我自給自足嘅天台

作者: cookie20002005 發表于 2009-6-28 17:23:11
176828 2927
Jennie 發表於 2009-6-29 00:18:16 |顯示全部樓層
Cookie 開張大吉呀!
回復

小寶 發表於 2009-6-29 00:38:04 |顯示全部樓層
YEAH, 長種長有!
回復

breadtree 發表於 2009-6-29 00:41:59 |顯示全部樓層
買嗰陣個老闆話係夏天種嚟喎,不過真係種得好靚架http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(70).gif
cookie20002005 發表於 2009-6-28 21:05

原來係summer 種...
加油呀
回復

花園仔 發表於 2009-6-29 01:01:44 |顯示全部樓層
嘩! 預備工作好足啵, 遲D一定有成績啫!
回復

cookie20002005 發表於 2009-6-29 07:59:39 |顯示全部樓層

AR_MI03:都係多得大家帶我北上入貨,我先買到又平又有用嘅"架生"咋仲有我都成日係到追花老師同大家嘅post學野架.

花花,Jenni,小寶:多謝晒大家呀,我會努力再學多d種多d

花老師你都嚟睇我個新帖我好開心呀,都係多得大家幫我教我,帶我北上買又平又好用嘅野我先有咁多材焊做好準備咋,不過我今朝訓醒一睇,我嘅無架豆d花未開已經變左灰色連花托一跌落地,頂葉全部變黃,一晚間完全變左兩個樣呀,點解會咁架
回復

legend 發表於 2009-6-29 08:47:06 |顯示全部樓層
很好吖,有天台種野~
回復

mono 發表於 2009-6-29 09:18:33 |顯示全部樓層
韭菜要剪嘑。如果唔係唔粗唔大㗎!
回復

cookie20002005 發表於 2009-6-29 09:41:04 |顯示全部樓層

legend:我都係為左種野先專登搬去村屋住架

mono:得嗰幾條毛仔,剪左都冇得食呀
回復

may.sun 發表於 2009-6-29 10:05:40 |顯示全部樓層
legend:我都係為左種野先專登搬去村屋偽架

cookie20002005 發表於 2009-6-29 09:41

終於開舖,恭喜越種越多先 d成績也不錯吖....

得嗰幾條毛仔,剪左都冇得食呀~~~~你冇睇老師d9菜咩,選d多到食5切tim ar~
回復

月光光 發表於 2009-6-29 10:33:34 |顯示全部樓層
恭喜你呀~1個月就有咁好成績,努力係無白費的o JFBQ00216070523B.gif
回復

sammyzoe 發表於 2009-6-29 13:40:15 |顯示全部樓層
嘩...咁多泥同用品,你唔係話我知你一個人枱上天台嘛......
回復

mono 發表於 2009-6-29 13:50:57 |顯示全部樓層
legend:我都係為左種野先專登搬去村屋住架

cookie20002005 發表於 2009-6-29 09:41

但會快大好多㗎!嗰幾條毛仔炒蛋啦!
回復

cookie20002005 發表於 2009-6-29 17:03:09 |顯示全部樓層
嘩...咁多泥同用品,你唔係話我知你一個人枱上天台嘛......
sammyzoe 發表於 2009/6/29 13:40

唔係,我同一個搬運工人一齊搬架
回復

cookie20002005 發表於 2009-6-29 17:06:47 |顯示全部樓層
恭喜你呀~1個月就有咁好成績,努力係無白費的o134646
月光光 發表於 2009/6/29 10:33

好景不常,我頭先發現全部植物都有地圖蟲呀,都好嚴重吓,我已經剪晒有問題嘅葉,用左d三益,而家都唔知點算好呀,就連菜心,白菜都有地圖蟲
回復

miku 發表於 2009-6-30 00:47:39 |顯示全部樓層

恭喜晒你有自己天台種野, 仲整得好整齊添呀,
買左咁多長方型菜盤, 係咪好平ka
我想問下你白色果d三層架幾錢同埋係咪北上買ka,
我之前都想買來放係露台,
其實我都有個天台, 但係好晒, 所以仲未放任何野, 等過左個炎熱夏天先

你棵矮種木瓜來自邊度ka, 我好有興建種呀.

仲有你話中左虫害, 但我見倒你都有用防虫網ka喎, 點解會咁既,
希望快d解決佢地啦
回復

花園仔 發表於 2009-6-30 00:53:05 |顯示全部樓層
28# cookie20002005

得嗰幾條毛仔,剪左都冇得食呀
====================

嗱! 初初每穴都係<三毛>咋! 耐心D啦! -- 剪吓又粗D多D, 剪吓又粗D多D, 剪吓又粗D多D .....

星期日嘅<平韮二號>

星期日嘅<平韮二號>
回復

小蓮花 發表於 2009-6-30 06:10:14 |顯示全部樓層
嘩!! 你好叻呀!!
我種咗兩個月, 可以話係種咩c咩呀!!
回復

cookie20002005 發表於 2009-6-30 07:39:31 |顯示全部樓層
恭喜晒你有自己天台種野, 仲整得好整齊添呀,
買左咁多長方型菜盤, 係咪好平ka
我想問下你白色果d三層架幾錢同埋係咪北上買ka,
我之前都想買來放係露台,
其實我都有個天台, 但係好晒, 所以仲未放任何野, 等過左個炎 ...
miku 發表於 2009/6/30 00:47

係oneonewe帶隊北上架,d野真係好平,長盆最大嗰隻都係$23,三層架$140咋仲係日本牌子嚟架,我遲吓都會上去買多兩個返落嚟我兩棵矮種木瓜係屯門藍地買架,生得好靚,不過老闆話太細仲未睇到係男定女,但係大多數都係女喎,咁我未買左兩棵做足保險囉
回復

cookie20002005 發表於 2009-6-30 07:41:33 |顯示全部樓層
28# cookie20002005

得嗰幾條毛仔,剪左都冇得食呀
====================

嗱! 初初每穴都係咋! 耐心D啦! -- 剪吓又粗D多D, 剪吓又粗D多D, 剪吓又粗D多D .....
花園仔 發表於 2009/6/30 00:53

老師你嗰d韮菜真係好粗好靚呀等我今日返屋企即刻剪一剪d韮菜先
回復

llaus 發表於 2009-6-30 08:09:35 |顯示全部樓層
老師你嗰d韭菜真係好粗好靚呀等我今日返屋企即刻剪一剪d韭菜先
cookie20002005 發表於 2009-6-30 07:41

嘩!
Good Morn....ing cookie!
妳咁早就在公司啦!!勁!
回復