作者: wilo 發表于 2009-6-23 21:51:15
2722 11
大前晚開的,很多...... = ="

太重了......

sky210m 發表於 2009-6-24 01:14:09 |顯示全部樓層
好靚~但佢朵花有幾大朵?
回復

小紅楓 發表於 2009-6-24 01:47:16 |顯示全部樓層
我都種跟, 不過無咁多花, 點解最後幅圖, 好像枯萎....
回復

小紅楓 發表於 2009-6-24 01:48:02 |顯示全部樓層
你種得好靚呀
回復

wilo 發表於 2009-6-24 15:22:42 |顯示全部樓層
比手掌大呢~~!

在天台日曬雨淋,所以老葉有點黃。 =]
回復

fanhoiyiu 發表於 2009-6-24 23:43:22 |顯示全部樓層
嘩,勁呀,我種左好幾年,最多果次都係兩朵加兩個花蕾,未試過一次開咁多架,真係好靚呀,一定勁香呀
回復

Terry 發表於 2009-6-25 00:49:16 |顯示全部樓層
俗語云,曇花一現就是她嗎?開了幾小時呀?
回復

Terry 發表於 2009-6-25 00:49:23 |顯示全部樓層
俗語云,曇花一現就是她嗎?開了幾小時呀?
回復

wilo 發表於 2009-6-25 09:21:07 |顯示全部樓層
很香呢~!
只開晚上,大約9:00 - 明早5:00。
回復

amyfung 發表於 2009-6-25 11:58:43 |顯示全部樓層
曇花一現~~~真是好靚
回復

momoko1128 發表於 2009-6-25 13:28:49 |顯示全部樓層
我記得爺爺講過, 曇花謝左..第2朝可以扎落來炒..我都有d印象..細細個食過..味道就無印象..自從我地搬左屋..盆曇花就送左俾人..好可惜, 不過上次yoyo2002 同我分享左曇花葉, 今次又可以再種了.一定要種得比之前個盆靚先得..係呢度真係要多謝yoyo2002 !!add6icon
回復

momoko1128 發表於 2009-6-25 13:32:20 |顯示全部樓層

搵左d食譜俾大家..咁就唔會晒左朵曇花啦 add6icon

原生在南美的曇花,是多年生肉質植物,很多人都在自家陽台驗證過「曇花一現」的心情。花季即將在五月下旬展開的曇花,花開之後,別讓它就此寂寞枯萎,可以趁盛開摘下冷藏,為桌上添道好菜。馥郁芬芳的曇花有清熱的療效,對於呼吸系統的疾病很有幫助。不論鮮食或曬乾的花朵,只要用水沖洗就可以,花蕾部分最好是丟棄不用,吃起來才不會有粉粉的感覺。曇花的整株都可以食用,只要遇熱就會產生黏液,如果不想讓菜汁黏黏的,就先用熱水川燙一下,就會減少了。曬乾的花朵泡水軟化後就可以使用,燉排骨湯、燉雞湯或甜湯清爽可口。另外特別注意, 因曇花開花過程會吸引螞蟻或是聞香採蜜的小蟲蟲,多少對曇花花蕊有感染,所以一定要將花蕊去除不要,除了較衛生外,在曇花料理時口感也會更好、且更清爽喔。

曇花吃法之一/炒雞肉

準備材料:現摘新鮮曇花3朵,雞胸肉2兩。先將雞胸肉切薄片,用醬油、太白粉拌勻。曇花洗淨備用。先在油鍋中拌炒醃好的雞肉片,變色後,放入曇花加少水拌炒,起鍋前落鹽調味。

吃法之二/冰糖曇花飲

曬乾的曇花3朵、水1斤、冰糖適量。先將曇花洗淨,放入水中煮滾後,加冰糖小滾1到2分鐘就可以起鍋,冷喝熱飲皆宜。芬芳馥郁的曇花有清熱療喘之效,對於改善呼吸系統很有幫助。
回復