救命...棵蜜瓜有紅蜘蛛有咩解決方法?

作者: 聰~ 發表于 2009-8-30 19:05:12
2516 13
初時冇為意...今日一睇葉底有好多...
岩岩開始有瓜仔...有咩解決方法
想用有機方法滅左佢地,但又驚失敗到時瓜都冇得食
又想用藥,咁應該用咩藥?
thx....
kerorozIL 發表於 2009-9-1 00:34:50 |顯示全部樓層

在網上找到的資料

可作參考

先將整株植物剪短至距離泥土表面約2至3吋高,每莖約保留1-2對葉片,然後噴

灑殺蟲劑於葉片底、面,若植物本身仍屬幼苗,半小時後以清水略為洗去葉上藥劑,

若植物已是成株則讓其自然風乾。現正是春暖植物生長茂盛之時,很快便會有新芽嫩葉長出。

自製環保無農藥殺蟲劑:

皂液1茶匙 + 梳打粉1茶匙,混和清水1公升 即成
回復

fianfumy 發表於 2009-9-1 00:47:45 |顯示全部樓層
好大棵嗎 ?
我上棵士多啤梨有紅蜘蛛 , d 葉用水洗 ,  然後成盆浸水囉  , 紅蜘蛛及螞蟻浸水便死哂的 !
回復

fianfumy 發表於 2009-9-1 00:48:27 |顯示全部樓層
在網上找到的資料

可作參考
先將整株植物剪短至距離泥土表面約2至3吋高,每莖約保留1-2對葉片,然後噴

灑殺蟲劑於葉片底、面,若植物本身仍屬幼苗,半小時後以清水略為洗去葉上藥劑,

若植物已是成株則讓其 ...
kerorozIL 發表於 2009-9-1 00:34

明日開學喎 , 你做乜咁夜唔瞓呀 ?
回復

kerorozIL 發表於 2009-9-1 00:56:44 |顯示全部樓層
Sleep la add14icon
回復

fianfumy 發表於 2009-9-1 01:01:07 |顯示全部樓層
Sleep la add14icon
kerorozIL 發表於 2009-9-1 00:56

早睡早起呀 , 開開心心的返學呀 !
回復

聰~ 發表於 2009-9-1 05:02:14 |顯示全部樓層
在網上找到的資料

可作參考

若植物已是成株則讓其 ...
kerorozIL 發表於 2009-9-1 00:34

唔該晒你呀...我一陣試一試先
回復

聰~ 發表於 2009-9-1 05:04:44 |顯示全部樓層
好大棵嗎 ?
我上棵士多啤梨有紅蜘蛛 , d 葉用水洗 ,  然後成盆浸水囉  , 紅蜘蛛及螞蟻浸水便死哂的 !
fianfumy 發表於 2009-9-1 00:47

都算係好大棵...如果浸水一定要用浴缸先得
不過都要試下...唔該晒
回復

bonbon1 發表於 2009-9-1 21:54:15 |顯示全部樓層
呢一篇有好多方法. 可以參巧下.   http://forums.plant-seeds.idv.tw/showthread.php?t=6574

我d瓜都有紅蜘蛛. 我每日都噴水同每星期都噴 nano-5 落葉度. d 紅蜘蛛唔死哂. 但控制得到.  我都找緊d好的方法清紅蜘蛛.
回復

Citystream 發表於 2009-9-2 01:16:50 |顯示全部樓層
聰~ ,我也遇過紅蜘珠問題,其實了解它的特性就有方法解決。我想你是種來吃的,所以最好用有機方法殺蟲較好。你可用1:100苦欄油Neem oil 噴在葉面及葉底。隔+天後再噴一次,觀察後隔+天後再噴一次,共三次。因為紅蜘蛛喜歡寄居在乾燥的葉底,所久在曰常淋水時應同時噴濕葉底,也可防治。還有其他有機方法,遲D再談。
回復

聰~ 發表於 2009-9-2 04:36:13 |顯示全部樓層
呢一篇有好多方法. 可以參巧下.   http://forums.plant-seeds.idv.tw/showthread.php?t=6574

我d瓜都有紅蜘蛛. 我每日都噴水同每星期都噴 nano-5 落葉度. d 紅蜘蛛唔死哂. 但控制得到.  我都找緊d好的方法清紅蜘蛛. ...
bonbon1 發表於 2009-9-1 21:54

唔該你先...我依家都有噴水落葉...三十塊葉得3塊好d...
其它葉想剪晒又唔敢剪...怕唔夠營養比個瓜
係咁清理個3塊葉...哈哈
回復

聰~ 發表於 2009-9-2 04:43:44 |顯示全部樓層
聰~ ,我也遇過紅蜘珠問題,其實了解它的特性就有方法解決。我想你是種來吃的,所以最好用有機方法殺蟲較好。你可用1:100苦欄油Neem oil 噴在葉面及葉底。隔+天後再噴一次,觀察後隔+天後再噴一次,共三次。因為紅蜘蛛 ...
Citystream 發表於 2009-9-2 01:16

謝謝你...我都是這樣想,用有機的方法...我會試試看
回復

speedycat 發表於 2009-9-17 18:20:15 |顯示全部樓層
What is 苦欄油 Neem Oil, how & where to buy.
My rose also have the same small red spider, I tried many ways even squeeze them to die, but 2 days later they appear again, i need to hunt them everyday.
回復

Citystream 發表於 2009-9-17 20:38:52 |顯示全部樓層
Neem oil is an common insecticide, fungicide, miticide which well known in organic farming. It can kill witeflies, aphids, scales, red mites, leafminers, control botrytis, anthracnose, powdery mildew, rust, leaf spot, scab, etc.. you can buy it from 黃三興(元朗Yuen Long), 陳萬合(上環SheungWan)
回復