miku學種菜~回歸種植行列~今季的成績!~28-3-12UPDATE!

作者: miku 發表于 2009-6-5 23:16:36
133071 1561
miku 發表於 2009-7-4 22:30:42 |顯示全部樓層
你d通菜建議你移盆,because有小小密,最好每三棵一盆,未棵菜大d lo!
chayote 發表於 2009-7-4 14:33

ok, thanks, 等我星期日幫佢地搬屋...又要買泥了......
回復

miku 發表於 2009-7-4 22:36:14 |顯示全部樓層
miku 你係唔係喺室內種架??
小蓮花 發表於 2009-7-4 16:23

其實我唔算係室內, 我係日頭返工時放佢地出露台, 夜晚開冷氣就要將佢地放番入屋, 因為個冷氣出熱風係對正放植物位置ka, 所以咪要日日搬囉. 我驚d熱風會整死晒佢地呀. 所以而家個廳既一邊變左我個小種植地方, 好彩屋企果位唔嘈, 只係經常問我有得食未, 其實可能咁樣, 我d植物生長得好慢. 無人地全日放係花園果d大得咁快law.
回復

小蓮花 發表於 2009-7-5 06:57:59 |顯示全部樓層
你已經好叻喇!!! 我嗰d喺室外種, 但係可以話係唔識大... 冇計啦!! 新手上路.
回復

miku 發表於 2009-7-7 00:08:37 |顯示全部樓層
你已經好叻喇!!! 我嗰d喺室外種, 但係可以話係唔識大... 冇計啦!! 新手上路.
小蓮花 發表於 2009-7-5 06:57

我都係新手黎ka, 只係每樣種d, 希望有收成, 不過我覺得菜易種過瓜
回復

sandylam 發表於 2009-7-7 17:38:50 |顯示全部樓層
你將植物攞出攞入,你唔怕帶左蟲蟲入屋咩?
我好驚架
我一定分開咁種,因為一放室外,加左肥就好多蟲黎搞搞震,我係唔敢攞返入黎種.
最多打風大雨就係放廁所抽氣扇旁邊.
回復

sandylam 發表於 2009-7-7 17:41:26 |顯示全部樓層
83# 小蓮花

放室外容易種好多啵~
只係蟲蟲難搞少少.
我室內種唔夠光就種得唔靚同屎曬
可以放室外種真好.
回復

miku 發表於 2009-7-7 20:21:16 |顯示全部樓層
你將植物攞出攞入,你唔怕帶左蟲蟲入屋咩?
我好驚架http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(22).gif
我一定分開咁種,因為一放室外,加左肥就好多蟲黎搞搞震,我係唔敢攞返入黎種.
最多打風大雨就 ...
sandylam 發表於 2009-7-7 17:38

我又唔擔心虫既問題, 種左咁耐只係發現2條毛虫咋, 無乜蚊同埋虫, 我覺得夜晚多虫d, 過左夜之後易有虫,
最衰冷氣位對正放植物地方, 吹到正ka, d氣咁熱唔知會唔會影響d植物,
因為試過買左d新既盤花返來, 放左出露台過左一晚夜就謝左, 所以無放,
仲有唔知係咪多雀會少虫d呢, 我住果度勁多燕子, 因為有好多家人個露台有燕子住左係度,
我想快d秋天, 咁唔洗開冷氣時就可以放d野係露台
不過有太陽晒d植物真係靚d ka
我而家只係食過通菜咋, 好希望快d見倒d豆長大, 有收成.
生得最慢就係d沙律菜, 種左成個幾月先得幾塊葉仔咋
回復

miku 發表於 2009-7-7 20:26:14 |顯示全部樓層
86# sandylam

我見你好多都種得好靚ka, 又多品種, 叻過我有露台種野既人,

我覺得用有機肥會多虫d ka, 所以會唔會因為咁多虫d, 我只係用古早肥ka 咋
雖然屋企都有d有機肥, 但唔敢用, 因為好似幾臭咁
我d狗狗係咁聞我包鉀肥,同埋係吉吉鳥買既包有機肥...好勁味.
回復

miku 發表於 2009-7-10 00:05:24 |顯示全部樓層

有得食通菜了

呢d就係花園仔老師送既通菜種子, 係我第一樣收成既野, 好感動呀, 終於種倒一d食得落肚既野, (係呢度多謝花老師d種子)
雖然得好少好少收成, 但已經好滿足, 自已種既野真係唔同d, d菜好爽脆ka.

比我食次前影番張相留念啦

cut之前既相

cut之前既相

得好少好少咋

我的小小通菜

我的小小通菜

我幫莧菜疏左少少苗, 其實真係好唔捨得拔走佢地

加埋莧菜疏苗

加埋莧菜疏苗

d通菜只夠煮面咋

自家通菜龍蝦丸公仔面

自家通菜龍蝦丸公仔面
回復

小寶 發表於 2009-7-10 00:22:44 |顯示全部樓層
好正喎
回復

cookie20002005 發表於 2009-7-10 07:38:42 |顯示全部樓層
有得食通菜了

呢d就係花園仔老師送既通菜種子, 係我第一樣收成既野, 好感動呀, 終於種倒一d食得落肚既野, (係呢度多謝花老師d種子)
雖然得好少好少收成, 但已經好滿足, 自已種既野真係唔同d, d菜好爽脆ka.

比我食 ...
miku 發表於 2009/7/10 00:05

都好好架啦,我d仲未食得,我d莧菜又係種到好密,等大d就一路食一路疏苗
回復

BanbieChan 發表於 2009-7-10 07:48:12 |顯示全部樓層
新鮮~
回復

花園仔 發表於 2009-7-10 09:07:16 |顯示全部樓層
80# miku
其實好唔捨得食佢地ka, 莧菜同通菜係最成功既兩種,
==============================

係咪亞!

我而家仲係隨時有<尖葉莧菜>及<白骨通菜>食架!
<尖葉莧菜> -- 掹極都有!
<白骨通菜> -- 摘完佢又標橫丫!
回復

miku 發表於 2009-7-10 12:52:34 |顯示全部樓層
80# miku
其實好唔捨得食佢地ka, 莧菜同通菜係最成功既兩種,
==============================

係咪亞!

我而家仲係隨時有及食架!
-- 掹極都有!
-- 摘完佢又標橫丫! ...
花園仔 發表於 2009-7-10 09:07

-------------------------------------

多謝晒老師你呀!
我仲好回味d通菜, 好爽好甜
而家等緊第二造, 不過d白骨通菜係咪會慢慢咁變淺色, 因為我見佢地變緊淺色
你比我d辣椒都出左苗, 而家種緊.
呢兩種菜真係易種好多, 好岩我呢d新手種, 好有成功感呀~~~
many many thanks!
回復

miku 發表於 2009-7-10 12:53:15 |顯示全部樓層
好正喎
小寶 發表於 2009-7-10 00:22

------------------
自己種果d野, 雖然唔多, 但真係好好味
回復

miku 發表於 2009-7-10 12:54:51 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(104).gif新鮮~
BanbieChan 發表於 2009-7-10 07:48

-------------------

我第一次食自己種既野, 真係好正
同埋即cut 即食, 真係唔同感受呀, 好味好多
從此就會愛上左種野了, 不能自拔!
回復

miku 發表於 2009-7-10 12:57:32 |顯示全部樓層
都好好架啦,我d仲未食得,我d莧菜又係種到好密,等大d就一路食一路疏苗
cookie20002005 發表於 2009-7-10 07:38

-------------

你好快就會有好多收成ka la, 我見你有好多都結左瓜瓜, d菜種係天台會快好多有得食ka
到時要預埋我一份喎
回復

miku 發表於 2009-7-11 17:43:53 |顯示全部樓層
星期日煮左半個日本南瓜食, d種子就洗都無洗就咁扔左三粒入泥試下種唔種到
尋日佢出芽啦, 好開心.

日本南瓜發芽

日本南瓜發芽

另外係呢個網見倒d人種車厘子, 我又學人試下種, 睇下會唔會發倒芽
不過第一批成功除殼放泥, 全部唔知點解溶晒

所以再買多一磅返來食, 今次再學人地除左穀, 浸水, 除皮, 再浸水, 到芽張開少少就放泥, 頭三粒順利長倒根, 變左綠色, 但未有葉,
唔知種唔種得成, 希望會變成小苗啦

車厘子發芽

車厘子發芽
回復

miku 發表於 2009-7-18 21:58:45 |顯示全部樓層

屋企植物最新情況:

F1茄子1個月大

沙律菜個半月大了, 生長得好慢, 唔知係唔係正常, 不過佢係我屋企d小魔怪主要攻擊既對象, 所以好命苦, 唔知到最後有冇得食落肚

矮種敏豆1個月大, 唔知幾時先開花同出豆呢, 尋日剛剛加左d古草肥, 希望佢快d開花結果啦!

我見人地種秋葵好多收成, 好羡慕, 所以自己都種, 不過好怪, 佢個種子殼痴住左子葉, 我又怕大力會整傷佢
所以足足4日都見佢係咁不停高, 但d葉仲比個殼包住, 所以都係忍唔住同佢整走個殼, 而家成條蛇咁長到好高,
個樣真係唔好睇, 希望佢快d出真葉, 另一棵小苗, 又係比個殼包住, 唔知關唔關我無係落種前放水度浸有關, 個殼鬼咁硬
想同佢整開都唔得......

苦瓜出左芽, 又係要等我買倒泥先可以轉盤, 而家係苗盤種住先啦

上次買左個日本皇后蜜瓜食, 留左種子試下種, 而家出左芽, 不過仲未出真葉!

日本南瓜, d味好甜, 所以食完即刻拎去種, 好快出芽, 仲大得好快好巨, 屋企已經無晒泥了, 未同佢換盤, 等佢再大d就比佢落膠箱種,
唔知會唔會成功, 好想知自己種會唔會同日本果d一樣咁甜呢?

花老師牌既靚辣椒, 1個月大多少少了, 生長得好好, 等佢再大d先同佢搬新屋

小白菜同埋菜心苗, 兩隻d苗係一樣ka, 只係d色有少少唔同, 疏苗前同佢地影左張相. 都算係有得食落肚既第三種自己種既蔬菜.
小白菜 &amp; 菜心苗.JPG

收左d通菜, 仲有d小白菜同菜心苗, 第二次食d通菜了, 一樣咁爽甜, 好正, 自己種係唔同d, 雖然少少, 都好滋味.唔知幾時先會有瓜食呢?
通菜收成 小白菜 菜心苗.JPG

屋企另外既植物
開唔停花既夏堇同埋藍星花, 藍星花買番來一直都無開花, 用左必旺開水隔幾日同佢噴下, 跟住一個月倒佢就不停咁開花
而家日日都有花睇, 好好好好好靚, 好中意藍色既花,

羅勒同佢cut左頂d葉用來煮左野食後, 佢就生多左好多側芽, 好中意佢既香味

報告完畢, 謝謝收看!
回復

miku 發表於 2009-7-25 22:02:26 |顯示全部樓層
今日北上完入貨, 真係超開心呀, 好多收獲, 好中意呢一隻陶盤, 應該有好多人都買左佢返屋企.
回復