台灣邊度買花好?

作者: heiheimama 发表于 2007-11-23 10:07:40
3195 12

大家經常去台灣訂花苗/球根,其實有沒有門市呢?我去過建國花市,都是賣花墟貨,沒有什麼特別.今個聖誕去台灣,其中一個行程就是去看花,大家有沒有門路等我買到d好野呢(例如我個朋友就買了盆小紅楓回來,至今已和幾位花友交換了,幫助此小花在香港發揚光大呀!~)
八王爺 發表於 2007-11-23 10:26:01 |顯示全部樓層
如果你有固定地址,(酒店代收都可以的),不如你在網上訂購,叫出售者快递过去。
heiheimama 發表於 2007-11-23 10:32:45 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2007-11-23 10:26 發表
如果你有固定地址,(酒店代收都可以的),不如你在網上訂購,叫出售者快递过去。

係wo~咁有咩網站你地訂開又平又正又信得過呢?Thanks!
Monse 發表於 2007-11-23 11:05:50 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2007-11-23 10:32 發表

係wo~咁有咩網站你地訂開又平又正又信得過呢?Thanks!

等我幫你問台灣花友?
heiheimama 發表於 2007-11-23 12:04:47 |顯示全部樓層
好呀,謝謝!我冇上開台灣花網,唔識台灣花友.
everydayfan 發表於 2007-11-23 13:02:56 |顯示全部樓層
我見過台灣yahoo拍賣網有個人有好多種類既種子, 但就不賣台灣以外地方~
我想買士多啤梨種子也不行
http://tw.f2.page.bid.yahoo.com/tw/auction/b36336574
豔豔 發表於 2007-11-23 14:58:12 |顯示全部樓層
haha... heiheimama一定會帶d好野返黎!!!
prodorothyhkg 發表於 2007-11-23 15:25:30 |顯示全部樓層
入HK境時要小心D,因為非中國入口的植物要有檢疫証,如果唔係要偷偷放行里過關 ,放機倉又驚佢結冰,hand carry又多限制
我有個friend包裝佢地成手信/禮物,然後hand carry ok

heiheimama 發表於 2007-11-23 17:11:00 |顯示全部樓層
我以前試過,就咁放入handcarry就入境,都ok,當然不是帶成棵蝴蝶蘭咁誇啦!
DAVIDYIP 發表於 2007-11-23 19:12:51 |顯示全部樓層
植物如果無根,可當切花入境。
Monse 發表於 2007-11-24 09:23:55 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2007-11-23 10:32 發表

我住過這間幾好架交通又方便服務員又好(最緊要乾淨及舒服當然平都好重要啦)
大有巴士 #33 到 馬 偕 醫 院  下 車 :
新 仕 商 務 旅 店  TEL : ( 02 ) 2562-7466  OR  0800500388
www.shin-shih.com.tw

HOTEL GREEN PEAK   TEL : ( 02 ) 25112611
www.greenpeakhotel.com.tw
* 在 國 賓 大 飯 店 對 面 ,
   Bus #33 門 前 下 車

heiheimama
你今次係咪Only go to 台北定係範圍大D呀?

Monse 發表於 2007-11-24 11:20:01 |顯示全部樓層
我聽說
內湖花市粉便宜
新莊花市也沒有建國貴
可能是因為建國花市是在市中心吧
不過因為我只去過建國花市

台北花市
台北市內湖區瑞光路321號
電話:(02)2659-5729
以上是台灣花友給我的資料

另外我Check 到有個Blog列出晒台灣有名的花市及特色,你去參考吓
http://bloguide.ettoday.com/penf ... php?file=0000026819
heiheimama 發表於 2007-11-24 13:57:00 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2007-11-24 09:23 發表

我住過這間幾好架交通又方便服務員又好(最緊要乾淨及舒服當然平都好重要啦)
大有巴士 #33 到 馬 偕 醫 院  下 車 :
新 仕 商 務 旅 店  TEL : ( 02 ) 2562-7466  OR  0800500388
www.shin-shih.com.tw

HOTEL GR ...

Thanks for your info. 其實我訂了酒店啦,原本想住烏來,訂唔到,結果去北投春天.其實我去台灣已經n次,除左綠島金門全台灣都去過哂,所以今次只係想享受下,浸溫泉,買書,買花,或者去貓空.