返回列表 發新帖

"園藝工具篇" 及 "病蟲害篇" 設立版主事宜

作者: 孖吉 发表于 2009-9-26 08:40:51
6985 36
vivi 發表於 2009-9-27 15:29:15 |顯示全部樓層
唔好支持我 ~

我既冇料, 又唔能夠服眾 ~

我己經做緊 OD 超板, 花友板主, 乜都夠勒 ~ hkplants D 咁既豬頭骨講真我都唔願意做, 費事失驚無神又收到 minmin 個 PM 又話要暫停我板主職務, 轉過頭又同我講話後悔佢 ...
avery 發表於 2009-9-27 15:05

SORRY 我本來唔應該出聲嘅, 但係, 我都唔明, 邊個做, 有咩問題呢??

其實我十分感激管理員及各版主, 有了他們, 我們才可以在園藝館輕輕鬆鬆玩吓, 學吓, 大家分享吓, 交流吓

版主對主題版有一定認識當然完美, 但有人肯出心出力去為大家義務做D事, 就算只是刪除廣告, 也萬分值得欣賞, 誰做超版, 版主.....我也十分支持

至於學術性方面要專業, 我想, 他/她要是大學教授才可勝任, 對嗎???

但我的愚見是, 大學的校長, 也不是對大學所有學系都精通罷, 丈校長也可以把學校管理得十分妥當呢

至於AVERY當版主, 事, 小女子一定支持, 但不是在此, 因為如果由avery / 阿行當版主, 又會令一某些人不滿而帶給各超版 / 版主帶來更多負擔, 又可必呢
avery 發表於 2009-9-27 16:14:35 |顯示全部樓層

有關討論, 放埋上黎
http://www.hkplants.com/redirect ... o=lastpost#lastpost

唔明點解阿行鍾意幫人捉字眼逐隻字質疑, "專業" 一詞可以好subjective. 阿行你鍾意點睇點講都好, 唔洗由管理處追到攝影版來elaberate"專業"二字的 interpretation. 你話到你唔識種野, 但呢度個個對你的種植經驗和學識都非常讚頌, 你在我心目中也是"專業"到神級程度.

連公務員都可以俾阿行你借用來討論, 你的文彩大家有目共睹.
我只係一名合約員工, 未有運氣享受公務員褔利, 也暫時唔係好明你做乜借用公務員討論. 小白都讚同馬修之言, 小白會唔會都係公務員? 可能她體會到你意思.

仲有, 我"水母" or jellyfishy, 一向都話唔想做超版, 但你地平日有乜索求, 要我找minmin, 我都會傻傻下咁盡能力幫你地同minmin 傾,你地有乜野要我幫手,我有邊次唔幫手? 之前oneone 叫我幫佢問合併版面事宜, 我都有幫手追問minmin, 自問我對各位花友絕無私心,純粹攞個心出來,希望大家玩得開開心心.

我唔知呢幾日係邊度失言, 得罪左各位花友, 我唔想逐隻字研究花友的意思,只感到言語間大家好像對我有點敵意,呢兩日上來forum已變得好有壓力,oneone話我好似俾左壓力佢,我當時睇到個心都沉晒,我反覆看自己的討論,那有一隻字在給她壓力? 早兩晚我已經好唔小心在 delete垃圾post時, delete 錯左一位花友的post, 我千萬個對不起,也深感自己呢幾日上來forum已被是非壓壞了.

既然大家咁唔想見到我唱反調式的討論,我都唔想阻左大家,我會盡量收聲,也已向minmin 請辭超版和談天版版主,等各位可以同聲同氣.

攝影版版主,很對不起,我失控喇.頂唔順. 
jellyfishy 發表於 2009-9-27 14:27

水母你咪自己對號入座先得架

借題發揮咬文嚼字不嬲都係我強項, 香港公務員同園藝界既垢病亦存在左好耐, 唔好因為你咁啱屬於呢兩個界別而諗多左

至於我俾人話我都慣哂 ~ 我口直心快人所共知, 偏偏呢個世界太多空心老官得把死人口, 根本冇人 ( 尤其新人 ) 會相信有我D咁既怪人存在 ~

貼幾棵花俾人話 "種得幾廿盆花懶巴閉" 或者 "使錢買番黎啫" 又或者 "影人地D花有幾叻"

到D 人知我真係有幾個温室種花 (死花) 無數, 又俾人話 "有温室梗靚啦" , "佢捨得使錢之麻, 有幾叻"

到知道講經驗 講技術 講知識 D 人呢一世都冇可能追到我, 又有人話 "種花叻有咩用, 份人咁串" 或者 "幾巴閉都冇用, 都唔肯教人野"

去到邊都有一堆咁樣 "憎人富貴厭人貧" 淨識揾著數既牛鬼蛇神, 你點好都有人講 ~

作為一個已經有相當條件同實力既人, 聽到D 咁既野, 我會反省下自己响各方面有冇缺失 ( evaluation 當然要 "真係" 客觀同作多方面考量), 如果的而且確無愧於心, 咪一笑置之, 試問有幾多個小朋友可以明白天大地大既世界, 佢地只會覺得D 大人蝦佢, 唔係教佢 ~

衝動冇用 ~ 對於你而家感受到既壓力, 我認為亦可以用平常心看待, 虛心反省, 放下身段仔細思量, 有則改之無則加勉, 對你將來絕對係一種鍛鍊 ~ 共勉之
jellyfishy 發表於 2009-9-27 16:28:44 |顯示全部樓層
我當呢度係朋友既世界,我諗我真係太天真太naive.
水母係現實世界同係forum都係同一個人同一個格,當左你地係朋友,我就唔識轉彎咁傻只係向好一方對大家.
我受唔到朋友對我單單打打或敵對我,我真係好辛苦.

唔好以為做政府好過癮,政府一樣有好多人要o.t. 要積極工作要積極改革,仲要積極聽取市民意願和改善政策.我現在就係咁,但我只係contract, 聽到阿行咁講,我自然對號入座,身體好似俾個朋友用刀插左十幾下一樣又死唔去咁辛苦.

濕疹發作,我受唔到朋友俾我的壓力,對不起,我頂唔順.
孖吉 發表於 2009-9-27 16:50:24 |顯示全部樓層
我覺得大家都有現實生活問題要解決,當年應承了做版主的現在也未必可以覆行責任 (事實如此)。

所以,適時比適人更重要,何必要非君不嫁,非卿不娶?當自己是楊過大俠要苦等 16 年?對方也未必是小龍女~

有人肯做,為什麼要阻止?他今天有時間,肯付出,不代表兩年後 (萬一) 你有意的拉攏的時候,他那份工可以俾佢咁做。趁別人肯為你付出,給他適當的責任,只是順水推舟。倒過來想,之前你想找版主的時候又是否這麼容易?既然有人肯義務搞好呢 D 孤兒版,即管看看他可不可以搞點成積出來,才是對園藝館有益的決定。

我不明白:為什麼一個咁簡單的提議會搞到大家反哂枱?是園藝館苦命?還是大家想得太多?
avery 發表於 2009-9-27 16:51:00 |顯示全部樓層
水母你咁睇就唔啱勒 ~

網友好, 朋友好亦可以有意見分歧, 頂唔頂得順壓力係人為因素啫, 好好學習調節自己情緒就海闊天空啦 ~

至於將一D 好似好 personal 既壓力, 化為推動自己反省進步既動力, 定係變成令自己情緒失控既絆腳石, 就要靠個人勒 ~ 水母你應該可以 handle 到既 ~

講句真心話, 我當日亦當 minmin 同 Rex 佢地係朋友, 毫無保留, 知無不言, 言無不盡 ~ 下場係點大家有目共睹 ~ "當所有人係朋友" 唔係唔好, 但你真係要衡量一下自己既承受能力至好, 否則出問題時你只會不能自拔, 心死到極點 ~~
vivi 發表於 2009-9-27 17:37:10 |顯示全部樓層
我覺得大家都有現實生活問題要解決,當年應承了做版主的現在也未必可以覆行責任 (事實如此)。

所以,適時比適人更重要,何必要非君不嫁,非卿不娶?當自己是楊過大俠要苦等 16 年?對方也未必是小龍女~

有人肯做,為什麼要阻止?他今天有時間,肯付出,不代表兩年後 (萬一) 你有意的拉攏的時候,他那份工可以俾佢咁做。趁別人肯為你付出,給他適當的責任,只是順水推舟。倒過來想,之前你想找版主的時候又是否這麼容易?既然有人肯義務搞好呢 D 孤兒版,即管看看他可不可以搞點成積出來,才是對園藝館有益的決定。

我不明白:為什麼一個咁簡單的提議會搞到大家反哂枱?是園藝館苦命?還是大家想得太多?marcuslee 發表於 2009-9-27 16:50

我想, 是大家都想得太多了
KIMKIM, 我以上的發言並不是衝著你的, 另你唔開心, 在此向你致歉

唉, 大家的工作壓力十分大, 到這裡都是想輕鬆一吓

大家也不必太執著了, 有沒有版主, 都是這樣啦, 況且, 而家多了超級版主, 暫時可舒緩"廣告"的問題, 但是, 要辛苦各版主了
KUNO 發表於 2009-9-27 20:30:58 |顯示全部樓層
做乜好地地搞成咁咖?
kim:唔好唔開心啦,用唔同嘅心情睇同一段向了都可能有唔同嘅理解.
而且睇句子只有字面內容,但係就睇唔到表情同聽唔到語氣.
所以可能只係少少誤會而鑽牛角尖.
其實,喺園藝館哩度所有版主都係義務負責版務管理,根本無任何利益同特權.
我哋大家都唔應該因為版務問題令自己或者其他人有壓力.
希望大家喺討論版務問題時放鬆一下心情,一個人有一個意見,十個人就有十個意見.
意見不合可以尋求共識,唔好因為為咗搞好園藝管哩個大家入嚟放鬆同開心嘅地方,而令到自己唔開心.
希望大家可以喺用詞上面軟調一啲,睇嘅時候心情放鬆一啲正面一啲.
我真係想見到大家日日都繼續開開心心咁喺園藝管傾計.
KUNO 發表於 2009-9-27 20:48:44 |顯示全部樓層
其實,咁耐以來園藝管有親乜嘢問題都會搵咗阿kim做中間人,佢自然就成為咗磨心,而且阿kim責任感好重所以壓力會越積越多.
再加上一啲針對目標嘅會員經常無理指責阿kim偏幫被針對嘅目標,所以亦已經令阿kim好唔開心.
又無著數,又無得分,但係就搞到咁唔開心,為乜?
佢非常重情義,為嘅只係想大家開心,一團和氣.
希望大家都體諒吓佢啦!
虛宿寶瓶 發表於 2009-9-27 23:34:23 |顯示全部樓層

我出左一日街,番到黎就咁?究竟發生乜野事?

我只知道水母當然向minmin "提意" 合併園藝其他兩版到園藝茶座,問過oneonewe 介唔介意增加工作量。其次就係同 minmin講我地想搵中豬毒者做超版,加上 Peter 答應暫代 AV 版版主。水母既然提出呢個建議,即係佢都讚承啦!

結果,第二日我地見到o既,係minmin 只做左兩樣,就係 Peter 同中豬毒者o個兩part,而冇合併到園藝其他入園藝茶座?點解?大家自己諗。

水母見自己個 "提意" 被拒絕,為左比oneonewe 一個交代,自己做醜人解釋。結果?咪就係做左醜人囉!

超版權限並不比普通版主高好多,只不過可以誇版做野,比邊個做版主,唔係超版可以話事,但水母一向為左息事寧人,往往自己 where 爛塊面出面,點解?因為minmin
"唔得閒"交代。

本來小事一件,點解會令水母咁唔開心?對minmin 有不滿,點解唔直接了當地講,要搵水母做炮灰?或者將怨氣發去水母身上?

我未睇哂今日大家對呢件事而出o既 post ,只係快"立" 左少少,但忍唔住要為水母還個公道!
prodorothyhkg 發表於 2009-9-28 10:26:50 |顯示全部樓層

add5icon
我出左一日街,番到黎就咁?究竟發生乜野事?

我只知道水母當然向minmin "提意" 合併園藝其他兩版到園藝茶座,問過oneonewe 介唔介意增加工作量。其次就係同 minmin講我地想搵中豬毒者做超版,加上 Peter 答應暫代  ...
虛宿寶瓶 發表於 2009-9-27 23:34

邊個蝦我水母,我放狗"奶"佢add12icon 睇少2日出左咁多野~~
之前minmin肯合併就唔會有咁多"盧騷"
水母唔好比咁大壓力自己,討論姐,未必有結果架<==以minmin正常速度來計
小Con子 發表於 2010-10-14 13:41:33 |顯示全部樓層
辛苦大家啦!!
我等緊"病蟲害篇"...add10icon
kwokdicken1 發表於 2010-10-27 19:20:58 |顯示全部樓層
維威餵都搞到大龍鳳
人真係
比得大帝 發表於 2010-10-28 13:47:52 |顯示全部樓層
其實唔單只"園藝工具篇" 及 "病蟲害篇" 要搵版主, 有好幾個版的版主都只係掛個名.
比得大帝 發表於 2010-10-28 17:07:22 |顯示全部樓層
睇完哩個舊帖, 我都有d諗法
當時答應simon暫代紫版版主, 曾努力搵"替身", 真係同上面位仁兄講, 有料嘅人好多, 肯出手嘅人就冇.  搵到個高人, simon又好似有意見.  一代就都唔記得代咗幾耐, 一年總有罷.  果時有花友講: "睇嚟你哩個暫代都係永久性", 當時諗唔係卦, 依家覺得好似.
cowcowpop 發表於 2011-4-13 13:11:10 |顯示全部樓層
做版主‥‥‥‥得個煩字
感謝D農友幫手‥‥‥‥
比得大帝 發表於 2011-4-13 18:43:26 |顯示全部樓層
cowcowpop 發表於 2011-4-13 13:11
做版主‥‥‥‥得個煩字
感謝D農友幫手‥‥‥‥

你認為有必要回覆這個主題嗎?
我已pm向你解釋, 你沒看到嗎?