450D 新手試機~光遊戲

作者: 八王爺 发表于 2009-10-4 23:18:44
7324 61
KUNO 發表於 2009-10-6 21:49:55 |顯示全部樓層
拍攝逆光題材需要配合較陰暗或深沉顏色背景先可以突出拍攝主體嘅透明感.
同時控制拍攝主體正確曝光量亦非常重要,所以需要熟習機身附有嘅各種測光模式.
另外,主體亮部曝光過度會令亮部細節盡失,除非想喺場景動態範圍超出相機記錄動態範圍嘅時候刻意突顯暗部細節.
同時,用到DSLR亦需要學識睇色階分佈圖.
而採光手法亦都對拍攝出嚟嘅立體感同質感會有非常重大影響,所以需要非常留意,否則拍攝出嚟嘅效果會非常平面同無質感.
vivi 發表於 2009-10-6 23:20:07 |顯示全部樓層
唔該孖吉,呢世女都未用過 Canon,由菲林到數碼都係 Nikon,仲以為全部都係 fing 上 fing 落添!
虛宿寶瓶 發表於 2009-10-6 14:54

我同你倒轉, 我係CANON
KUNO 發表於 2009-10-6 23:22:09 |顯示全部樓層
我同你倒轉, 我係CANON
vivi 發表於 6/10/2009 23:20

我兩樣都有.
孖吉 發表於 2009-10-6 23:26:36 |顯示全部樓層
我兩樣都有.
KUNO 發表於 2009-10-6 23:22

咁問返個老土問題:邊隻牌子影相靚 d 呢?
vivi 發表於 2009-10-6 23:28:17 |顯示全部樓層
marcuslee 發表於 2009-10-6 23:26

一樣靚
你唔係CANON人咩
vivi 發表於 2009-10-6 23:28:49 |顯示全部樓層
我兩樣都有.
KUNO 發表於 2009-10-6 23:22

你地高手.....有咩冇O者
Ulrica 發表於 2009-10-6 23:30:06 |顯示全部樓層
marcuslee 發表於 2009-10-6 23:26

係囉, 邊隻好d呀? 我都想知? 未來快將加入行列, 睇下排邊條隊好d.
孖吉 發表於 2009-10-6 23:30:52 |顯示全部樓層
一樣靚
你唔係CANON人咩
vivi 發表於 2009-10-6 23:28

Canon 左好耐,有 d 悶,唔係好想無情情做 die hard 番薯 add4icon
KUNO 發表於 2009-10-6 23:37:35 |顯示全部樓層
marcuslee 發表於 6/10/2009 23:26

只要識得影相,個個牌子都可以影得好靚.
以現今科技發展速度冇一個品牌可以永遠同絕對領先.
vivi 發表於 2009-10-6 23:38:21 |顯示全部樓層
Canon 左好耐,有 d 悶,唔係好想無情情做 die hard 番薯 add4icon
marcuslee 發表於 2009-10-6 23:30

咁咪NIKON囉, 一樣O者
早餐, 午餐, 晚餐, 常餐, 特餐, 快餐........
vivi 發表於 2009-10-6 23:38:44 |顯示全部樓層
係囉, 邊隻好d呀? 我都想知? 未來快將加入行列, 睇下排邊條隊好d.
Ulrica 發表於 2009-10-6 23:30

CANON 500D
KUNO 發表於 2009-10-6 23:38:47 |顯示全部樓層
你地高手.....有咩冇O者
vivi 發表於 6/10/2009 23:28

我唔係高手呀!
vivi 發表於 2009-10-6 23:39:36 |顯示全部樓層
我唔係高手呀!
KUNO 發表於 2009-10-6 23:38

係高高高高高高高高高高....高高高...手
Ulrica 發表於 2009-10-6 23:40:27 |顯示全部樓層
CANON 500D
vivi 發表於 2009-10-6 23:38

CANON 500D好? 等我上網睇下料先, THANKS.
虛宿寶瓶 發表於 2009-10-7 13:59:51 |顯示全部樓層
只要識得影相,個個牌子都可以影得好靚.
以現今科技發展速度冇一個品牌可以永遠同絕對領先.
KUNO 發表於 2009-10-6 23:37

讚成!

有人話 Nikon sharp 得滯,影人唔好,影景會好 d 喎!canon soft d ,影人就 fit 哂啦咁話...

我唔係聞相一族,我唔識分,我只知有得 set 個人像 mode,出黎係會 soft 少少!跟住有人話 set 左都唔夠 canon soft 喎!好鬼麻煩呀!我用得高興咪得囉!唔通兩隻都買咩!
vivi 發表於 2009-10-7 14:06:25 |顯示全部樓層
讚成!

有人話 Nikon sharp 得滯,影人唔好,影景會好 d 喎!canon soft d ,影人就 fit 哂啦咁話...

我唔係聞相一族,我唔識分,我只知有得 set 個人像 mode,出黎係會 soft 少少!跟住有人話 set 左都唔夠 canon soft 喎!好鬼麻煩呀!我用得高興咪得囉!唔通兩隻都買咩!
虛宿寶瓶 發表於 2009-10-7 13:59

agreed啦
最緊要影得開心o者
咩機都影得好開心咖
孖吉 發表於 2009-10-7 14:09:37 |顯示全部樓層
CANON 500D
vivi 發表於 2009-10-6 23:38

vivi upgrade EOS 7D 玩吓,好似好勁呀
KUNO 發表於 2009-10-7 14:09:58 |顯示全部樓層
讚成!

我唔係聞相一族,我唔識分,我只知有得 set 個人像 mode,出黎係會 soft 少少!得有人話 set 左都唔夠 canon  ...
虛宿寶瓶 發表於 7/10/2009 13:59

哩一點其實係唔識用Canon做到銳利對焦嘅Nikon用家自己攞嚟笑Canon嘅笑柄.
虛宿寶瓶 發表於 2009-10-7 14:10:22 |顯示全部樓層
尋晚睇演唱會,試用 sport mode 影,呀,又 OK 喎,好過我自己用 A mode!
孖吉 發表於 2009-10-7 14:11:44 |顯示全部樓層
哩一點其實係唔識用Canon做到銳利對焦嘅Nikon用家自己攞嚟笑Canon嘅笑柄.
KUNO 發表於 2009-10-7 14:09

咁點可以  sharp D 呀?過兩招黎玩吓丫