙 發表於 2010-3-9 23:26

唔似,茶梅係一朵好分明一個主花蕊o既重瓣花,呢隻係單瓣兼每朵都係幾朵痴埋幾個主花蕊。anyway,我當佢係茶花啦。add9icon

反正佢都似係其中一款 http://www.he.idv.tw/~pic/galler ... d=537&g2_page=2
所謂茶梅,其實真係茶 x 梅?定係另一種茶花咋add3icon
回復

蕙蕙 發表於 2010-3-10 15:16:29 |顯示全部樓層
回復 93# Jesation

會唔會係呢只秋牡丹呀? http://www.donkeygardening.com/product_info.php?products_id=149
茶梅是茶花一種黎架  http://www.tulaoer.org/3-Biology/P/Camellia_sansanqua.html
回復

Jesation 發表於 2010-3-11 09:01:21 |顯示全部樓層
回復  Jesation

會唔會係呢只秋牡丹呀?
茶梅是茶花一種黎架
蕙蕙 發表於 2010-3-10 15:16

似喎,thanks。add6icon
回復

蕙蕙 發表於 2010-3-11 20:01:32 |顯示全部樓層
回復 95# Jesation

唔駛客氣
回復

Jesation 發表於 2010-3-14 18:18:43 |顯示全部樓層

星期六係花草版聚,兩圍枱於太子飲茶,好多禮物收,先紀錄一下:

B版 - 相當出人意表,我估佢有五六十歲……

唔係黑仔天講,我連乜叫腰水都未知。

清補涼講o既係碳、磚同乜呢,我咁都唔記得,所以先用水苔頂檔,見諒。

同場加映自己的:

隔了一年,總算開得幾好。

多謝各位。
回復

擔泥 發表於 2010-3-14 19:01:19 |顯示全部樓層
日本海棠開得很好喎!有無全相睇睇呢?
回復

Jesation 發表於 2010-3-14 19:09:04 |顯示全部樓層

其實好細棵
回復

ylee 發表於 2010-3-14 19:44:15 |顯示全部樓層
D 盆仔好得意,係邊度買的?幾$?
回復