返回列表 發新帖

George 佢仲有無得救呀?

作者: bchai 發表于 2007-6-16 23:16:23
6162 31
bchai 發表於 2007-6-19 10:53:22 |顯示全部樓層
原帖由 花花公子 於 2007-6-19 10:43 發表
tilltick,

我的Victorian Ribbons除去爛葉後,用清水加了兩滴superthrive泡浸半小時後,回復生機,暫時還健在,但還沒有落盆,我有信心可以種番好,希望半年後可以繁殖一盆給你。 ...

花花公子

What is "superthrive"? Where can I buy it? Is it useful in my situation ar? Thanks
回復

花花公子 發表於 2007-6-19 11:21:45 |顯示全部樓層
bchai,
Superthrive 是植物生長激素的一種,可以作肥料用,能夠令一些呆滯生長不良的植物回復生機,正常植能夠令植物生長得更壯健。使用於十字花身上有可能令她跑色(但不一定),發生這樣情況,停用後十字很回復,現時ebay可以買到。
回復

花花公子 發表於 2007-6-19 11:24:55 |顯示全部樓層
.....續
從外國訂回來的切頭花或葉片,如果身體發軟,祗要用superthrive開水泡浸下,多數會回復生機,當然植株如果「熟哂」,就神仙難救。
此外,花寶的活力液也有相似功效,但我比教少用。
回復

bchai 發表於 2007-6-19 11:46:21 |顯示全部樓層
花花公子、阿行

thanks a lot!
回復

bchai 發表於 2007-6-19 17:02:33 |顯示全部樓層
原帖由 feufeu 於 2007-6-17 20:18 發表
bchai, 唔好意思, 跟貼了多張相... 同病相憐....

feufeu & Oskar

我的 rob's scrumptious 沒有再爛落去 la,如果佢生存到我繁殖個小苗給你 好嗎?

回復

feufeu 發表於 2007-6-19 17:26:20 |顯示全部樓層
原帖由 bchai 於 2007-6-19 17:02 發表

feufeu

我的 rob's scrumptious 沒有再爛落去 la,如果佢生存到我繁殖個小苗給你 好嗎?

bchai, 謝謝你先! 我的似乎不行了, 今天應該要 certify dead... chilly willy 的葉片也一 樣, 變得全透明.
回復

ErineBB 發表於 2007-6-19 21:05:59 |顯示全部樓層
我都係呀.. 最近太多都係咁既事出現囉. ...
冇了差不多七八盆了.. 好心痛... 仲要得一盆....
唉~~ 為乜會咁既..
在論在家或公司都係咁喎~~~ 唉~~~
回復

比得大帝 發表於 2007-6-19 21:22:06 |顯示全部樓層
原帖由 ErineBB 於 2007-6-19 21:05 發表
我都係呀.. 最近太多都係咁既事出現囉. ...
冇了差不多七八盆了.. 好心痛... 仲要得一盆....
唉~~ 為乜會咁既..
在論在家或公司都係咁喎~~~ 唉~~~

亞BB, 我地係同ROB'S郵購的受害者, 為焗死的花而哭喪, 你有冇哭錯喪呀.
回復

Oskar 發表於 2007-6-19 23:39:52 |顯示全部樓層
原帖由 bchai 於 2007-6-19 17:02 發表

feufeu & Oskar

好呀好呀~其實我訂的三棵中最想要呢棵
多謝你先啦~加油呀~
回復

tilltick 發表於 2007-6-20 10:34:57 |顯示全部樓層
我的那一棵rob's scrumptious 到今天全棵也變成透明, 終於也死了...
回復

比得大帝 發表於 2007-6-20 11:08:20 |顯示全部樓層
原帖由 阿行 於 2007-6-19 21:24 發表

差唔多啦, Peter ~ 行錯殯儀館隔離房啫 ... 佢起碼冇去錯屠房吖 ~

看來好像 BB 入錯殯儀廳, 我地就入錯咗屠房.
回復

bchai 發表於 2007-6-20 23:22:36 |顯示全部樓層
原帖由 tilltick 於 2007-6-20 10:34 發表
我的那一棵rob's scrumptious 到今天全棵也變成透明, 終於也死了...

如果我的 Rob's Scrumptious 唔死,我繁殖個BB給你啦!不過佢情况差咗
回復