返回列表 發新帖

花墟有士多啤梨賣

作者: cvcvcv6 發表于 2007-12-1 17:05:20
4412 36
cvcvcv6 發表於 2007-12-5 22:02:33 |顯示全部樓層
原帖由 mamajoe 於 2007-12-3 20:09 發表
佢係咪以為你指住隔離相入面個d花花呀? 定係以為你指住隔離個d籣花?

肯定係120蚊丫
回復

CiCiKwok 發表於 2007-12-5 22:17:25 |顯示全部樓層
其實會唔會真係佢d品種特別D,蘭花都有好多種啦!定佢見花墟小貨叫高D價!又可能你個樣係有錢人、闊太㊣所以……
回復

heiheimama 發表於 2007-12-5 22:20:53 |顯示全部樓層
我都去睇過,個幾盆野係入口貨,寫滿鬼文,所以貴.
回復

heiheimama 發表於 2007-12-5 22:23:26 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2007-12-3 18:00 發表
講開士多啤梨, 我以前種到有果實, 但唔知點解果唔大, 而且會變黑??  
係咩問題呢??

我都唔明?我種過士多啤梨是幾粗生,最緊要多陽光,適量肥,果實唔好掂水.自己種的通常冇街賣的咁大粒,但因不是谷大,反而會很甜!
回復

cvcvcv6 發表於 2007-12-5 22:49:17 |顯示全部樓層
原帖由 CiCiKwok 於 2007-12-5 22:17 發表
其實會唔會真係佢d品種特別D,蘭花都有好多種啦!定佢見花墟小貨叫高D價!又可能你個樣係有錢人、闊太㊣所以……

一睇就知我係窮書生呀
所以佢都懶得埋我
回復

kok69 發表於 2007-12-6 00:07:08 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2007-12-5 22:23 發表

我都唔明?我種過士多啤梨是幾粗生,最緊要多陽光,適量肥,果實唔好掂水.自己種的通常冇街賣的咁大粒,但因不是谷大,反而會很甜!

士多啤梨唔可以掂水??
咁落雨洗唔洗搵野遮住??
回復

heiheimama 發表於 2007-12-6 09:20:54 |顯示全部樓層
原帖由 kok69 於 2007-12-6 00:07 發表

士多啤梨唔可以掂水??
咁落雨洗唔洗搵野遮住??

落一陣應該冇問題,但如果大雨我會將盆移入屋簷下.
回復

小米 發表於 2007-12-7 02:19:28 |顯示全部樓層
我以前都買過棵 $20 左右!  不過唔知係咪用洗米水來淋佢既關係, 好易有蟲! 仲要係 d 黃色一撻撻好似卵咁既野黏係泥上! 種出來既果實得手指頭咁大粒, 不過好甜同好紅色!!
如果哩盆真係入口貨都買得過喎
回復

heiheimama 發表於 2007-12-7 10:09:34 |顯示全部樓層
原帖由 小米 於 2007-12-7 02:19 發表
我以前都買過棵 $20 左右!  不過唔知係咪用洗米水來淋佢既關係, 好易有蟲! 仲要係 d 黃色一撻撻好似卵咁既野黏係泥上! 種出來既果實得手指頭咁大粒, 不過好甜同好紅色!!
如果哩盆真係入口貨都買得過喎 ...

我覺得入口貨未必好架,因為可能不適應香港天氣.本地種反而好粗生,亦較適應香港的熱和濕.我以前試過種到可以捱過夏更到冬天再出果tim!都有普通士多啤梨咁大.如果結果細,可以是因為不夠肥,或者盆太迫.
回復

小米 發表於 2007-12-7 14:01:49 |顯示全部樓層
OH~ 原來係咁呀! 希希媽媽~  我用洗米水係因為諗住佢夠天然, 唔怕食落肚 MA! 但果 D 蟲卵真係好得人驚呀!!  點可以令佢唔生蟲呢? 另外, 我買時佢 D 泥 係好似唐泥咁~ 唔似相入面好似用科學泥既??
回復

heiheimama 發表於 2007-12-7 15:46:17 |顯示全部樓層
好多花友討論過洗米水的用法,但我個人唔鍾意用,因為覺得佢污漕.泥唔同人,唔識得消化澱粉質,所以根本唔會變成營養,只會吽蟲.的確,士多啤梨是好好食的(蟲都鍾意食!),所以我用科學泥種,貪佢夠疏水同乾淨.如果你想加塘泥,我諗都可以,但不可太多,以免不夠疏水,太多水當然比較易吽出蟲了.另外也要留意疏葉.太多老葉反而會和果實搶營養,又容易熱親.特別留意植株中間不要留低太多老葉的頭,積埋一堆又係易吽蟲.
回復

小米 發表於 2007-12-8 02:38:06 |顯示全部樓層
希媽,
老葉係咪指黃黃地果 D ?  咁有冇咩天然 D 既施肥方法介紹呢?
回復

八王爺 發表於 2007-12-8 06:49:45 |顯示全部樓層
生果 好唔好味,最仲要係夠熟。
自己种,緊係熟先摘落黎食,一定最好味。

一般香港巿面出售的生果,都係未熟就摘落黎,因为咁样运輸途中才不會烂! 所以 你話奌會夠味呢!?

尤其是 草莓,藍莓 之类的 漿果,好易烂,如果熟先摘再运黎香港卖,根本無可能。
回復

海豚yan 發表於 2007-12-8 07:17:47 |顯示全部樓層
唉唉唉......睇番我自己個盆,仲細過手指尾,真係唔知幾時先有得食......琴日仲見到有條蟲蟲添,噴左d辣椒水,希望冇事啦......
回復

小米 發表於 2007-12-8 11:39:18 |顯示全部樓層
辣椒水?  自製剎蟲水? 點整 ka?
回復

heiheimama 發表於 2007-12-8 13:42:24 |顯示全部樓層
原帖由 小米 於 2007-12-8 02:38 發表
希媽,
老葉係咪指黃黃地果 D ?  咁有冇咩天然 D 既施肥方法介紹呢?

係呀, 最外圍大大塊,黃黃地冇咩生氣那些. 至於肥, 我都係得一招, 魚肥, 貪佢食得落肚.
回復

海豚yan 發表於 2007-12-8 14:40:43 |顯示全部樓層
原帖由 小米 於 2007-12-8 11:39 發表
辣椒水?  自製剎蟲水? 點整 ka?

之前電視說,將辣椒加蒜頭切碎,放入水中,等一下,然後噴到盆栽上,一星期一次,天然的殺蟲劑,不過嘛……我不肯定………
回復