種左五年都未開過花....

作者: ipancake 發表于 2009-8-23 20:51:31
1515 4
我諗好多人都問過點解唔開花既問題喇.... 但係我真係好奇怪, 我種左咁多年都唔開花,
我仲有keep 住幫佢施肥架~點樣先可以開花呢?
日光, 我間中會餵下佢架... 而家佢係公司嘆緊冷氣

下次再影相比太家睇
tongtony 發表於 2009-8-23 22:07:17 |顯示全部樓層
閣下多久才換泥?花盆是否過大?
回復

jo_jo 發表於 2009-8-23 22:54:32 |顯示全部樓層
(係咪av?)光線唔夠亦會減少開花
回復

ipancake 發表於 2009-9-4 00:11:33 |顯示全部樓層
係非洲紫羅蘭黎架, 好奇怪, 我同事果d 開花, 係我果盤唔開........

我之前真係無乜換盤, 最近就差不多一年換一次囉
回復

Claraslm 發表於 2009-9-4 03:47:51 |顯示全部樓層
我平時是4~5個月換一次泥, 盆的西士不可過大, 如植株的根已包盆才可換大一號盆.
看情形你那株非洲紫羅蘭可能是D泥變酸, 影響生長, 另植株長期在冷氣間, 所以濕度不足, 請上午用噴壺給植株打霧, 那有一個下午可以給冷氣吹乾水分, 不怕爛葉. 在冷氣間養非洲紫羅蘭可以每兩個星期下肥, 如果在家養, 因夏天天氣太熱, 所以不宜下肥. 你公司坐的位置和開花都好有關係, 以我為例, 年前放在公司的花每幾個月都會有1~2盆開花點綴下, 之後搬咗位,過咗半年有多都冇花開過, 連新買回來的都在一星期內消花lum, 後來細心檢查後發現, 原來我放花的位置(櫃頂)是冷氣出氣口左近3呎, 日間那裡有16~19度左右, 晚上加班14~16度, 我坐的位置是23~26度, 所以人是冇問題, 只是花太冷, 所以我把花改放在格多一個櫃的頂(我同事的櫃), 那裡是18~21, 過咗2個多月, 花lum又可以見到喇, 你可試試
回復