文山佳龍BB

作者: kenkan 发表于 2007-6-27 12:47:51
9751 25
我的新寵物文山佳B

我的新寵物文山佳B

我的新寵物文山佳B
DAVIDYIP 發表於 2007-6-27 13:26:41 |顯示全部樓層
貴唔貴?
聽講以前好貴。
kenkan 發表於 2007-6-27 13:35:44 |顯示全部樓層
我都覺得OK貴架,最主要係現時很難找到,正所謂有無花緣,而家市場上不單只貴,仲長期無貨,包括台灣本土都長期搶貨,道兄之前都講過,我都係求我契姐轉讓兩母一子來當栽種木,很難才求到兩只BB

Benny 發表於 2007-6-27 17:52:28 |顯示全部樓層
可以返小學了!
一不小心人細鬼大、已可生仔(出新芽)
kenkan 發表於 2007-6-27 18:05:25 |顯示全部樓層
對呀!現有一只新芽在石仔之中
kenkan 發表於 2007-6-27 19:28:30 |顯示全部樓層
原帖由 Benny 於 2007-6-27 17:52 發表
可以返小學了!
一不小心人細鬼大、已可生仔(出新芽)

株胎暗結
空手道道人 發表於 2007-6-27 23:47:02 |顯示全部樓層
你好,我想問下兩片葉中間那團白色的是甚麼?
我種文山的經驗,有小小提議,
1.植料用中粒日本蘭有加的芒骨,
2.不要用瓦盆,用有孔的買膠盆,
3.不可移動,尤其是新芽開葉時,
4.葉未成長不可用肥,成長後才拖璘甲肥比佢結頭,
小小意見
kenkan 發表於 2007-6-28 00:08:20 |顯示全部樓層
原帖由 空手道道人 於 2007-6-27 23:47 發表
你好,我想問下兩片葉中間那團白色的是甚麼?
我種文山的經驗,有小小提議,
1.植料用中粒日本蘭有加的芒骨,
2.不要用瓦盆,用有孔的買膠盆,
3.不可移動,尤其是新芽開葉時,
4.葉未成長不可用肥,成長後才拖璘甲肥比佢結頭, ...

道人兄,白色的是根,對上的有一些葉預備開葉,不過成個植株很小,真的很bb,最長的葉片只有三吋半長,不過還好有雙菖互相幫下
fbi007 發表於 2007-6-28 12:27:49 |顯示全部樓層
好消息文山佳龍臺灣跌價啦!唔駛港幣一千蚊一昌請覆製網址入內睇吓(港幣對臺幣一對四)伍佰港幣有交易
http://tw.search.bid.yahoo.com/s ... %A8%CE%C0s&xyz=
leung99 發表於 2007-6-28 12:42:45 |顯示全部樓層
係呀.近期台灣奇摩多左好多文山佳龍賣,而且價錢重係跌緊,
我諗遲D重會跌落去,香港靜X園無貨一排,早前都推番出黎
你地就知乜野情況......
kenkan 發表於 2007-6-28 13:01:33 |顯示全部樓層
原帖由 leung99 於 2007-6-28 12:42 發表
係呀.近期台灣奇摩多左好多文山佳龍賣,而且價錢重係跌緊,
我諗遲D重會跌落去,香港靜X園無貨一排,早前都推番出黎
你地就知乜野情況......

我都好想要,如果你地知邊個有佳龍想放,唔該話我知,多多都買,靜X園已經無得賣,問過好多次,總之邊位有出售請通知或聯絡小弟,謝謝
kenkan 發表於 2007-6-28 13:02:58 |顯示全部樓層
原帖由 fbi007 於 2007-6-28 12:27 發表
好消息文山佳龍臺灣跌價啦!唔駛港幣一千蚊一昌請覆製網址入內睇吓(港幣對臺幣一對四)伍佰港幣有交易
http://tw.search.bid.yahoo.com/s ... %A8%CE%C0s&xyz= ...

有無辦法帶到返來,好想要
fbi007 發表於 2007-6-28 18:09:04 |顯示全部樓層
到漁處網頁有詳細資料辨入口紙,臺灣蘭埸辦出口及檢疫証明呢個係合法方法,其它您明啦!現時有好多蘭友都係到臺灣買花同旅行吓幾好架!唔駛响香港俾人、、、、、都唔知,以為執到。向世界出發。唔駛成日响香港嘅。買多啲平咗啲錢夠您食宿。

fbi007 發表於 2007-6-28 19:00:43 |顯示全部樓層
引言:已經無得賣,問過好多次,(人地塭食唔想講,養蘭耐的朋友會明点解

leung99 發表於 2007-6-28 23:23:35 |顯示全部樓層
唔係呀....一星期前先見有盆擺係門市,標明3500,
kan兄你梗係無留意啦,如果你唔得閒,你可以打電話落去
問一下都OK....
fbi007 發表於 2007-6-29 00:33:52 |顯示全部樓層
嘩!又一株四母一芽3200臺幣底價,臺灣真係文山佳龍大出血,周街係.3250臺幣賣出,今個月有成十株賣啦!扣貨的人出貸啦!

peterlow 發表於 2007-6-29 01:39:31 |顯示全部樓層

真係咁便宜?

真係咁便宜?
空手道道人 發表於 2007-6-29 02:02:19 |顯示全部樓層
原帖由 peterlow 於 2007-6-29 01:39 發表
真係咁便宜?

真有眼力,
根本文山佳龍數量極少,我剛剛在臺北返黎,可以用手摩得在市場不出五盆,價錢根本沒有平過,
病及假的就多的是,玩家根本不會出讓,十八個月才可完全成長,兩年都無增長一芽,
又易"異斯古"那大家可以想想
fbi007 發表於 2007-6-29 02:03:55 |顯示全部樓層
好嘢!買嘢都係睇現場好!唔怪得知有傳用文山佳龍做瓶苗

kenkan 發表於 2007-6-29 04:41:07 |顯示全部樓層
原帖由 空手道道人 於 2007-6-29 02:02 發表

真有眼力,
根本文山佳龍數量極少,我剛剛在臺北返黎,可以用手摩得在市場不出五盆,價錢根本沒有平過,
病及假的就多的是,玩家根本不會出讓,十八個月才可完全成長,兩年都無增長一芽,
又易"異斯古"那大家可以想想 ...

同意,都係老道兄親自去市場睇過的成果
12下一頁