全都是我未見過的球根

作者: heiheimama 發表于 2007-11-29 16:34:15
2110 7
joke_k_d 發表於 2007-11-29 21:55:30 |顯示全部樓層
第一隻 Chionodoxa (藍/白混色)我今年買咗來種,
出年春天有動靜時我先 post 相喇~

第三隻 Katherine Hodgkins 我 2005年10月我種咗......

2006 春天開

2007 春天開

我好鍾意矮種球根
今年都買咗一 d,
不過要等多幾個月先會有花睇......
回復

豔豔 發表於 2007-11-29 22:06:11 |顯示全部樓層
  Katherine Hodgkins 好靚呀!
回復

sel 發表於 2007-11-29 22:06:28 |顯示全部樓層
原帖由 joke_k_d 於 2007-11-29 21:55 發表
第一隻 Chionodoxa (藍/白混色)我今年買咗來種,
出年春天有動靜時我先 post 相喇~

第三隻 Katherine Hodgkins 我 2005年10月我種咗......

2006 春天開

http:/ ...
wa, dreamy color ar  This is an Iris wor, very difficult to re-grow in HK gar.
回復

屠子步 發表於 2007-11-29 22:17:08 |顯示全部樓層
好靚的藍色,大家空群出動上ebay搵貨。
回復

豔豔 發表於 2007-11-29 22:23:54 |顯示全部樓層
原帖由 屠子步 於 2007-11-29 22:17 發表
好靚的藍色,大家空群出動上ebay搵貨。

台灣d網可能平d...
回復

KUNO 發表於 2007-11-29 23:26:58 |顯示全部樓層
在香港種的話,建議選擇Ipheion uniflora.
其他兩種只有在高冷地或溫帶地區才好種.

Iris histriodes 'Katharine Hodgkin,Orchid Iris'蘭花鳶尾,每年繽X都會有.

回復

heiheimama 發表於 2007-11-30 09:20:30 |顯示全部樓層
原帖由 KUNO 於 2007-11-29 23:26 發表
在香港種的話,建議選擇Ipheion uniflora.
其他兩只有在高冷地或溫帶地區才好種.

Iris histriodes 'Katharine Hodgkin,Orchid Iris'蘭花鳶尾,每年繽X都會有.

多謝你提我,因為我post出來的原因,正是因為我想買呢!呢個賣家d野好平,亦接受外國買家order,不過郵費加幾多就唔知!

如果在繽繽都有得賣的話,當然就不會去外國訂了!
回復