想請問香港邊度可以買到水生田字萍

關閉 [複製鏈接]
作者: Monse 發表于 2007-11-23 13:36:18
6198 17
唔該......
lameric 發表於 2007-11-23 23:44:24 |顯示全部樓層
我 o係魚街賣水草的鋪頭見有類似田字苹物體出售。佢地叫"四葉草",他們成袋用水浸住,但係我睇落似係水上葉。價錢參差,我找到最平約$20蚊。唔知係咪你想要果D, 如果你找唔倒可以再問我。
回復

ikejoe 發表於 2007-11-24 13:45:03 |顯示全部樓層

hello

約$20蚊的是白芯田字草,葉較細小,
lameric說得对,果然係水上葉, 買到番屋企係勁浮,
現在我種的己曼延了很多, 可以分D俾你.
回復

Monse 發表於 2007-11-26 11:04:17 |顯示全部樓層
lameric / ikejoe
唔該晒你地,其實我斷斷續續都搵左年幾架啦,之前亦有花友都同的講話金魚街有得買,我立即去睇吓啦,行晒成條術得一間有類似田字萍既水草佢係用個膠袋注滿水浸住架,得四枝葉而且浸到熟熟地咁,我諗點解用水咁樣浸住既,明明係水種植物點解變水草種如果長期浸水一定會腐爛咕喎而且仲買成本40.00蚊咁貴,所以最終沒有買到,如是者去了幾次都係咁

我聽老人家說以前係大陸鄉下這種植物是生長於水稻田邊的野草周圍都多的是,物而家D人種到無野種要去買野草黎種,我跟老人家說這種野草的形態很優美用水種方法種於有陽光的窗台會很好看啊,反正這種草在香港很少見麻

ikejoe你真的可以分享一些給我嗎,那就太好了,謝謝您慷慨割愛了,等你那天有空就麻煩你了
回復

Oskar 發表於 2007-11-26 13:13:27 |顯示全部樓層
唔知會唔會係南國田字草 Marsilea crenata /又或者..天葫荽(蝴蝶香菇萍)的水上葉呢 ? 好像話係香港d荒山野嶺都有.......... ...又或者問下d水草店..
回復

Monse 發表於 2007-11-26 13:22:05 |顯示全部樓層
原帖由 Oskar 於 2007-11-26 13:13 發表
唔知會唔會係南國田字草 Marsilea crenata /又或者..天葫荽(蝴蝶香菇萍)的水上葉呢 ? 好像話係香港d荒山野嶺都有.......... ...又或者問下d水草店..

吓!香港d荒山野嶺先有..........我驚碌落山喎 ....
多謝你的資料我我有空查吓先。
回復

ikejoe 發表於 2007-11-27 11:20:28 |顯示全部樓層

田字草

其實以上三個田字草品種我都集齊了,若你真的想種可直PM我
回復

Monse 發表於 2007-11-27 14:09:03 |顯示全部樓層
原帖由 ikejoe 於 2007-11-27 11:20 發表
其實以上三個田字草品種我都集齊了,若你真的想種可直PM我

已經PM左比你啦

Thank you!
回復

ayclui 發表於 2007-11-27 22:49:12 |顯示全部樓層
呢d田字草係點種嘅呢? 好耐之前我o向魚仔街買過...都種唔到嘅
ikejoe 可唔可以post張相參考吓?
回復

Monse 發表於 2007-11-28 13:23:26 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2007-11-27 22:49 發表
呢d田字草係點種嘅呢? 好耐之前我o向魚仔街買過...都種唔到嘅
ikejoe 可唔可以post張相參考吓?

好似銅錢草咁用水種囉。
回復

ayclui 發表於 2007-11-28 14:33:25 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-11-28 13:23 發表

好似銅錢草咁用水種囉。

係咪好似種蓮花咁,d 根有泥, 泥上面浸水, 植物露出水面呢?
回復

Monse 發表於 2007-11-28 15:24:55 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2007-11-28 14:33 發表

係咪好似種蓮花咁,d 根有泥, 泥上面浸水, 植物露出水面呢?

我唔用泥,因為用泥會好污糟同埋滋生蚊蟲,所以我會用Post係酢醬草面果紅陶土(德國出品),好洗好用。
回復

ayclui 發表於 2007-11-28 22:03:47 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-11-28 15:24 發表

我唔用泥,因為用泥會好污糟同埋滋生蚊蟲,所以我會用Post係酢醬草面果紅陶土(德國出品),好洗好用。

嘩, 好矜貴...紅陶土(德國出品)香港仲有無得賣?

回復

lolo 發表於 2007-11-28 22:38:07 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-11-28 15:24 發表

這些德國紅陶土似唔似"無印"或"city豬扒"嗰d呀?  
回復

Monse 發表於 2007-11-29 09:19:20 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2007-11-28 22:38 發表

這些德國紅陶土似唔似"無印"或"city豬扒"嗰d呀?  

咪就係"city豬扒"嗰d囉,幾好用架。
回復

呵呵笑 發表於 2007-11-29 23:12:41 |顯示全部樓層
啊?專登中意揾呢啲咁嚟種啊?
回復

香腸 發表於 2007-11-30 11:51:12 |顯示全部樓層
其實魚街個d水草水上又得水中又得,好多水草本身係水上葉,但都可以轉水,可以試下買d水草慢慢將佢轉水上葉,d葉會有轉變,幾得意架
回復

ikejoe 發表於 2007-11-30 17:50:31 |顯示全部樓層
係呀!記住在水裏成水中葉時CO2及光線要足夠呀.
而水位低時則很大機會成水上葉,就要注意通風及日照強些.
己田字草為例,土壤最好是 a mixture of ada泥+淡水沙+赤玉土再加小小竹炭粒.
回復