花會繼續開 (重瓣木槿開花)

作者: 蕙蕙 发表于 2009-9-24 21:58:47
32622 335
cherrylwy 發表於 2010-4-10 03:10:55 |顯示全部樓層
想問下你的日本海棠開完花未呀? 我棵甩晒D花而家得番樹枝, 仲有蜘蛛網, 都唔知佢係咪死左?
花草之家 發表於 2010-4-10 15:01:54 |顯示全部樓層
唔知有冇講錯:
喺嫁接嘅位會有疤痕
嫁接係將一個品種(藍月)接去另一個品種(可能係野玫瑰)上面
因為下 ...
fnv234 發表於 2010-4-10 00:08

蕙蕙 發表於 2010-4-11 15:36:57 |顯示全部樓層
回復 181# cherrylwy

我個棵其實有好多lum都冇開到, 焦左
但開完花後就一路出葉芽, 而家多左d葉羅, 我仲落左d枝葉肥比佢添
有蜘蛛網就要噴藥滅蟲啦, 之後落下枝葉肥比佢, 睇下會唔會出番葉啦~
cherrylwy 發表於 2010-4-11 22:28:45 |顯示全部樓層
我果d都係未開就謝左,但一d葉芽都無出過
lammachingching 發表於 2010-4-12 09:41:33 |顯示全部樓層
嘩!! 第一次看你的帖子.. 一次過看完, 你好厲害呀..不止家裡有很多花花, 而且每種你都打理得好靚, 仲識得不斷幫佢地開枝散葉添!! 我要向你多多學習!! 多謝你的分享!!
蕙蕙 發表於 2010-4-12 18:58:45 |顯示全部樓層
回復 184# cherrylwy

我懷疑佢地之前落太多肥谷花, 所以會消lum羅
咁你之後有冇修剪過d枝條呀?通常開完花, 又是秋冬時候, 我都會順便同佢修剪一下, 同埋落番d枝葉肥比佢, 等佢重新生過d葉架, 你試下啦~
蕙蕙 發表於 2010-4-12 19:01:52 |顯示全部樓層
回復 185# lammachingching

多謝你黎賞花呀, 其實我種既品種比較雜, 大小都有, 其他如AV, 迷岩, 花貓, 香草等在其他版面都有post, 有空你可以去看看~
得閑便來交流心得, 分享下你d花草相啦
cherrylwy 發表於 2010-4-12 22:41:45 |顯示全部樓層
回復  cherrylwy

我懷疑佢地之前落太多肥谷花, 所以會消lum羅
咁你之後有冇修剪過d枝條呀?通常開完花, ...
蕙蕙 發表於 2010-4-12 18:58

有修剪過不過無落肥呀,你係咪落液體肥的?
蕙蕙 發表於 2010-4-13 00:04:00 |顯示全部樓層
回復 188# cherrylwy

我有落過d一粒粒既肥, 隔左排又開始落番液肥羅
lammachingching 發表於 2010-4-13 19:42:41 |顯示全部樓層
回復 187# 蕙蕙

蕙蕙:
看到你們的花甘靚, 我就唔好意思post相了!!本來播了太陽花的種子, 它們亦很乖地發芽生長... 點知移植了後, 7棵中有兩棵已死了, 可能因水太多, 或是移植得唔好...只希望另外那五棵能長大成人, 甘我就可以post相了!!
蕙蕙 發表於 2010-4-14 00:10:50 |顯示全部樓層
回復 190# lammachingching

加油呀, 等睇你既相架
蕙蕙 發表於 2010-4-14 00:27:58 |顯示全部樓層
藍月亮vs迷你玫瑰

最近開的藍月亮

今年的第一朵迷你玫瑰

評分

查看全部評分

蕙蕙 發表於 2010-4-21 00:01:01 |顯示全部樓層

最近郝桃 X 濱吹雪牽牛(shared from mandywowo)不斷開花, 於是我們把握機會為它授粉, 結果成功了, 有第二代啦!

蕙蕙 發表於 2010-5-5 17:01:22 |顯示全部樓層

紫與白的花花

腎葉堇菜 (from mandywowo)

流鼻涕 (from newbie)

紫鳳凰 (第二代 — 大b)

評分

查看全部評分

spinnet 發表於 2010-5-5 18:23:21 |顯示全部樓層
紫與白的花花

腎葉堇菜 (from mandywowo)

流鼻涕 (from newbie)

紫鳳凰 (第二代 — 大b)

...
蕙蕙 發表於 2010-5-5 17:01

紫鳳凰好靚呀..add6icon
蕙蕙 發表於 2010-5-5 23:52:48 |顯示全部樓層
回復 195# spinnet

多謝賞花, 要唔要枝條, 幾易插枝架
spinnet 發表於 2010-5-6 09:51:17 |顯示全部樓層
回復  spinnet

多謝賞花, 要唔要枝條, 幾易插枝架
蕙蕙 發表於 2010-5-5 23:52

PM 你.
蕙蕙 發表於 2010-5-14 23:20:07 |顯示全部樓層
日本斑葉十字牽牛

自收種子的十字牽牛今天終於開了第一朵花, 但它的十字紋似乎不及從前明顯, 寄望下一朵會開得更像樣吧!

兩天前……

昨天

今天

評分

查看全部評分

蕙蕙 發表於 2010-5-15 15:49:49 |顯示全部樓層
今年第一朵重瓣木槿

最近發現重瓣木槿上有很多孖lum, 今天還開了第一朵花花呢!

Aalon 發表於 2010-5-15 17:47:08 |顯示全部樓層
請問你d楦物一日有幾多小時宜射太陽??佢地生得好好