菜田要驅嚇雀鳥

作者: 逸名 發表于 2007-11-20 18:39:26
2697 7
我的菜田上面有一棵樹,時常有雀鳥經過
在我的菜田食菜
想有效的驅嚇雀鳥
知各位友,可以集思廣益嗎?
EddieOR 發表於 2007-11-20 21:59:17 |顯示全部樓層
1. 假公仔
2. 銀色反光紙 / 光碟
回復

cestbaga 發表於 2007-11-20 22:30:12 |顯示全部樓層
我覺得防雀網最好~ :]
回復

WingWing 發表於 2007-11-21 12:42:59 |顯示全部樓層
我都想買防雀網, 但問過好多五金舖都無防雀網買!! 我淨係買到 '菱角紗' (做花球, packing嗰種),
但會遮擋住D陽光, 效果唔係咁理想!!   

我都想知邊度有防雀網買??
回復

arp 發表於 2007-11-21 14:07:48 |顯示全部樓層
防雀網會kick屎d雀仔架....
回復

heiheimama 發表於 2007-11-21 14:17:09 |顯示全部樓層
原帖由 WingWing 於 2007-11-21 12:42 發表
我都想買防雀網, 但問過好多五金舖都無防雀網買!! 我淨係買到 '菱角紗' (做花球, packing嗰種),
但會遮擋住D陽光, 效果唔係咁理想!!   

我都想知邊度有防雀網買?? ...

可以買綠色的防蚊網,$3呎.(新界的)五金及光瓦舖有售.
回復

逸名 發表於 2007-11-21 20:08:07 |顯示全部樓層
EddieOR說的假公仔是指稻草人??稻草人我不知道是否真的可以
驅嚇雀鳥,銀色反光紙 / 光碟可能會較好.問一下:反光紙邊度有的買?
防雀網...我的菜田的土地有小小因素不可以用防雀網
但是還是謝謝向位的意見
回復

PACO 發表於 2007-11-21 21:34:15 |顯示全部樓層
原帖由 逸名 於 2007-11-21 20:08 發表
EddieOR說的假公仔是指稻草人??稻草人我不知道是否真的可以
驅嚇雀鳥,銀色反光紙 / 光碟可能會較好.問一下:反光紙邊度有的買?
防雀網...我的菜田的土地有小小因素不可以用防雀網
但是還是謝謝向位的意見 ...

要反光紙?----仲有花紙及薯片袋麻
回復