佢發生咩事呀??

作者: trust_fl 發表于 2007-11-30 20:12:10
3193 11
我換完泥佢就變成咁啦~~ 可以點救返佢呀??

sam 發表於 2007-11-30 21:12:58 |顯示全部樓層
似係太濕引致,立即將植株同泥土分開,風干植株幾日,如植株尚健在,用乾泥再種,之後至少兩星期不可洒水或直接晒太陽,希望可以救得番啦。
回復

Audrey 發表於 2007-11-30 21:41:49 |顯示全部樓層
換土時根受損,見圖樣子,難救。
種植的環境應不太理想,植株變型多時。
回復

trust_fl 發表於 2007-11-30 22:41:38 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2007-11-30 21:12 發表
似係太濕引致,立即將植株同泥土分開,風干植株幾日,如植株尚健在,用乾泥再種,之後至少兩星期不可洒水或直接晒太陽,希望可以救得番啦。 ...

就咁抽出黎放係到風乾就得呀? 咁點先至知佢風乾完呀??
回復

trust_fl 發表於 2007-11-30 22:46:01 |顯示全部樓層
原帖由 Audrey 於 2007-11-30 21:41 發表
換土時根受損,見圖樣子,難救。
種植的環境應不太理想,植株變型多時。

棵野係班同事俾我呀~ 佢地無人理~ 俾我o個陣都變咗樣啦~~
我都唔知點種~~ 估佢同仙人掌o個d 一樣唔駛要咁多水咋~~ 記得先淋水咁~~ 放係公司到種呀~
但見佢本來係個細盆到成日打根斗反轉咗~ 先換過個大d 既盆俾佢呀~~ 同埋係屋企逗留咗幾日~~~
嗚....嗚....嗚.... 估唔到會攪成佢咁~~~
回復

trust_fl 發表於 2007-12-19 20:21:08 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2007-11-30 21:12 發表
似係太濕引致,立即將植株同泥土分開,風干植株幾日,如植株尚健在,用乾泥再種,之後至少兩星期不可洒水或直接晒太陽,希望可以救得番啦。 ...

我盆野救得返呀~
多謝你呀~! Sam
回復

sam 發表於 2007-12-20 13:13:42 |顯示全部樓層
恭喜恭喜!!! 不用客氣
回復

trust_fl 發表於 2007-12-20 14:18:23 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2007-12-20 13:13 發表
恭喜恭喜!!! 不用客氣

heehee~~
但我想問呢.... 之前Audrey  話我棵野變咗型....
咁我可以做d 咩先可以整返靚仔佢地呀?? 定係佢已經生定咗,變唔返架啦?? thanks thanks~
回復

variable 發表於 2007-12-20 16:11:50 |顯示全部樓層
原帖由 trust_fl 於 2007-12-20 14:18 發表

heehee~~
但我想問呢.... 之前Audrey  話我棵野變咗型....
咁我可以做d 咩先可以整返靚仔佢地呀?? 定係佢已經生定咗,變唔返架啦?? thanks thanks~

變返矮就應該冇咩可能,你可以用摘頂葉插根插黎催生新株
但呢d野冇包生仔,玩下就好
回復

trust_fl 發表於 2007-12-20 17:46:07 |顯示全部樓層
原帖由 variable 於 2007-12-20 16:11 發表

變返矮就應該冇咩可能,你可以用摘頂葉插根插黎催生新株
但呢d野冇包生仔,玩下就好

咁點摘呀? 邊到為之係頂葉呀?? 係咪最裡面啱啱生O個D 呀? Thanks~~
如果生得成咪好law~ 生唔成就當拎個經驗呀~
橫豎我一d 都唔識~
回復

sam 發表於 2007-12-20 18:55:47 |顯示全部樓層
同意variable的講法,不如放去光線充足地方eg.窗台........種返佢做壯男啦.
回復

trust_fl 發表於 2007-12-21 23:04:18 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2007-12-20 18:55 發表
同意variable的講法,不如放去光線充足地方eg.窗台........種返佢做壯男啦.

copy!!
我已經將佢放咗係盞usb 燈下面啦~
回復