平價塑膠花盤仔情報

作者: 豔豔 發表于 2007-12-1 18:04:28
5014 16

吉豬島$10店
9cm花盤 - $10 / 10個
10.5cm花盤 - $10 / 8個

日本x
8cm花盤 - $10 / 12個
11cm花盤 - $10 / 5個

10cm花盤碟 - $10 / 12個
12cm花盤碟 - $10 / 5個

以上資料, 希望大家有用啦
kok69 發表於 2007-12-1 18:39:51 |顯示全部樓層
我得日本x d 盆係幾平架~
d  瓷 o既咁上下大細, 日本x賣10蚊個, 係花墟要28蚊!!
回復

屠子步 發表於 2007-12-2 01:01:13 |顯示全部樓層
你在邊間買架? 邊解我去的總是無咁平的?
回復

豔豔 發表於 2007-12-2 01:29:51 |顯示全部樓層
吉豬島$10店 :
荃灣店 (旺角店果日冇晒貨)

日本x: <---暫時唔係間間有...
深水步(西九龍) 果間見到...
回復

variable 發表於 2007-12-2 10:55:27 |顯示全部樓層
吉豬島$10店

呢兩隻盆正,made in japan,質地比一般街買10蚊10個盆厚,扎實 我一年前都入左幾打
平時街買10蚊10個晒兩晒就會脆裂同變型但吉豬島$10 / 10個,$10 / 8個至今未有耗損
仲有排玩
回復

園藝新手 發表於 2007-12-2 18:25:12 |顯示全部樓層
香港仔日本X 有貨。
回復

orchids 發表於 2007-12-2 19:40:20 |顯示全部樓層
樂富吉豬島都有好多唔同款式嘅瓷盆及瓦盆,有D高身膠盆10元3隻種細棵國蘭都得,又有D硬身細格膠網,我覺得用嚟做盆底網好過軟身網,因為可以洗淨循環再用.
回復

豔豔 發表於 2007-12-2 22:34:57 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2007-12-2 19:40 發表
樂富吉豬島都有好多唔同款式嘅瓷盆及瓦盆,有D高身膠盆10元3隻種細棵國蘭都得,又有D硬身細格膠網,我覺得用嚟做盆底網好過軟身網,因為可以洗淨循環再用. ...

係囉...有圓形..仲有長形自己剪...
回復

肥蚊蚊 發表於 2007-12-3 14:39:04 |顯示全部樓層
我試過在
新海x (新x洋) 和 紅"x" (x "A")直接訂, 都好平下,
我有直接電話, 或上網睇都得..
回復

屠子步 發表於 2007-12-3 22:36:11 |顯示全部樓層
原帖由 肥蚊蚊 於 2007-12-3 14:39 發表
我試過在
新海x (新x洋) 和 紅"x" (x "A")直接訂, 都好平下,
我有直接電話, 或上網睇都得..

但佢minimum order是幾多呀?

我今日去了JusXX終於都搵到膠盆,可能用挖到會適合d。佢地會將貴價既放在前面,而10蚊10個的就放到最高最入。我一口氣買了40幾個盆仔,有排唔洗入貨。
回復

heiheimama 發表於 2007-12-3 22:44:19 |顯示全部樓層
吉之鳥的盆幾好架, made in japan架,我都買左十個, 上環度冇收埋wo!~
回復

dick 發表於 2007-12-3 22:57:59 |顯示全部樓層
原帖由 豔豔 於 2007-12-1 18:04 發表
吉豬島$10店

日本x
8cm花盤 - $10 / 12個
11cm花盤 - $10 / 5個

10cm花盤碟 - $10 / 12個
12cm花盤碟 - $10 / 5個

以上資料, 希望大家有用啦 ...

我去樂富 & 將軍澳吉豬島都搵唔到
日本x都見唔到呀
回復

四少 發表於 2007-12-3 23:42:30 |顯示全部樓層
花場無賣了麼 ?
回復

豔豔 發表於 2007-12-4 00:57:05 |顯示全部樓層
原帖由 屠子步 於 2007-12-3 22:36 發表

但佢minimum order是幾多呀?

我今日去了JusXX終於都搵到膠盆,可能用挖到會適合d。佢地會將貴價既放在前面,而10蚊10個的就放到最高最入。我一口氣買了40幾個盆仔,有排唔洗入貨。 ...

咁O岩呀.. 我果日都買左40個...
回復

prodorothyhkg 發表於 2007-12-4 14:32:01 |顯示全部樓層
原帖由 四少 於 2007-12-3 23:42 發表
花場無賣了麼 ?

貴D,同埋not made in Japan,D膠冇咁靚,冇咁襟晒
回復

orchids 發表於 2007-12-4 15:19:01 |顯示全部樓層
都唔止貴D,都貴幾多,吉豬島10蚊10隻果D大小的,响花壚1.5元都唔知買唔買到.
回復

orchids 發表於 2007-12-4 15:41:43 |顯示全部樓層
原帖由 dick 於 2007-12-3 22:57 發表

我去樂富 & 將軍澳吉豬島都搵唔到
日本x都見唔到呀

樂富吉豬島唔係成日都有10蚊10隻果D盆仔賣ga,要間中睇下佢有冇得賣,我上次都係托同事响粉嶺吉豬島買.
樂富吉豬島十月時重有大大盒bamboo炭賣.
回復