發財樹生病了

關閉 [複製鏈接]
作者: happyken 發表于 2007-12-4 16:44:49
5535 14
兩個月前開始,發財樹的葉邊開始枯黃.
然後一塊一塊的掉下來了.
我問過三個花農,有三個答案.

於是我由平均七日澆水一次,改為十天.
也噴了花寶殺蟲水.
也換了科學泥(原先的是黃泥)
也在澆水時施了肥(水葉肥)
也剪掉了黃葉.

但,情況還沒有好轉,該怎麼辦呢?
是不是該把分枝也剪掉.
如果樹幹過高,可否cut掉.我想,反正葉子都黃了,不如cut低一點樹幹,重新讓新枝生出來.
我應該怎樣做呢?
把樹幹cut(鋸)低了,會不會自己再生葉子的呢?

另外,我把它放在窗邊,有6m,風又大,葉上有點塵,可以抹走嗎?
分枝常有黑色東西流出來,不知道是甚麼來的.

不好意思,相片太大,無法上載.

羊咩咩 發表於 2007-12-4 19:19:00 |顯示全部樓層
首先縮一縮圖比大家睇下先
http://www.hkplants.com/viewthre ... &extra=page%3D1
有好多原因都會葉黃,老葉由下向上黃呀?
樹幹切下定上呀?切左可能引發到佢發葉芽~但要先知問題所在
而家佢有問題,最好唔好放0係風大的窗邊,而且有可能係咁所以黃(旱黃,老葉由下向上黃,葉邊黃,但新葉冇咩問題)
放0係明亮處(唔夠光又另一種黃(缺光黃),有塵都可以抹走
麻煩試下縮圖,貼圖比大家睇下幫唔幫到你,加油!!

回復

happyken 發表於 2007-12-6 10:02:18 |顯示全部樓層
麻煩晒你啊!拍了照再貼上來!

另外,想問一下那裡有發財樹的種子賣?
回復

happyken 發表於 2007-12-6 20:24:26 |顯示全部樓層
這幾幅就是我那棵病了的發財樹了.請幫忙看看.謝謝!
070403 056 (Small).jpg
070403 055 (Small).jpg
070403 057 (Small).jpg
回復

羊咩咩 發表於 2007-12-8 01:27:05 |顯示全部樓層
平時有冇光架?好似冇咩葉綠素咁0既??大唔大風架?
回復

happyken 發表於 2007-12-8 16:43:15 |顯示全部樓層
因為係窗邊,所以都係靠日間太陽斜照d光咋.另外,都幾大風o嫁.
唔好意思,d相係夜晚拍,所以比較黑左d.

如果cut低d,有無可能會有新枝出呢?
回復

羊咩咩 發表於 2007-12-9 00:03:20 |顯示全部樓層
切除上面呀?
咁係唔夠光同水啦
回復

happyken 發表於 2007-12-13 12:55:30 |顯示全部樓層
係呀,我打算切剩下面的樹幹,約一呎左右。

那麼,上半截還可不可以再生呢?
回復

羊咩咩 發表於 2007-12-13 13:14:35 |顯示全部樓層
上面現時咁睇最易切除生還方法,我睇係用高壓法,不過如果而家做可能冇咁快生根喎,等初春先啦
切除之後,下面個傷口要查返傷口愈合劑或硫黃石灰喎

回復

happyken 發表於 2008-1-7 09:42:44 |顯示全部樓層
唔該晒你地呀,我棵發財樹停止左發黃了。
見到有d新葉生番出來,
不過我想問,點解d新葉唔識”打開”咁,成日好似一把”珊”埋o既”遮”咁!

應該買邊種傷口癒合劑呢?

很多謝各位呀!
回復

yuwaiman 發表於 2008-1-8 14:32:38 |顯示全部樓層
cut 咗佢啦, 我嗰棵俾我cut咗之後已出新葉仔了
回復

happyken 發表於 2008-1-8 16:09:56 |顯示全部樓層
請問你的樹大概幾耐長出新葉呢?

有沒有搽傷口癒合劑?
回復

yuwaiman 發表於 2008-1-8 17:41:34 |顯示全部樓層
hehe, 我冇幫佢搽藥啊, 新葉都成3個星期先出到

回復

happyken 發表於 2008-2-4 10:46:51 |顯示全部樓層
好似都生得幾好啊!

我那棵呢,經過兩個月的補救。佢仲係咁,葉片一塊一塊的掉下.......我決定cut 左佢 請問,cut出來的上半截,可否水種出根?
回復

遙日 發表於 2008-2-4 13:21:53 |顯示全部樓層
我的小發財樹(即是盆栽型的)都有甩葉的毛病
我上網查過,佢好似係怕凍架﹗
低過16度會甩葉,10度下可能會死添﹗
所以我而家俾佢照燈暖d,同埋等天氣暖啦…
回復