日本蕃薯

作者: heiheimama 发表于 2007-11-20 12:01:06
7240 19
有冇人種過日本蕃薯呢?在吉滋倒同大白街有得買那種小小的紅皮黃肉蕃薯呢?我好鍾意食,但不知香港氣候可不可以種.如果種現在下種會不會太遲?
everydayfan 發表於 2007-11-20 12:02:59 |顯示全部樓層
我都有諗過種架, 但就因為太好味, 未等到佢發芽就食晒lu
heiheimama 發表於 2007-11-20 12:10:24 |顯示全部樓層
原帖由 everydayfan 於 2007-11-20 12:02 發表
我都有諗過種架, 但就因為太好味, 未等到佢發芽就食晒lu

哈哈哈,我都係,用來炸最好食!
carly 發表於 2007-11-20 13:09:32 |顯示全部樓層
我次次都想種,但係都係食吓食吓食晒!
WingWing 發表於 2007-11-20 13:54:52 |顯示全部樓層
我之前响農墟買咗D蕃薯好好味 , 但我唔記得係甚麼品種!!

亞老板話將蕃薯D頭&尾切下來, 待出芽就可以種, 宜家攞咗幾個月都無聲氣!!

係咪真係可以咁樣種蕃薯架??
蛀米虫 發表於 2007-11-20 15:47:25 |顯示全部樓層
冬天la~  大家都記卦番薯

攪到我心思思, 想種各樣各樣.....怕且就要租塊田先得啦~

carly 發表於 2007-11-21 21:21:32 |顯示全部樓層
原帖由 WingWing 於 2007-11-20 13:54 發表
我之前响農墟買咗D蕃薯好好味 , 但我唔記得係甚麼品種!!

亞老板話將蕃薯D頭&尾切下來, 待出芽就可以種, 宜家攞咗幾個月都無聲氣!!

係咪真係可以咁樣種蕃薯架?? ...

WingWing:
試吓我種薑的方法,切咗要培芽的部份,然後晒兩日,等個切口乾,然後插入泥。
唔知得唔得,不過可以搵一塊試吓。
WingWing 發表於 2007-11-21 23:03:12 |顯示全部樓層
Carly, 多謝晒呀! 我會試吓!
cross 發表於 2007-11-22 00:05:22 |顯示全部樓層
chongchi 發表於 2007-11-23 15:24:25 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2007-11-20 12:01 發表
有冇人種過日本蕃薯呢?在吉滋倒同大白街有得買那種小小的紅皮黃肉蕃薯呢?我好鍾意食,但不知香港氣候可不可以種.如果種現在下種會不會太遲? ...

如果在處暑前插條,現在已有番薯收,看圖.
現在插條也可以,我見隔離田個有經驗的種植者,上星期才插了一行,試吓啦 !
他還教我如果長蕃薯就不要摘葉來吃,否則它顧住長葉;蕃薯便不大,可以另外種幾棵摘葉吃.
日本蕃薯在香港可種,遲d挖到蕃薯再pp你看.

chongchi 發表於 2007-11-23 15:43:50 |顯示全部樓層

回復 10# 的帖子

噢 !忘了告訴你們,上圖那紫心蕃薯口感非常綿滑,甜味也好,我是將它放飯面蒸,方便又好吃而且有益健康.
carly 發表於 2007-11-23 16:55:40 |顯示全部樓層
原帖由 chongchi 於 2007-11-23 15:43 發表
噢 !忘了告訴你們,上圖那紫心蕃薯口感非常綿滑,甜味也好,我是將它放飯面蒸,方便又好吃而且有益健康.

chongchi:
第二張相已經見到起晒糖,流緊口水
carlo 發表於 2008-1-11 04:10:10 |顯示全部樓層
如果頭 & 尾 cut 左果 d 係發唔到芽架 ,因為我 try 左 n次都唔得 , 最後係問人知既 ! 我最後種到果 d , 係 supermarket 發左芽仲超平賣 !  買番 lai 既 , 我好似汁到金咁開心 ,    人地以為我傻瓜  
PACO 發表於 2008-1-11 05:08:34 |顯示全部樓層
蕃薯較喜溫,22度以上會生得好一d,日本個隻我都種緊(得一棵),冬天會生得好慢或唔生長甚至會凍傷!越曬越好!
現在想種就最好等到佢有芽或藤先好種落泥啦 落泥最頭兩個星期是生根適應期,第三個星期會開始生得好d,大約三至四個月有得收!!
阿晴 發表於 2008-1-11 05:44:10 |顯示全部樓層
番薯好適合香港夏天ge天氣種ga~
阿晴 發表於 2008-1-11 05:46:08 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2007-11-20 12:10 發表

哈哈哈,我都係,用來炸最好食!

用黎做天婦羅超好味ar~~~~!!!  (>3<)b
&南瓜&香菇&........

ayclui 發表於 2008-1-11 12:00:42 |顯示全部樓層
原帖由 chongchi 於 2007-11-23 15:43 發表

放飯面蒸? 好方法
請問應該幾時放呢? 量好水就放還是等 d 水滾先放呢?
多謝指教
Fonica 發表於 2008-1-11 12:11:22 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-1-11 12:00 發表

放飯面蒸? 好方法
多謝指教

我會量好水就放.....蕃薯飯.....好好食嫁
WingWing 發表於 2008-1-11 12:55:53 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-1-11 12:00 發表

放飯面蒸? 好方法
多謝指教

我都試過放响飯面蒸, 但我就等水滾先放番薯落去!
人哋話用飯煲蒸番薯好味過用鍋隔水蒸喎!
我就喜歡佢方便&慳番D爐火!
lizermon 發表於 2017-11-3 10:48:04 |顯示全部樓層
你好 你說的番薯現在哪裏能買到