返回列表 發新帖

各位花友不要學我!

作者: heiheimama 發表于 2007-11-25 22:39:02
4126 32
屠子步 發表於 2007-11-26 17:30:42 |顯示全部樓層
是點樣架??????
回復

豔豔 發表於 2007-11-26 17:33:35 |顯示全部樓層
原帖由 屠子步 於 2007-11-26 17:30 發表
是點樣架??????

咁既...不過冇花睇..
回復

屠子步 發表於 2007-11-26 22:16:35 |顯示全部樓層
我 d $28是有泥,4粒球根,盆。

樣就唔肯定,因為我未見過開,應該都同Monse的差不多。
回復

豔豔 發表於 2007-11-26 22:28:49 |顯示全部樓層
4粒球根?? 咁又抵喎.....
回復

Monse 發表於 2007-11-27 08:53:37 |顯示全部樓層
原帖由 豔豔 於 2007-11-26 22:28 發表
4粒球根?? 咁又抵喎.....

D花係咁既
'Iron Cross' Oxalis.jpg
回復

heiheimama 發表於 2007-11-27 09:03:57 |顯示全部樓層
我那天去森x都見過,原來真的是Iron Cross,咁都好抵玩,不過呢排太多野種,開始有d顧此失彼,唔敢開新戰場了!~
回復

Monse 發表於 2007-11-27 09:16:09 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2007-11-27 09:03 發表
我那天去森x都見過,原來真的是Iron Cross,咁都好抵玩,不過呢排太多野種,開始有d顧此失彼,唔敢開新戰場了!~

回復

Fonica 發表於 2007-11-27 09:17:35 |顯示全部樓層
原帖由 屠子步 於 2007-11-26 22:16 發表
我 d $28是有泥,4粒球根,盆。

樣就唔肯定,因為我未見過開,應該都同Monse的差不多。

$28有4粒球根.....花靚又有葉靚,真係好抵喎
回復

heiheimama 發表於 2007-11-30 10:03:57 |顯示全部樓層

最新情況

各位我在開始時咪話我把球根長出的幼白芽挖了出來,之後它就不再生長既?後來,我終於忍不了把它藏回泥裡,過了兩天,白芽的頂端竟然變身小葉芽,變綠色了!至於其他球根,也在泥面不同點長出兩三個小葉,證明白芽是要在泥裡轉,然後發展出多個生長點的.所以,如花友在開始種植時把球根頂端外露的話,事實上是不利生長的.快些在上面加泥啦!~唉,真是經一事長一智(誇張)
回復

屠子步 發表於 2007-11-30 11:50:29 |顯示全部樓層
我見到你好似就算出芽,頭一節都會是白色及有d好似根既野,我估該段都應該埋入泥。而且該段唔入泥好似總是會軟dede的。

有無大師可以教下呢?
回復

heiheimama 發表於 2007-11-30 12:09:15 |顯示全部樓層
如果你買一包包的球根,包裝一般會教你把球根埋入泥,至球根本身的二至三倍深度.有些人喜歡把球根頂端外露,可能是受了花店賣一盆盆鬱金香的做法誤導.我在日本見過花園種鬱金香,人家也是把球根完全埋在土下,不會外露的.

屠子步你提到的白色小芽,就是我上面一直講的白芽,它是應該留在土裡的,所以它是白色(它不負責吸光).我隻長芽是白色,然後在頂端長出一塊葉,一看就會明白,白色是土下部分.(今早太匆忙沒時間拍照)
回復

豔豔 發表於 2007-11-30 16:00:06 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2007-11-30 10:03 發表
各位我在開始時咪話我把球根長出的幼白芽挖了出來,之後它就不再生長既?後來,我終於忍不了把它藏回泥裡,過了兩天,白芽的頂端竟然變身小葉芽,變綠色了!至於其他球根,也在泥面不同點長出兩三個小葉,證明白芽是要在泥裡轉,然後發展 ...

唔該晒...我都要將佢地收返埋先...
回復

tata 發表於 2007-11-30 18:47:45 |顯示全部樓層
原帖由 Fonica 於 2007-11-27 09:17 發表

$28有4粒球根.....花靚又有葉靚,真係好抵喎

芳芳,

今日出咗去, 幫你買埋喇~
回復