如何獨力砌假山大石

作者: siubox 发表于 2009-9-10 22:01:06
3925 10

想砌個飛來石假山,單是頂的大石已重百多斤,自己一人利用磚頭和砂包用了兩個小時才架上兩呎多高的石座上
孖吉 發表於 2009-9-10 22:16:58 |顯示全部樓層
點解要咁危險?室內空間咁細,倒下來好大件事,用玻璃纖維做安全好多
kenson32092 發表於 2009-9-11 17:35:15 |顯示全部樓層
犀利..等你再完成我再睇下..因為我遲D又整一個~
chiman 發表於 2009-9-11 22:33:47 |顯示全部樓層
真係服左你。。。。。何必咁危險
avery 發表於 2009-9-14 14:39:13 |顯示全部樓層
服左佢好耐好耐 ...
擔泥 發表於 2009-9-14 18:12:27 |顯示全部樓層
你真係大力!
kslee 發表於 2009-9-14 23:39:40 |顯示全部樓層
地基及接口應該都唔穩陣,百多斤的巨石跌落呢整爛野事了,整傷人就大件事。請三思!!
siubox 發表於 2009-9-14 23:56:50 |顯示全部樓層
首先我找了有經驗的高手替我找石和插石,如第三張照片。然後找了同事和大舊的兒子三人合力再試行再插上,同箱頭筆mark好接筍位,這飛來石接筍位得騎呢,左右爭d都唔岩位,完本用的鐵枝怕唔夠力,所以準備用粗如指頭的。現在獨力玩野是試下古人造金字塔的原理,果然係得ge!底座是加了水泥地基。離地唔夠三呎唔死得人,會壓傷腳罷!多謝提醒。
kslee 發表於 2009-9-15 00:18:23 |顯示全部樓層
玩得安全最重要,此終舊石有D隱藏裂縫未必能夠察覺到,長時間左右不平均\頭重腳輕都可能會撕裂舊石。
avery 發表於 2009-9-15 07:40:52 |顯示全部樓層
離地唔夠三呎唔死得人,會壓傷腳罷
siubox 發表於 2009-9-14 23:56

係會 comminuted fracture ~ 睇怕要截肢 ...
siubox 發表於 2009-9-15 20:25:33 |顯示全部樓層
有道理,謝謝