家有一蘭如有一寶

關閉 [複製鏈接]
作者: momoko1128 發表于 2009-7-30 12:49:22
1124 4
屋企土種既, 越種越靚..

夏秋之際,從葉間抽出細長柔韌下垂的匍匐枝,頂端或節上萌發嫩葉和氣生根,開白花。

公司水種既

詳細資料:
又名鉤蘭、掛蘭、蘭草參、折鶴蘭等,屬百合科,原產南非,被譽為居室中的“淨化器”。

近緣種︰金邊吊蘭、金心吊蘭、銀邊吊蘭。

主要功能︰可消除屋內的甲醛污染,而且具備強大的吸污本領。

形態特徵︰多年生常綠草本,地下根肉質、肥濃。葉形如蘭,莖端小苗似禮花四溢,十分雅致,是居室內吊掛觀葉的良好植物。

養護方法︰吊蘭喜溫暖濕潤的半陰環境,不耐寒,怕烈日暴晒。適宜溫度在15-20℃之間,冬季應高於5℃。對土壤要求不嚴,但必須排水良好。要選用中性培養土作盆土,用可以懸吊的中小型花盆栽植。

居室內擺上一盆吊蘭,在24小時內可將室內的一氧化碳、二氧化碳、二氧化硫、氮氧化物等有害氣體吸收乾淨,起到空氣過濾器的作用。我之前都有鼻敏感..係OFFICE 同 屋企都各種一盆..依家真係好似好左D咁..
Pinkcat 發表於 2009-7-30 13:35:06 |顯示全部樓層
屋企土種既, 越種越靚..
?ib_____Dy2Wxcp2.

夏秋之際,從葉間抽出細長柔韌下垂的匍匐枝,頂端或節上萌發嫩葉和氣生根 ...
momoko1128 發表於 2009-7-30 12:49

果然係靚草~ 妳送給我的亦快高長大, 但貓貓見獵心喜(當作貓草!!!), 所以要收埋來放好哩.

係噃, 妳的香蜂草如何? 救得番嗎?
回復

momoko1128 發表於 2009-7-31 17:08:27 |顯示全部樓層
我將佢剪晒D葉, 再插枝..到依家都仲未有動靜..唔知救唔救得返呢 add9icon
回復

Pinkcat 發表於 2009-8-3 18:21:47 |顯示全部樓層
3# momoko1128

插枝.....可能差少噃! 妳有冇裝開葉株的盒仔? 駛唔駛剪塊俾妳種過?  PM我吧~
回復

momoko1128 發表於 2009-8-5 13:13:25 |顯示全部樓層
我已經PM你啦.. -3-
回復