我今日去左太子買野呀

關閉 [複製鏈接]
作者: mamajoe 發表于 2007-11-30 19:15:44
3116 18
今日去左太子買草草,
原本想用種子種出黎,成就感大d,不過種左咁耐,都係係苗仔,等吾切呀,所以行左幾次太子,想買我鍾意既草草
買左薄荷,銅錢草,小白菜,長春藤,同買左水種用既材料
返到屋企即刻同佢地大變身,,,我想問下呢,有無人知,小白菜同長春藤點樣可以改水種呀?我想改哂水種,乾淨d呀

我將d魚仔放埋入去花故蝶度呀,,

薄荷原本係泥種架,我想將佢改用水種,希望佢快d生根啦

小白菜都想改用水種,不過吾知點整,所以放左係度先

長春藤都想改用水種,不過更加吾知點整,同未買樽,

銅錢草想買左好耐啦,,,今日諗諗下都係買左
羊咩咩 發表於 2007-11-30 19:22:30 |顯示全部樓層
泥種突然水種,佢地會唔習慣之後就死喎~~試下改水種的話唔好比咁多水佢先,習慣下(約四個月)至全水種
回復

mamajoe 發表於 2007-11-30 19:41:24 |顯示全部樓層
即係倒咁d水,吾好浸住佢先呀?係咪呀,,,羊咩咩?
回復

羊咩咩 發表於 2007-11-30 19:43:19 |顯示全部樓層
原帖由 mamajoe 於 2007-11-30 07:41 PM 發表
即係倒咁d水,吾好浸住佢先呀?係咪呀,,,羊咩咩?

係呀!倒緊d..
回復

mamajoe 發表於 2007-11-30 19:45:29 |顯示全部樓層
我即刻倒左啦,,,,^^,,
同埋我想問,長春藤同小白菜係咪都可以水種架?應該點整呀?
回復

羊咩咩 發表於 2007-11-30 19:54:00 |顯示全部樓層
原帖由 mamajoe 於 2007-11-30 07:45 PM 發表
我即刻倒左啦,,,,^^,,
同埋我想問,長春藤同小白菜係咪都可以水種架?應該點整呀?

唔好意思,我唔知長春藤可唔可以水種,但小白菜就可以
細心清洗完根部再加少少水,水浸根三份一左右就得架啦,慢慢見佢冇咩問題就可以一次多水過一次,咁就適應習慣架啦
其間唔掂可以落幾粒美能安或離子交合溶液($2一小包)
回復

mamajoe 發表於 2007-11-30 20:07:53 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-11-30 19:54 發表

唔好意思,我唔知長春藤可唔可以水種,但小白菜就可以
細心清洗完根部再加少少水,水浸根三份一左右就得架啦,慢慢見佢冇咩問題就可以一次多水過一次,咁就適應習慣架啦
其間唔掂可以落幾粒美能安或離子交合溶液($2一小 ...

其間唔掂可以落幾粒美能安或離子交合溶液=====>咩黎?係邊度可以買到?同點用架?
回復

羊咩咩 發表於 2007-11-30 20:18:09 |顯示全部樓層
原帖由 mamajoe 於 2007-11-30 08:07 PM 發表

其間唔掂可以落幾粒美能安或離子交合溶液=====>咩黎?係邊度可以買到?同點用架?

花墟都有賣,美能安賣非洲紫羅蘭地方有售,離子交合溶液一般花店都有,另外仲有個名,不過唔記得,包裝係深紫色架!
回復

mamajoe 發表於 2007-11-30 20:20:12 |顯示全部樓層
羊咩咩,,,吾該你呀,等我去睇下先
回復

羊咩咩 發表於 2007-11-30 20:25:20 |顯示全部樓層
原帖由 mamajoe 於 2007-11-30 08:20 PM 發表
羊咩咩,,,吾該你呀,等我去睇下先

唔好客氣,多多指敎
回復

jade_a 發表於 2007-11-30 23:24:17 |顯示全部樓層
mamajoe:我今日都有去花墟呀 唔知我哋有唔逛同一間花店呢
                長春藤水種好難養,土種要土乾透先淋水呀!
                銅錢草特別會生長,好快就會生成一大盆啦
                 我今日給自已買了盆聖誕禮物:紫色鐵線蓮
回復

羊咩咩 發表於 2007-12-1 00:36:45 |顯示全部樓層
我今日都有去花墟呀!約下午兩點幾至四點半度
回復

mamajoe 發表於 2007-12-1 09:43:11 |顯示全部樓層
jade_a,,,,,,,,我尋日朝早十點幾呀,,
係呀,另外我記得有人問過班點薄荷(吾記得係咪呢個名啦)我好似見到有呀,6蚊盆,d葉好厚身,有少少薄荷味,
回復

jade_a 發表於 2007-12-1 09:58:33 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-12-1 00:36 發表
我今日都有去花墟呀!約下午兩點幾至四點半度

我是10點幾至1點啦,咩咩有唔買到心頭好呀?
見到非洲菊同波斯菊好靚,都忍手沒買,等自己種的小苗開花呢.....我等等等
回復

jade_a 發表於 2007-12-1 10:05:31 |顯示全部樓層
原帖由 mamajoe 於 2007-12-1 09:43 發表
jade_a,,,,,,,,我尋日朝早十點幾呀,,
係呀,另外我記得有人問過班點薄荷(吾記得係咪呢個名啦)我好似見到有呀,6蚊盆,d葉好厚身,有少少薄荷味,

mamajoe:你買的全是觀葉植物,好多時花你可買盆回家養,每天見到鮮花對住你笑心情都會靚點呢
        買時貴幾蚊都要買新鲜的呀
回復

mamajoe 發表於 2007-12-1 11:07:50 |顯示全部樓層
jade_a,,,,,,,,,,我差吾多放氣用種子種啦,都係買現成啦,,
我都見到波斯菊呀,生得好靚,想買與吾想買之間諗左好耐,吾想買左返去整c佢,,,
你買左咩呀?我都想再去買返d泥同吸水珠,,,
回復

jade_a 發表於 2007-12-3 20:56:49 |顯示全部樓層
原帖由 mamajoe 於 2007-12-1 11:07 發表
jade_a,,,,,,,,,,我差吾多放氣用種子種啦,都係買現成啦,,
我都見到波斯菊呀,生得好靚,想買與吾想買之間諗左好耐,吾想買左返去整c佢,,,
你買左咩呀?我都想再去買返d泥同吸水珠,,, ...

我買咗盆紫色鐵線蓮呀!
回復

mamajoe 發表於 2007-12-9 11:58:47 |顯示全部樓層
呢二日盆薄荷己經有根啦,,,
我留左d係氾種,加埋之前出左芽既薄荷,第日可以有好多盆呀,,
回復

呵呵笑 發表於 2007-12-9 17:16:13 |顯示全部樓層
原帖由 jade_a 於 2007-12-3 20:56 發表

我買咗盆紫色鐵線蓮呀!

jade:你係邊間買到嘎?我星期三去都睇唔到有嘅,只在繽紛見到有玫瑰,不過105一棵,最後都放棄,因為自覺學藝未精,咁貴嘅種瓜佐好肉痛啊!
回復