我自給自足嘅天台

作者: cookie20002005 發表于 2009-6-28 17:23:11
176825 2927
cookie20002005 發表於 2009-7-4 08:48:23 |顯示全部樓層

今日又有新驚喜啦,西瓜b女開花啦,又係同佢授左粉,但係今日落雨唔知得唔得呢

西瓜b女

西瓜b女

早兩日授粉嘅苦瓜好似冇咩反應,可能授粉唔成功呀

早兩日授粉嘅苦瓜好似冇咩反應,可能授粉唔成功呀

無架豆都開始長大啦

無架豆都開始長大啦

紅莧菜成長中

紅莧菜成長中

勝瓜賻健康

勝瓜賻健康

食完一次又出橫Y嘅菜心

食完一次又出橫Y嘅菜心

介欄好似唔識,好幼身呀

介欄好似唔識,好幼身呀

種左成盆得三棵出世嘅生菜

種左成盆得三棵出世嘅生菜

花老師嘅白青瓜

花老師嘅白青瓜
回復

farfeifar 發表於 2009-7-4 10:30:55 |顯示全部樓層
典解你d相咁細粒o既??
回復

breadtree 發表於 2009-7-4 10:57:51 |顯示全部樓層
而家係雨季又咁熱,希望唔會對d植物有好大影響啦

一家冇問題,到時大家一齊食http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(65).gif
cookie20002005 發表於 2009-7-1 16:44

我仲有喎.. 係咪想要
回復

cookie20002005 發表於 2009-7-4 11:55:09 |顯示全部樓層
典解你d相咁細粒o既??
farfeifar 發表於 2009/7/4 10:30

我整細左呀,唔整又話過大post唔到呀
回復

farfeifar 發表於 2009-7-4 12:17:50 |顯示全部樓層
84# cookie20002005
大唔過195kb就ok架喇!
回復

solar 發表於 2009-7-4 19:11:59 |顯示全部樓層
Hi all!
想請教你們, 我有1m x 1m的大木箱,想種"食物類".木箱的內部要點安排呢? 因怕木箱大半年後會爛, 不想舖'膠'(因膠對人體有害).舖紅磚, 又好似太厚, 有什麼做法呢? 又疏水又對人體ok???
thanksss
回復

cookie20002005 發表於 2009-7-4 19:48:32 |顯示全部樓層
Hi all!
想請教你們, 我有1m x 1m的大木箱,想種"食物類".木箱的內部要點安排呢? 因怕木箱大半年後會爛, 不想舖'膠'(因膠對人體有害).舖紅磚, 又好似太厚, 有什麼做法呢? 又疏水又對人體ok???
thanksss ...
solar 發表於 2009/7/4 19:11

我都係新手唔太清楚,不過你可以去"花園仔"老師個post度問吓,睇吓佢幫唔幫到你呀
回復

llaus 發表於 2009-7-4 20:19:53 |顯示全部樓層
Hi all!
solar 發表於 2009-7-4 19:11

不如放棄個木箱好過啦
找d發泡膠箱來種啦(對人體冇害啵)
疏水一事絕對easy job 啦
回復

花園仔 發表於 2009-7-4 21:00:42 |顯示全部樓層
88# llaus
Hi all!
solar 發表於 2009-7-4 19:11

不如放棄個木箱好過啦
找d發泡膠箱來種啦(對人體冇害啵)
疏水一事絕對easy job 啦
=============================

大家好!
solar既然唔鍾意用膠制品紅磚又厚, 又唔想放棄個木箱,
我建議用1.2mm厚6mm棑窿不銹鋼片做內壁嘞.
-- 元朗<大信>訂造咪OK囉, 我D圍板都係用佢架!
(唔好講$啵!)
回復

llaus 發表於 2009-7-5 06:11:28 |顯示全部樓層
88# llaus
Hi all!
想請教你們、我有1m x 1m的大木箱,想種"食物類".木箱的內部要點安排呢? 因怕木箱大半年後會爛、不想舖'膠'(因膠對人體有害).舖紅磚、又好似太厚、有什麼做法呢? 又疏水又對人體ok???
thanksss . ...
花園仔 發表於 2009-7-4 21:00

老師早晨!
就算用什麼內壁
個木箱在風吹雨打下
大半年唔爛,一.兩年都爛啦
回復

cookie20002005 發表於 2009-7-5 08:02:55 |顯示全部樓層

今日又落雨,我唔洗淋水但係我都會每日睇吓我天台嘅瓜瓜菜菜,比我發現棵西瓜有三個花女開左花呀

早兩日人工授粉嘅西瓜,仲未知成唔成功架

早兩日人工授粉嘅西瓜,仲未知成唔成功架

今朝開嘅3個花女,亦都做左人工授粉,得唔得要睇佢哋做化啦

今朝開嘅3個花女,亦都做左人工授粉,得唔得要睇佢哋做化啦

今朝亦發現苦家有兩個女出左,不過就未開花嘅

今朝亦發現苦家有兩個女出左,不過就未開花嘅

獅冇人知四季豆要唔要搭棚比佢哋走架

獅冇人知四季豆要唔要搭棚比佢哋走架
回復

cookie20002005 發表於 2009-7-5 08:19:13 |顯示全部樓層

仲有我嘅無架豆哩兩日落大雨跌到一地都係,所剩無幾啦

剩返唔係好多嘅無架豆

剩返唔係好多嘅無架豆
回復

BanbieChan 發表於 2009-7-5 08:58:06 |顯示全部樓層
好多豆豆呀~
回復

cookie20002005 發表於 2009-7-5 09:41:57 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(24).gif好多豆豆呀~
BanbieChan 發表於 2009/7/5 08:58

跌剩咁多咋,再落大雨仲會不停跌架要快d出太陽呀
回復

花園仔 發表於 2009-7-5 09:59:26 |顯示全部樓層
92# cookie20002005
嘩! 好多豆豆呀!
回復

cookie20002005 發表於 2009-7-5 10:12:43 |顯示全部樓層
92# cookie20002005
嘩! 好多豆豆呀!
花園仔 發表於 2009/7/5 09:59

花老師多謝你嚟探我呀,我想問d無架豆開左花後,而家d豆日日都會一條條咁跌晒落地,會唔會係有d咩問題呢係唔係因為哩兩日落大雨嘅關係呢
回復

花園仔 發表於 2009-7-5 10:34:24 |顯示全部樓層
90# llaus
老師早晨!
就算用什麼內壁
個木箱在風吹雨打下
大半年唔爛,一.兩年都爛啦
==================

蛙蛙早安!
solar對個木箱有咁深嘅感情到不離不棄嘅地步洛,
你咪成全吓佢囉, 整個不銹鋼內膽(好似洗衣機咁牙!)個木箱咪冇咁易爛囉, 頂耐D都好吖,

做法係四邊1.2mm不銹鋼片, 底1.2mm打6mm棑窿不銹鋼片.
加1.2mm不銹鋼片屈邊底盤開50mm去水窿2個咪OK囉!
外皮嘅感情木箱咪做裝飾用途囉, 我幫貝沙灣朋友設計過啦, 唔係憑空想像架!
(唔好講$啵!)
回復

花園仔 發表於 2009-7-5 10:39:36 |顯示全部樓層
96# cookie20002005
老師多謝你嚟探我呀,我想問d無架豆開左花後,而家d豆日日都會一條條咁跌晒落地,會唔會係有d咩問題呢係唔係因為哩兩日落大雨嘅關係呢
=======================

唔使客氣!
極大關係! 點解唔遮遮佢或暫時搬去有遮蔽物嘅地方吖!
回復

superlemon 發表於 2009-7-5 11:37:00 |顯示全部樓層
請問你去邊到入貨?我都想去逛逛,D層架係唔係都係大陸買?
你好勁,D植物種得好靚!
謝謝!
回復

cookie20002005 發表於 2009-7-5 12:55:58 |顯示全部樓層
請問你去邊到入貨?我都想去逛逛,D層架係唔係都係大陸買?
你好勁,D植物種得好靚!
謝謝!
superlemon 發表於 2009/7/5 11:37

多謝你先,我d架係北上買架,不過上次北上買左好多野,所以係送貨唔洗自己拎架
回復