miku學種菜~回歸種植行列~今季的成績!~28-3-12UPDATE!

作者: miku 發表于 2009-6-5 23:16:36
133070 1561
miku 發表於 2009-6-29 23:41:07 |顯示全部樓層
57# 小蓮花

呢度學倒好多野, 可以多d上來交留下,

唔知呢排係咪天氣好熱, 我d植物開始頂唔順了, 好多都bye bye左.
希望快d過左呢個炎熱既夏天啦
回復

may.sun 發表於 2009-6-29 23:47:00 |顯示全部樓層
男人係重要關頭係靠唔住ka...認同
初初都好驚, 而家一見就即殺, 殺遲d都唔得呀~~me too,可以試下用筷子捉冇咁驚,好好用架
我棵夏堇d花蕾有一個個洞, 但又唔見有虫~~~咁你睇不到,試下明天,可能又找到呢
回復

miku 發表於 2009-6-30 00:41:09 |顯示全部樓層
男人係重要關頭係靠唔住ka...認同
初初都好驚, 而家一見就即殺, 殺遲d都唔得呀~~me too,可以試下用筷子捉冇咁驚,好好用架
我棵夏堇d花蕾有一個個洞, 但又唔見有虫~~~咁你睇不到,試下明天,可能又找到呢:lovelines ...
may.sun 發表於 2009-6-29 23:47

我而家捉過既都係d超大條果種, 不過有時佢地係好保護色ka, 所以到佢地大到半隻手指尾咁長先發現, 我又唔見d葉有黑色一點點, 得一棵係咁ka咋. 其實咁熱, 會唔會連虫都熱死ka
我而家已經日日都好似驗身咁check住佢地, 希望唔好有虫啦
回復

小蓮花 發表於 2009-6-30 02:43:08 |顯示全部樓層

[quote] 61# miku

我會o架!! 我同大家一樣, 都係中毒好深...
而家每日唔上嚟睇吓, 真係周身都會唔舒服呀!!! 
回復

miku 發表於 2009-7-1 22:43:29 |顯示全部樓層
61# miku

我會o架!! 我同大家一樣, 都係中毒好深...
而家每日唔上嚟睇吓, 真係周身都會唔舒服呀!!! 
小蓮花 發表於 2009-6-30 02:43

我都係ka, 好中意上來呢度. 睇下人地種既野同埋收成, 好開心ka
回復

小蓮花 發表於 2009-7-2 14:11:11 |顯示全部樓層
我琴日發現上星期種o既向日葵, 生咗一棵小苗呀!!
回復

miku 發表於 2009-7-2 22:48:42 |顯示全部樓層
我琴日發現上星期種o既向日葵, 生咗一棵小苗呀!!
小蓮花 發表於 2009-7-2 14:11

恭喜晒!~~
而我因為呢排天氣好熱, 有d植物都頂唔住死左了
回復

miku 發表於 2009-7-3 00:55:49 |顯示全部樓層

一d新既相
加左少少肥, 同埋比佢地睇下陽光
第一轉通菜, 最有成功感, 不過好似仲未食得, 細細棵

cut來食前通菜

cut來食前通菜

第二次落種既通菜同莧菜. 情況都好好

新落種既通菜加莧菜

新落種既通菜加莧菜

第一轉落既莧菜, 而家d葉先大d

莧菜長大了

莧菜長大了

好樣衰敏豆

樣衰衰敏豆-新二種

樣衰衰敏豆-新二種

有落基肥既敏豆, 真係比無落基肥靚好多, 唔會生咁高, 葉都靚d

有加基肥敏豆 - 第一種

有加基肥敏豆 - 第一種

總於唔止三塊葉了, 慢慢長大既沙律菜苗, 不過要等佢長大, 真係少d耐性都唔得
attachimg]135347[/attachimg]

大左d既沙律菜

大左d既沙律菜
回復

cookie20002005 發表於 2009-7-3 07:54:30 |顯示全部樓層
一d新既相
加左少少肥, 同埋比佢地睇下陽光
第一轉通菜, 最有成功感, 不過好似仲未食得, 細細棵

第二次落種既通菜同莧菜. 情況都好好

第一轉落既莧菜, 而家d葉先大d

好樣衰敏豆

有 ...
miku 發表於 2009/7/3 00:55

你都種得好靚呀,就嚟有通菜食啦
回復

miku 發表於 2009-7-3 12:26:24 |顯示全部樓層
我只係得菜係見得下人咋 , 其他果d......
回復

chayote 發表於 2009-7-3 13:18:39 |顯示全部樓層
櫻桃蘿白e+吾岩種wo,e+種大得好慢,甚至瓜wo!
e d 十字花科野 9-12月岩 d wo!
回復

miku 發表於 2009-7-4 02:36:36 |顯示全部樓層
櫻桃蘿白e+吾岩種wo,e+種大得好慢,甚至瓜wo!
e d 十字花科野 9-12月岩 d wo!
chayote 發表於 2009-7-3 13:18

我都係試下種KA咋, 只係得2棵, 仲要死左一棵, D種子就留番9月先落種, 而家其實都唔知可以種D乜, 因為好多都頂唔住咁熱又落雨既天氣, 死得既都死. 一係就生得好慢,
我得通菜係最正KA咋, 莧菜我種左成個月了, 人地果D好快就食得, 我果D好慢....
回復

sandylam 發表於 2009-7-4 11:18:56 |顯示全部樓層
典解覓菜好似種得咁密既?
迫住迫住唔怕養佢唔大咩?
我見佢出左苗太密就已經疏左部份苗仔嚕.
回復

miku 發表於 2009-7-4 12:01:27 |顯示全部樓層
典解覓菜好似種得咁密既?http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(15).gif
迫住迫住唔怕養佢唔大咩?
我見佢出左苗太密就已經疏左部份苗仔嚕.
sandylam 發表於 2009-7-4 11:18

佢D種子好細, 所以一扔就扔左好多落泥,
我無疏呀, 我以為可以一路食路當係疏. 等我拎D煮左面去先,
回復

chayote 發表於 2009-7-4 14:27:39 |顯示全部樓層

莧菜e+ ok,不過你一撒撒好多落盆,盆體積又細,好快用完d營養,未吾大lo!
回復

sandylam 發表於 2009-7-4 14:31:36 |顯示全部樓層
以我經驗,好多種子落得太密唔單止唔大,仲會迫死.
我諗你咁密真係要早少少疏苗先得囉.
回復

chayote 發表於 2009-7-4 14:33:35 |顯示全部樓層
你d通菜建議你移盆,because有小小密,最好每三棵一盆,未棵菜大d lo!
回復

小蓮花 發表於 2009-7-4 16:23:10 |顯示全部樓層
miku 你係唔係喺室內種架??
回復

miku 發表於 2009-7-4 22:24:18 |顯示全部樓層
莧菜e+ ok,不過你一撒撒好多落盆,盆體積又細,好快用完d營養,未吾大lo!
chayote 發表於 2009-7-4 14:27

我第一次種野, 之前種沙律菜, 但見出苗好少, 所以咪諗住呢d落多d等佢出多d.
好貪心諗住落多d實無走雞一定有得食...點知係100%出芽, 莧菜苗係咪要連根起咁食ka
回復

miku 發表於 2009-7-4 22:29:19 |顯示全部樓層
以我經驗,好多種子落得太密唔單止唔大,仲會迫死.
我諗你咁密真係要早少少疏苗先得囉.
sandylam 發表於 2009-7-4 14:31

其實好唔捨得食佢地ka, 莧菜同通菜係最成功既兩種, 所以種到家下都未食
沙律菜死左好多, 唔係我想蔬苗, 而係家中狗狗幫我蔬, 但佢唔太中意通菜同莧菜
佢只係會搞敏豆同沙律菜,
好想快d9月, 而家種野好多都死左
回復