自已誤打誤撞務農記

作者: chuping 发表于 2007-11-29 15:59:09
4085 21
新丁報道, 先自我介紹!
從去年十月尾開始, 我有了三塊小農地, 最初是想把它改成石地的, 後來還是決定嘗試種下菜, 誰知就此愛上了...

今年九月時農田的樣子

今年九月時農田的樣子
chuping 發表於 2007-11-29 16:13:26 |顯示全部樓層
最初盡量每星期都抽點時間務農的我, 其實很多東西都不懂, 於是看了些書, 再上網找找資料, 一點一滴的, 隨著時間流走, 回頭一看, 也發現原來這一年我也嘗試了種不同的東西, 在這與大家分一下...

初次嘗試育苗, 成功率不高啊...

初次嘗試育苗, 成功率不高啊...

農田大翻土加基肥...辛苦到呢~~~!

農田大翻土加基肥...辛苦到呢~~~!

花了我整整一日時間來排種子的結果呀!呵呵!

花了我整整一日時間來排種子的結果呀!呵呵!

也曾嘗試在裡種花種菜喎...不過不大成功噢!

也曾嘗試在裡種花種菜喎...不過不大成功噢!
chuping 發表於 2007-11-29 16:27:18 |顯示全部樓層
我種過什麼? 嘻嘻! 沒收成的唔講啦...   有小小收成又曾經拍下照片的就跟大家分享下啦!

蔥! 生得不夠壯啊!

蔥! 生得不夠壯啊!

薑! 拔了一株, 老爺話沒渣好味! 開心

薑! 拔了一株, 老爺話沒渣好味! 開心

番薯剛起了, 量小, 得兩斤, 可能我們平時吃了番薯葉有關...

番薯剛起了, 量小, 得兩斤, 可能我們平時吃了番薯葉有關...

花生也起, 不過量更小, 可能泥土不合啊...

花生也起, 不過量更小, 可能泥土不合啊...

嘻嘻! 這個油麥菜嘛, 翻土後它自已長的,看著它長大好玩啊

嘻嘻! 這個油麥菜嘛, 翻土後它自已長的,看著它長大好玩啊
chuping 發表於 2007-11-29 16:39:20 |顯示全部樓層
夏天的時候, 也種了點瓜, 不過除了辣椒, 其它只成了一兩隻小小的, 出年要繼續努力...

收成最好的辣椒

收成最好的辣椒

這些是尾水呢, 高矮肥瘦一家人! 呵呵!

這些是尾水呢, 高矮肥瘦一家人! 呵呵!

茄子, 只得兩個收成...

茄子, 只得兩個收成...

翠玉瓜, 也是得兩個收成...

翠玉瓜, 也是得兩個收成...

蕃茄, 看似很多收成, 其最後只得三個沒爛有得吃呢~!嗚嗚嗚...

蕃茄, 看似很多收成, 其最後只得三個沒爛有得吃呢~!嗚嗚嗚...

最近種菜, 瘦瘦的, 不肥啊!

最近種菜, 瘦瘦的, 不肥啊!

不理三七二十一, 吃完再算!

不理三七二十一, 吃完再算!
chuping 發表於 2007-11-29 16:42:45 |顯示全部樓層
難得找到這個網, 真開心, 以後希望大家多多關照啊!
Monse 發表於 2007-11-29 16:54:54 |顯示全部樓層
歡迎你加入 !好大地方喎仲好整齊添,唔好灰心呀大家都係邊學邊種,平常心就得家啦,無論種花種菜都好,最重要是領略到過情就好了
chuping 發表於 2007-11-29 17:02:36 |顯示全部樓層
呵呵! 有回覆啦有回覆啦! 多謝Monse, 太好了! 好感動啊!
kok69 發表於 2007-11-29 17:02:40 |顯示全部樓層
wow你就好啦++
我都想有塊田啊... 而家得花盆用///
講番你d瓜, 會唔會係冇追肥??
同埋d翠玉瓜, 好以除左最大o個隻之後, 仲有好多隻細o既, 係咪??
chuping 發表於 2007-11-29 17:11:47 |顯示全部樓層
D細既會掉落架, 因我一星期去一次, 只撞到一次公花母一齊開囉, 之後就沒有了, 我有追肥, 落骨粉, 不過長葉多, 後來越生越大阻住D辣椒生長, 我又唔識扎架掛起佢, 於是把心一橫起走佢囉, 依家看到你地D收成唸唸下自已又好似蠢左喎
chuping 發表於 2007-11-29 17:20:00 |顯示全部樓層
其實我都想著有那些東東我以較小水識合種花盆, 因一星期才去一次, 人家幫我澆水的說花盆易乾水, 所以我的花種子放了在花盆一個月了都沒芽, 我唸唔知種薑小水D得唔得?
heiheimama 發表於 2007-11-29 17:20:44 |顯示全部樓層
你好勁呀!~打理咁大塊田肯定係好辛苦!
chuping 發表於 2007-11-29 17:28:10 |顯示全部樓層
嘩~~~! 真係同擔泥唔多咁辛苦架, 尤其要翻泥時... 呢個時候呢就要找高人 ... "老公!!! 我就死啦, 救救我呀!!!"
EddieOR 發表於 2007-11-29 17:48:39 |顯示全部樓層
好多收成,加油!勁!
chuping 發表於 2007-11-29 17:57:53 |顯示全部樓層
會的! 謝謝啊! 今個星期要落石灰係起了蕃茄薯花生的那條田, 然後再加花生枯做基肥!
cvcvcv6 發表於 2007-11-29 18:59:27 |顯示全部樓層
羨慕呀~有田玩
Tony 發表於 2007-11-29 19:14:56 |顯示全部樓層
嘩....有咁大塊田好正呀
小餘 發表於 2007-11-29 20:38:11 |顯示全部樓層
原帖由 chuping 於 2007-11-29 16:39 發表
夏天的時候, 也種了點瓜, 不過除了辣椒, 其它只成了一兩隻小小的, 出年要繼續努力...

翠玉瓜都種到,正喎
WingWing 發表於 2007-11-29 20:53:23 |顯示全部樓層
我响早幾個月都種過翠玉瓜, 由於多雨水, D小瓜一出世就被水浸爛晒!!
kok69 發表於 2007-11-29 22:31:21 |顯示全部樓層
我都想種翠玉瓜啊
好似幾粗生咁
但係搵唔到種子...
小餘 發表於 2007-11-29 22:41:57 |顯示全部樓層
原帖由 kok69 於 2007-11-29 22:31 發表
我都想種翠玉瓜啊
好似幾粗生咁
但係搵唔到種子...

翠玉瓜種子我有喎,想試種嘅話,pm我吖^^
12下一頁