返回列表 發新帖

金錢樹如何分株

作者: ILoveFlower 發表于 2009-10-12 22:26:31
16810 24
kamen18a 發表於 2012-2-17 05:36:36 |顯示全部樓層
之前有人丟過一盤黃晒葉既金錢樹出lip口....我見到摘左幾片淺綠色既葉返屋企...
泥插左3個月以上生左個細波仔之後再出雙葉的柄....
種左就來2年都仲係得枝柄上頭頂住2片細葉仔真係好可憐....
日思夜想都好希望我果棵會有一串葉咁生出黎呀....
比我葉插成功佢地又唔爭氣養極都唔大....唉
回復

ahhung68 發表於 2012-2-29 16:52:18 |顯示全部樓層
我之前睇過有關這些資料, 請抽空睇睇對你是否有用

http://tw.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=1610030204178
回復

mingfunming 發表於 2012-6-13 13:52:17 |顯示全部樓層
ahhung68 發表於 2012-2-29 16:52
我之前睇過有關這些資料, 請抽空睇睇對你是否有用

http://tw.knowledge.yahoo.com/question/question?q ...

多謝分享這些資料...
回復

Huenchunghong 發表於 2012-10-31 14:48:05 |顯示全部樓層
佢D根好似蒜頭咁架將佢分開就得架啦
回復

溫曄昌 發表於 2015-5-27 09:45:43 |顯示全部樓層
樓主你好!!! 根據你所發表的金錢樹圖片,似乎並不是普通的金錢樹; 而是另外一種植物屬於天南星科(Araceae Family)普通名稱是肥孩童, 永恆植物及斯斯植物(Fat Boy, Eternity Plant and Z Z Plant);學名為(Zamioculas zamitalia). 它是一種極為適合室內種植的植物,也許是近年來最受歡迎的天南星科品種. 據了解它的原產地是南美洲?
曄昌謹上
回復