Hoya pubicalyx 'Pink Silver' (2010年更新)

作者: sammy 发表于 2009-9-8 00:06:35
8586 57
孖吉 發表於 2010-4-19 20:45:42 |顯示全部樓層
咁咪好似呢隻酢醬草曱甴咁?
一盆有就盆盆都有?
oneonewe 發表於 2010-4-19 20:37

吓~ 曱甴?唔明~ add12icon
孖吉 發表於 2010-4-19 20:51:13 |顯示全部樓層
見到你的毬蘭生得咁好真係開心!點解我的斑葉小小苗兩年來好似冇郁過咁o既(有幾塊葉,有梗咖!)?add8icon
oneonewe 發表於 2010-4-19 21:04:37 |顯示全部樓層
吓~ 曱甴?唔明~
marcuslee 發表於 2010-4-19 20:45

生命力好似曱甴咁強勁呀!
孖吉 發表於 2010-4-19 21:11:17 |顯示全部樓層
生命力好似曱甴咁強勁呀!
oneonewe 發表於 2010-4-19 21:04

紫花酢醬草~ 生命力真係要用 "太強" 黎形容~ add1icon
oneonewe 發表於 2010-4-19 21:11:49 |顯示全部樓層
紫花酢醬草~ 生命力真係要用 "太強" 黎形容~
marcuslee 發表於 2010-4-19 21:11

呢隻係黃花
oneonewe 發表於 2010-4-19 21:13:56 |顯示全部樓層
見到你的毬蘭生得咁好真係開心!點解我的斑葉小小苗兩年來好似冇郁過咁o既(有幾塊葉,有梗咖!)? ...
marcuslee 發表於 2010-4-19 20:51

叫sammy俾盆開花o既你咪得囉 add12icon
孖吉 發表於 2010-4-19 21:30:05 |顯示全部樓層
呢隻係黃花
oneonewe 發表於 2010-4-19 21:11

黃花重討厭~   >"<
孖吉 發表於 2010-4-19 21:32:19 |顯示全部樓層
叫sammy俾盆開花o既你咪得囉
oneonewe 發表於 2010-4-19 21:13

咁我都想棵斑葉快高長大咖~    一.一
oneonewe 發表於 2010-4-19 21:38:01 |顯示全部樓層
黃花重討厭~   >"<
marcuslee 發表於 2010-4-19 21:30

想死
corina 發表於 2010-4-19 22:14:45 |顯示全部樓層
呢隻野既粗生程度...係不能睇少= ="""
佢一爪定左..就會變粗...花質花之間隔半米左右又會再爆雙芽同開花 ...
黑仔天 發表於 2010-4-19 20:32

些些天兄~add14icon
sammy 發表於 2010-4-19 22:34:14 |顯示全部樓層
見到你的毬蘭生得咁好真係開心!點解我的斑葉小小苗兩年來好似冇郁過咁o既(有幾塊葉,有梗咖!)? ...
marcuslee 發表於 2010-4-19 20:51

兩年冇郁過? 冇理由喎, 唔會係太陰或有根粉介掛?
雖然carnosa都生得慢, 但春秋都會生得幾快, 夏天較慢, 冬天完全停頓。我呢度向北都只係夏天直射,其餘時間散射光,carnosa種左一年苗仔都開到花。
孖吉 發表於 2010-4-19 22:41:58 |顯示全部樓層
兩年冇郁過? 冇理由喎, 唔會係太陰或有根粉介掛?
雖然carnosa都生得慢, 但春秋都會生得幾快, 夏天較慢,  ...
sammy 發表於 2010-4-19 22:34

向南露台唔會太陰吧,期間晒又晒過,陰又陰過,佢好似唔在乎似的,咁耐只生過三塊葉,也掉過葉,但新枝郤未見過 add2icon
sammy 發表於 2010-4-19 22:56:03 |顯示全部樓層
向南露台唔會太陰吧,期間晒又晒過,陰又陰過,佢好似唔在乎似的,咁耐只生過三塊葉,也掉過葉,但新枝 ...
marcuslee 發表於 2010-4-19 22:41

所謂的苗,會唔會係D老枝插出來架。我估,同其他會木質化植物一樣,太老單寧較多,抑制生長掛?add3icon
孖吉 發表於 2010-4-19 23:01:01 |顯示全部樓層
所謂的苗,會唔會係D老枝插出來架。我估,同其他會木質化植物一樣,太老單寧較多,抑制生長掛? ...
sammy 發表於 2010-4-19 22:56

咁有冇計呢?莫非要出 kk ?
sammy 發表於 2010-4-19 23:07:04 |顯示全部樓層
marcuslee 發表於 2010-4-19 23:01

D梗木質化左未? 根多唔多? 有冇不定根係梗呢?
根唔多我會試換水苔養多D根先, 吸收好左, D營養點都要有出路掛
孖吉 發表於 2010-4-19 23:48:52 |顯示全部樓層
D梗木質化左未? 根多唔多? 有冇不定根係梗呢?
根唔多我會試換水苔養多D根先, 吸收好左, D營養點都要有出 ...
sammy 發表於 2010-4-19 23:07

枝梗約兩吋長,重係線色的,應該未木質化。上面有三個枝椏,但都是斷頭的,没有氣根 ...

用水苔?我見人用蛇木屑插心葉,它不是要疏水嗎?
sammy 發表於 2010-4-20 00:00:54 |顯示全部樓層
枝梗約兩吋長,重係線色的,應該未木質化。上面有三個枝椏,但都是斷頭的,没有氣根 ...

用水苔?我見 ...
marcuslee 發表於 2010-4-19 23:48

下? 你用左乜來種? 用泥都OK架其實, 不過水苔養根係最好, 因為能夠提供穩定濕氣, 而又通氣唔積水, 呢種環境最容易誘根. 芒骨太乾啦, 真係得? 心葉見好多人醃爛, 未種過唔知. 不過水苔應該係最易成功, 我見繽繽D苗全部都係用水苔, carnosa都唔怕濕, 我果盆放出去日曬雨淋都冇事, 冇話浸爛咁麻煩
oneonewe 發表於 2010-4-20 00:03:11 |顯示全部樓層
marcuslee 發表於 2010-4-19 23:01

唔使出kk呀?
孖吉 發表於 2010-4-20 00:05:49 |顯示全部樓層
下? 你用左乜來種? 用泥都OK架其實, 不過水苔養根係最好, 因為能夠提供穩定濕氣, 而又通氣唔積水, 呢種 ...
sammy 發表於 2010-4-20 00:00

係用泥囉,不過係椰糠較多 add8icon

咁我明天試吓換水苔先,水苔要徧鬆定要徧實呀?
sammy 發表於 2010-4-20 00:08:04 |顯示全部樓層
其實毬蘭呢D粗野, 全部泥種都得啦, 最多溝多D沙沙石石