番茄の成長 by Joyce(完)

作者: Joyce 發表于 2007-6-27 23:49:20
14629 83
Joyce 發表於 2007-7-11 23:32:06 |顯示全部樓層

唔知發生咩事,咁大個仲拗柴喎...前前後後,數日內已經拗0左三棵,
宜家佢0地浸緊水,睇下出唔出到根
回復

Fonica 發表於 2007-7-12 00:41:41 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2007-7-11 23:36 發表
唔夠光囉 ~ 徒長咪倒伏 ...

徒長咪倒伏 ~ 點解呀?
回復

則卷小雲 發表於 2007-7-12 22:27:11 |顯示全部樓層
是因為植物覺得現有陽光不足,所以要四圍找尋陽光,致莖芽不斷增長去吸收更多陽光。這會令到植物莖部只懂長長的下去但又沒有足夠營養令莖部粗壯,以致因為唔夠力支撐而倒下。對嗎,版主?
回復

Joyce 發表於 2007-7-12 23:01:05 |顯示全部樓層

THX ALL~~~~

咁即係要比返D太陽佢0地晒下?
回復

Fonica 發表於 2007-7-12 23:55:57 |顯示全部樓層
原帖由 則卷小雲 於 2007-7-12 22:27 發表
是因為植物覺得現有陽光不足,所以要四圍找尋陽光,致莖芽不斷增長去吸收更多陽光。這會令到植物莖部只懂長長的下去但又沒有足夠營養令莖部粗壯,以致因為唔夠力支撐而倒下。對嗎,版主? ...

明白了,多謝指教
回復

Joyce 發表於 2007-7-19 20:11:53 |顯示全部樓層

我想請問,通常要種幾耐會有花花呢?幾耐會有果果呢?
回復

Joyce 發表於 2007-7-24 22:57:07 |顯示全部樓層

佢又高晒成節喇
但一節與一節之間都隔得好開
點解既...
回復

hellohello 發表於 2007-7-25 11:51:35 |顯示全部樓層
我都種過!  有人教我如在"主莖""侧莖"之間"再生子葉"出來,把它拔走,因再生子葉會消耗很多營養。  現在你給多一些適量氮肥,等葉長得大D。還可以把最接近泥土的葉剪咗去,一、不用搶肥,二、減低泥土中害蟲向上蔓延。

另外,我建議你搬一個大盤及只留一株較粗狀,會快大D。

好似前人所講,吾夠光,所以會生高D,但瘦D。
回復

Joyce 發表於 2007-7-25 20:32:26 |顯示全部樓層

thx you~~~

我公司都種左棵,而公司係有太陽晒入的,但都係瘦瘦的

另外,氮肥係點架?邊度有得買呢?

再望真d...d葉真係好細片
回復

EddieOR 發表於 2007-7-25 20:49:12 |顯示全部樓層
原帖由 Joyce 於 2007-7-25 20:32 發表

thx you~~~

我公司都種左棵,而公司係有太陽晒入的,但都係瘦瘦的

另外,氮肥係點架?邊度有得買呢?

再望真d...d葉真係好細片  

旺角花墟和日本城都有得買。
佢會寫「花寶X號」,或者另一個品號「花X蘭」
回復

Joyce 發表於 2007-7-25 21:04:04 |顯示全部樓層

收到!花寶X號=我即係揀只氮份量多D,對嗎?
好埋包裝上無寫邊款0岩用蕃茄...

thx EDDIEOR

回復

Joyce 發表於 2007-7-25 23:30:31 |顯示全部樓層

留返最最最大支
回復

EddieOR 發表於 2007-7-25 23:50:23 |顯示全部樓層
原帖由 Joyce 於 2007-7-25 21:04 發表

收到!花寶X號=我即係揀只氮份量多D,對嗎?
好埋包裝上無寫邊款0岩用蕃茄...

thx EDDIEOR

三號對番茄最有用,可以幫助開花結果
五號就最多氮
回復

Joyce 發表於 2007-7-25 23:56:38 |顯示全部樓層

GOOD!我有三號...聽朝落一落先

多謝指教。
回復

Tony 發表於 2007-7-26 00:01:01 |顯示全部樓層
Joyce...加油努力

回復

hellohello 發表於 2007-7-26 12:57:03 |顯示全部樓層
要稀釋D肥,太多會有病!   

曬多D太陽會好D。

回復

hellohello 發表於 2007-7-26 13:05:36 |顯示全部樓層
找到資料給參考 ,希望有用http://www.ammonia.org.tw/taifer ... %A5%E6%9E%93/ab.htm

不同時間,不同份量肥

N (氮):        構成蛋白質、葉綠素、氨基酸與有機鹼等化合物重要元素,使葉色鮮綠樹勢健旺,產果量多。
缺  少:矮小、萎縮、畸形、葉淡綠色、葉脈間色最淡、果小、淡、早熟。
過  量:作物易徒長、枝葉繁茂、易遭病害、不易開花或落果、產期調節不易成功。

P (磷):為核酸之主要成份,影響生成及根部發育,可在植物體中轉移,對樹種果實成熟極為重要。(促進根部生長和花芽分化)
缺  少:玉米為例,生育初期呈紫色、生長細長、成熟緩慢、穗粒排列不規則、未熟即硬化。
過  量:造成微量元素吸收不足,作物生長慢。

K (鉀):         鉀與細胞分裂及碳水化合物之合成有關。
缺  少:使葉幅縐折、捲曲、破爛、果皮厚粗、色澤不佳。
過  量:作物缺鎂、鈣等元素,果實酸度增加,種子發芽及幼苗受損﹒

Mg (鎂): 葉綠素主要組合成份之一,可直接影響作物的光合作用,增進花芽形成,對果實甜度、香氣.色澤及果肉的充實均有顯著的功效。鎂離子在植物體內負有輸送及吸收磷酐的作用,可促使根部對磷酐的吸收作用,因而助長農作物的提早成熟。
缺  少:老葉黃化,葉沿中肋失去葉綠素,由黃色斑點逐漸黃向外擴展至全葉,葉脈仍為綠色。
回復

小雲 發表於 2007-7-26 13:51:06 |顯示全部樓層
落肥確是要因應時間架!不同時期要不同既肥,例如你棵番茄現在應是成長期,要打好個底子身體健康先可以開花結果架嘛!所以現階段應先落氮肥,令莖和葉長得粗壯茂盛。到大棵D時佢自然會開花,到時就落磷鉀肥令佢有足夠營養結出果子。如果佢先天不足你就谷佢出番茄,生出黎既都未必大甚至會掉下來。而且落肥時間同分量最好參照說明或看看參考書吧!
回復

EddieOR 發表於 2007-7-26 13:52:24 |顯示全部樓層
你所提供既肥料資料(氮、磷、鉀、鎂)很有用,謝謝你的分享
遲點會貼在置頂給大家知道
回復

Joyce 發表於 2007-7-26 19:21:06 |顯示全部樓層

明白多點了~~~多謝各位

我會試落少少花寶二號
回復