Jesation 的「花」園

作者: Jesation 发表于 2009-10-17 12:55:49
34908 256
Jesation 發表於 2010-12-13 11:39:44 |顯示全部樓層

方法:

網上好多方法,我求其跟個簡單o既,搵一朵有花開o既莖,如上圖咁cut,漏咗,個底斜斜o地cut好d,吸多d水。然後冇用生根粉或任何嘢。純粹放入砂盤或泥盤。網友教放砂盤,我試吓放泥盤。唔好郁佢一頭半個月,如果d葉冇甩,兼出新芽就可能work喇。

結果放砂盤o既全軍覆沒見上面post,Dame De Coeur只係假活,Mister Licoln甩咗本來o既葉,但有出芽,可惜之後枝條變黑,都係失敗。因為俾隻貓拎過出嚟,唔知係咪咁所以衰咗。

反而暫時情況尚好o既係放泥盤果d,new dawn並非開花枝條,好幼身,但又冇死。呢棵Mister Licoln就連本來d葉都冇甩事。而另一棵開花荷蘭包心玫瑰枝條又失敗咗,所以都係無定向間歇性o既。

雖然舊年兩棵比利時玫瑰一棵死咗一棵冇開花,但都係忍唔住响上環馬福記再加呢棵。

拆開膠袋已經見倒出咗白色幼根。

希望今次會開花啦。

詳文見此
Jesation 發表於 2010-12-13 15:38:55 |顯示全部樓層
另,我發覺我d矮牛一移盤就軟曬,到底係咪矮牛不耐移植?係咪唔用育苗盤直接落盤好?有冇人教吓路?
Jesation 發表於 2010-12-13 15:37:13 |顯示全部樓層
回復 小白 的帖子

你考起我喇,發苗盤發唔倒苗最大o既問題係咪d種子本身發芽率低呀?

其餘太濕?氣候唔啱?日照時間唔啱?要雪?

以上只係斷估,通常我會試用唔同方法去發同樣o既種子lor,如果淨係育苗盤唔得就即係呢種種子唔啱用育苗盤或者以上或其他整得唔好o卦。
fnv234 發表於 2010-12-13 15:49:57 |顯示全部樓層
Jesation 發表於 2010-12-13 15:38
另,我發覺我d矮牛一移盤就軟曬,到底係咪矮牛不耐移植?係咪唔用育苗盤直接落盤好?有冇人教吓路? ...

矮牛可以插枝喎,應該唔怕移
移完之後有冇晒到太陽?放喺陰D嘅位冇咁易軟
Jesation 發表於 2010-12-13 15:53:35 |顯示全部樓層
回復 fnv234 的帖子

really, 我已經放响冇直曬位,try try先。thanks
Jesation 發表於 2010-12-16 09:17:32 |顯示全部樓層
小白 發表於 2010-12-15 13:55
你的花盆要開噃個孔呀...

上網睇好似話線蟲可以用50-55度水浸洗球根預防,泥夠乾同曬吓,氣溫夠高都可以減輕。

btw, 開孔?個花盤有去水位o架。
Jesation 發表於 2010-12-15 09:34:40 |顯示全部樓層
Aalon 發表於 2010-12-15 09:26
請問d鬱金香有冇雪球?如果有要雪幾耐, 見到你鬱金香, 我又心思思想買o的o黎種  ...

同11v買o既,已經冷處理咗。如果你買未雪果d,好似要擺菜格5-60日。唔好心思思喇,買啦。
小白 發表於 2010-12-14 19:04:41 |顯示全部樓層
Jesation 發表於 2010-12-13 15:37
回復 小白 的帖子

你考起我喇,發苗盤發唔倒苗最大o既問題係咪d種子本身發芽率低呀?

ic....  再試下先, thanks
Jesation 發表於 2010-12-15 09:01:29 |顯示全部樓層

少量球根落盤喇,球有d濕濕o地、表面有d爛爛o地,希望生倒啦。唔知有冇撈亂名,開倒花就知。

評分

查看全部評分

Aalon 發表於 2010-12-15 09:26:11 |顯示全部樓層
Jesation 發表於 2010-12-15 09:01
少量球根落盤喇,球有d濕濕o地、表面有d爛爛o地,希望生倒啦。唔知有冇撈亂名,開倒花就知。 ...

請問d鬱金香有冇雪球?如果有要雪幾耐, 見到你鬱金香, 我又心思思想買o的o黎種
小白 發表於 2010-12-15 12:52:13 |顯示全部樓層
Jesation 發表於 2010-12-15 09:34
同11v買o既,已經冷處理咗。如果你買未雪果d,好似要擺菜格5-60日。唔好心思思喇,買啦。  ...

去年團購球根, 全軍覆沒, 最大問題係有線虫吃球根, 我想你成功, 所以在此提出, 注意滅虫
Jesation 發表於 2010-12-15 13:40:55 |顯示全部樓層
小白 發表於 2010-12-15 12:52
去年團購球根, 全軍覆沒, 最大問題係有線虫吃球根, 我想你成功, 所以在此提出, 注意滅虫   ...

um... 係咪應該浸吓百菌清之類先?線蟲係外面入侵定球根本身有o架?
小白 發表於 2010-12-15 13:54:18 |顯示全部樓層
Jesation 發表於 2010-12-15 13:40
um... 係咪應該浸吓百菌清之類先?線蟲係外面入侵定球根本身有o架?

用下百菌清... 都唔知 d  虫係邊度嚟, 初落盆 ~ 一段時間后其他球生, 有些冇反應唔生, 多數有虫....

生生下, 停了, 又係有虫, 所以要多加檢查

去年天氣好差, 好潮濕... 又發毛又有虫, 想種得好都幾難...
小白 發表於 2010-12-15 13:55:19 |顯示全部樓層
你的花盆要開噃個孔呀...
小白 發表於 2010-12-16 14:21:20 |顯示全部樓層
Jesation 發表於 2010-12-16 09:17
上網睇好似話線蟲可以用50-55度水浸洗球根預防,泥夠乾同曬吓,氣溫夠高都可以減輕。

btw, 開孔?個花盤 ...

btw, 開孔?個花盤有去水位o架

我都有呢款花盆... 意思係拿開個 "塞", 唔係就水浸
Jesation 發表於 2010-12-16 15:04:11 |顯示全部樓層
小白 發表於 2010-12-16 14:21
btw, 開孔?個花盤有去水位o架

我都有呢款花盆... 意思係拿開個 "塞", 唔係就水浸 ...

icic,我冇淋滿呀,ok o卦,不過禽晚落雨,都要去塞。
Jesation 發表於 2010-12-18 18:29:00 |顯示全部樓層

同佢影返幅相先:

btw candlelight 好似係Hybridized by Rosen Tantau,都唔係david austin噃。haha,算,下次買過。

啱啱o係拉記見倒好嘢。
keithlee 發表於 2011-1-14 13:46:09 |顯示全部樓層
回復 Jesation 的帖子

拉記系邊啊?還有賣嗎?
Jesation 發表於 2011-1-14 09:22:53 |顯示全部樓層
好耐冇update,冇花呀。

開唔開倒都成問題。
Jesation 發表於 2011-1-14 15:45:46 |顯示全部樓層
keithlee 發表於 2011-1-14 13:46
回復 Jesation 的帖子

拉記系邊啊?還有賣嗎?

圖書館呀~