[開源植物] (球根) 風雨蘭球 (Zephyranthes minima)

作者: yuwaiman 发表于 2009-7-4 10:31:06
3459 12

[開源植物] (球根) 風雨蘭球 (Zephyranthes minima)

名稱 : Zephyranthes minima (去年由 分享版分享回來: joey)
份數 : 5份(每份2球. 苗已高1吋多)
交收方法 : 郵寄回郵(請附小型保護設施)
繁殖方法 : 分球及播種
栽種心得:  超易照顧的, 全日照或半日照, 泥士要疏水

(借用 joey 的照片)

(借用  joey 的照片)

(借用  joey 的照片)

排隊(排隊後pm我取地址)
1.hellokitty_971 (已寄出)
2.Carcar (已寄出)
3.carmen (已安排交收)
4.R-18 (已寄出)
5.mplc (已寄出)

評分

查看全部評分

hellokitty_971 發表於 2009-3-10 19:43:26 |顯示全部樓層
1.hellokitty_971
2.
3.
4.
5.
Carcar 發表於 2009-3-10 20:45:41 |顯示全部樓層
2.Carcar (very cute! Thanks!)
3.
4.
5.
carmen 發表於 2009-3-10 20:49:51 |顯示全部樓層
3.carmen (thx!!!)
4.
5.
R-18 發表於 2009-3-10 22:07:02 |顯示全部樓層
4.R-18 (又多一個品種啦!! Thz~)
5.
mplc 發表於 2009-3-11 09:18:55 |顯示全部樓層
4.R-18 (又多一個品種啦!! Thz~)
5.mplc (thanks!)
R-18 發表於 2009-3-17 18:57:00 |顯示全部樓層
收到啦!!
再謝分享, ThzThzThzThzThz~
mplc 發表於 2009-3-17 21:36:36 |顯示全部樓層
收到了! 謝謝分享!
Carcar 發表於 2009-3-18 01:51:18 |顯示全部樓層
收到苗苗了! 謝謝!! 幸好小白幫忙在盒内加了發泡膠, 我收到時,膠盒也被壓扁左啲  

真的很迷你哦! 已經馬上落泥啦。 因爲真的很嬌小,怕會弄傷佢地, 種嗰時真係有啲老鼠拉龜!
小白 發表於 2009-3-19 22:41:38 |顯示全部樓層
收到苗苗了! 謝謝!! 幸好小白幫忙在盒内加了發泡膠, 我收到時,膠盒也被壓扁左啲  

真的很迷你哦! 已經馬上落泥啦。 因爲真的很嬌小,怕會弄傷佢地, 種嗰時真係有啲老鼠拉龜! ...
Carcar 發表於 2009-3-18 01:51

你寄來時 "膠盒已被壓扁左",  下次要留意
Carcar 發表於 2009-3-19 23:14:54 |顯示全部樓層
哦! 下次要找個硬啲既盒至得! 謝謝呀!
yuwaiman 發表於 2009-7-4 10:31:06 |顯示全部樓層

風雨蘭(Z. Minima 種子)

開源植物
名稱: 風雨蘭(種子)
份數: 2份 (每份8粒或以上)
備註: 以在此排隊先後作準, 本人有最終議決權
交收方法:
(1) 郵寄 -  收$2.0作郵費及包裝, 請pm我取 HK BANK A/C Number
繁殖方法: 種子/分球
種植心得 : 全日照, 耐旱
開花圖

1.
2.
fanhoiyiu 發表於 2009-11-1 01:26:26 |顯示全部樓層
1. Phyllis (Thanks~)
2. fanhoiyiu (thanks)