我棵蕃茄好瘦削

作者: BTFCHAU 發表于 2007-12-4 21:06:22
2282 7
點解甘瘦削架 ........我種左大約 2 MONTHS O拉.........PLS HELP !!!
PACO 發表於 2007-12-4 22:11:17 |顯示全部樓層
原帖由 BTFCHAU 於 2007-12-4 21:06 發表
點解甘瘦削架 ........我種左大約 2 MONTHS O拉.........PLS HELP !!!

可能唔夠光,不過健康又正常咪得囉!
回復

chuping 發表於 2007-12-4 22:46:54 |顯示全部樓層
陽光好像很暗... 追肥沒有?
回復

kok69 發表於 2007-12-4 23:32:35 |顯示全部樓層
節同節中咁大距離, 應該係唔夠陽光, 蕃茄徒長所致.
另外葉都好細塊, 應該係唔夠肥.
回復

Aapril 發表於 2007-12-5 20:15:58 |顯示全部樓層
應該是不夠陽光, 我之前育苗時, 在室內種番茄苗 , 成2個月都系得10cm 高 , 又矮又瘦.......
但後來種在室外, 3星期己經長得30-40cm 咁高, 莖有手指咁粗..........
陽光+肥 很重要的, 反而淋水不用太多...
回復

BTFCHAU 發表於 2007-12-5 23:06:18 |顯示全部樓層
我系種o係露台,但就未施過肥.....可能系因為甘啦.
回復

BTFCHAU 發表於 2007-12-14 12:44:32 |顯示全部樓層
棵蕃茄居然結左2粒果(成棵得4朵花), 但依然好瘦削。有咩辦法可以另佢長得粗壯D??? 吾好再徒長!!!!

吾想掉左佢。我已經開始施肥嘗試救救小蕃茄....

pls help.........
回復

kok69 發表於 2007-12-14 15:40:52 |顯示全部樓層
好明顯係唔夠光啦...
除左你俾佢晒太陽外, 冇辨法救佢
回復