miku學種菜~回歸種植行列~今季的成績!~28-3-12UPDATE!

作者: miku 發表于 2009-6-5 23:16:36
133054 1561
miku 發表於 2009-6-16 00:27:20 |顯示全部樓層
d通菜大得好快, 發芽率係100%, 等我再買多d泥返來再種.
莧菜都長大左, 唔知幾時有得食, 我諗煮面都唔夠, 要種多d
好開心!

4日大既通菜

4日大既通菜

5日大既莧菜

5日大既莧菜

我尋日仲買左幾盤花返來放係露台

尋日買既雀仔花

尋日買既雀仔花
回復

lee_3008hk 發表於 2009-6-16 12:34:42 |顯示全部樓層
wa~ 好多花ar!~你要努力呀!!!!!!
我都種左野一年到la~
但都唔係太成功, 最近有D進展, 果樹有果, 今晚返去食得la~~~ >.<!~~
回復

miku 發表於 2009-6-16 12:48:20 |顯示全部樓層
wa~ 好多花ar!~你要努力呀!!!!!!
我都種左野一年到la~
但都唔係太成功, 最近有D進展, 果樹有果, 今晚返去食得la~~~ >.
lee_3008hk 發表於 2009-6-16 12:34

我之前d花苗死晒了, 而家種菜, 種d易d既.
果樹係咪好難種ka, 我都想試下, 你種左咩果樹
我最想種既係芒果, 見d人種得好好, 好多果樹都結倒果, 好羨慕
結倒果最開心, 我見倒花墟有無花果苗買, 想買一棵, 唔知易唔易種呢
你今晚返去食果果前記得影d相來分享下喎

一齊努力!
回復

miku 發表於 2009-6-18 22:22:40 |顯示全部樓層

RE: miku學種菜 (新相)

加入了新成員:

大得好快既矮性敏豆, 見倒佢咁大棵, 好開心

五日大敏豆

五日大敏豆

係花園仔老師送既辣椒種子, 不知不覺就出左芽, 大得最快係呢一棵

8日大既辣椒小苗

8日大既辣椒小苗

之前發芽既小苗情況:
前排勁落雨, 一d進展都無, 呢兩日有得晒下太陽, 先至長大左少少, 生多左兩片葉

生長得很慢既沙律菜, 剛剛先長出第三, 四片葉

生長得很慢既沙律菜, 剛剛先長出第三, 四片葉

生得最靚通菜, 感覺上最有機會會係我食倒自己種既第一樣農作物, 諗起都開心

生得最靚既通菜

生得最靚既通菜

莧菜每一晚都好似訓左覺咁

不停長高但後瘦的莧菜

不停長高但後瘦的莧菜

唔識大既櫻桃蘿白, 我諗唔係時候, 晒佢又係咁, 唔晒佢都係咁, 唔知係咪落左d粒粒肥當基肥, 所以搞倒佢d根有問題生唔倒呢.
但佢又未死....?

一d進展都無既櫻桃蘿白

一d進展都無既櫻桃蘿白
回復

moontsang 發表於 2009-6-18 23:29:56 |顯示全部樓層
菜菜收成快, 真係滿足感大D KAadd6icon
黎緊星期6, 我都會第一次收菜食喇
回復

miku 發表於 2009-6-18 23:43:52 |顯示全部樓層
菜菜收成快, 真係滿足感大D KAadd6icon
黎緊星期6, 我都會第一次收菜食喇
moontsang 發表於 2009-6-18 23:29

自已種既菜菜, 一定甜過出面買ka, 因為係自己湊大ka 嘛
回復

fishinglok 發表於 2009-6-19 00:10:29 |顯示全部樓層
係呀, 通菜真係大得好快, 我5月頭種, 都收割o左兩次. 種菜真係幾大滿足感. 而且兩次收割通菜, 我都係教我4歲o既女, 等佢自己一棵棵咁剪, 佢呢頭剪完, 果頭就馬上去洗菜. 洗走o的泥. 咁樣教佢, 佢覺得都有自豪感呀.
回復

miku 發表於 2009-6-19 00:57:34 |顯示全部樓層
係呀, 通菜真係大得好快, 我5月頭種, 都收割o左兩次. 種菜真係幾大滿足感. 而且兩次收割通菜, 我都係教我4歲o既女, 等佢自己一棵棵咁剪, 佢呢頭剪完, 果頭就馬上去洗菜. 洗走o的泥. 咁樣教佢, 佢覺得都有自豪感呀. ...
fishinglok 發表於 2009-6-19 00:10

種菜真係一件好開心既事, 見佢日日長大, 到有收成時超開心, 我都期待中
回復

lee_3008hk 發表於 2009-6-19 10:14:53 |顯示全部樓層
我之前d花苗死晒了, 而家種菜, 種d易d既.
果樹係咪好難種ka, 我都想試下, 你種左咩果樹
我最想種既係芒果, 見d人種得好好, 好多果樹都結倒果, 好羨慕
結倒果最開心, 我見倒花墟有無花果苗買, 想買一棵, 唔知易唔易種呢
你今晚返去食果果前記得影d相來分享下喎

一齊努力!

hee, 我種左木瓜同紅天桃樹, 紅天桃出左世, 但得2個大到....-__-
hee~ 本身早幾日食, 但好似可以種多幾日先食~~so 明天!!!會食左2個小寶寶~ ^ ^
回復

miku 發表於 2009-6-19 12:47:21 |顯示全部樓層
hee, 我種左木瓜同紅天桃樹, 紅天桃出左世, 但得2個大到....-__-
hee~ 本身早幾日食, 但好似可以種多幾日先食~~so 明天!!!會食左2個小寶寶~ ^ ^
lee_3008hk 發表於 2009-6-19 10:14

有得食好開心ka, 紅天桃係咪台灣果隻呀,
你棵木瓜大唔大棵ka, 我都想種, 係街買既夏威夷木瓜唔知大唔大棵呢, 我想種d細細隻可以就咁食既, 唔想用來煲湯果隻!
回復

chayote 發表於 2009-6-22 14:27:25 |顯示全部樓層
27# miku

黃三兄菜種行
回復

chayote 發表於 2009-6-22 14:28:33 |顯示全部樓層
我係元朗買ka, 係同益街巿附近, 細細間, 但唔記得咩名, 我仲有一包 , 你要唔要d種子, 我比d你呀
miku 發表於 2009-6-9 13:18

It is 黃三兄菜種行
回復

miku 發表於 2009-6-22 22:02:21 |顯示全部樓層
唔係呢間呀, 係同益街巿後面ka, 細細間, 又係叫xx菜種行咁ka.
回復

miku 發表於 2009-6-22 22:07:44 |顯示全部樓層
我棵買番來既蕃茄苗, 就來過左身, 前日朝早都好地地, 放係露台睇太陽, 放工返到屋企佢d葉就卷埋晒, 仲軟晒咁, 我以為佢唔夠水, 咁咪比d水佢, 尋日好似好d咁,有d葉直番, 我cut左最爛果d葉, 跟住今日放工返去睇, 成棵都變軟晒....我摸d泥濕濕地, 唉!~~~比我種c左了!...
回復

miku 發表於 2009-6-23 23:29:37 |顯示全部樓層

d敏豆好易出芽, 所以我再落多4粒種子, 有3粒得, 1粒c左
佢地大得好快, 唔知再大d會點呢
今日幫佢地換左新屋, 唔洗迫爆個苗盤(2日大同6日大)

2日大既敏豆

2日大既敏豆

6日大既敏豆

6日大既敏豆

因為通菜同莧菜得太少, 屋企人話唔夠食, 所以再菜種種多d
佢地成日都問我d通菜食得未,
得咁細, 食左去咪好可憐....(6日大)

6日大既通菜同莧菜

6日大既通菜同莧菜

之前種既沙律菜, 十幾日大先出第三片葉, 大得好慢, 唔知幾時先有得食呢 (16日大)

16日大既沙律菜

16日大既沙律菜
回復

chayote 發表於 2009-6-25 09:09:40 |顯示全部樓層
種菜真係一件好開心既事, 見佢日日長大, 到有收成時超開心, 我都期待中
miku 發表於 2009-6-19 00:57

me too wo
回復

小蓮花 發表於 2009-6-29 21:15:02 |顯示全部樓層
大家好呀!! 我都係新丁嚟, 開始種嘢只有兩個月, 不過並未有任何收成, 相反仲越種越細棵, 因為俾d蟲同貓食晒囉!! 我好開心可以揾到呢嗰網址, 希望可以偷到師啦!

請各位多多指教!!
回復

may.sun 發表於 2009-6-29 22:28:40 |顯示全部樓層
18# miku

點知佢企左係度望左好耐, 跟住同我講"我都好驚喎"~~~~笑c我~~
回復

may.sun 發表於 2009-6-29 22:31:29 |顯示全部樓層
我想問你d沙津菜種子係邊到買架,我搵左好耐都搵唔到呀http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(26).gif
cookie20002005 發表於 2009-6-9 08:09

the smaller's 森記(花墟)~~
回復

miku 發表於 2009-6-29 23:38:50 |顯示全部樓層
18# miku

點知佢企左係度望左好耐, 跟住同我講"我都好驚喎"~~~~笑c我~~
may.sun 發表於 2009-6-29 22:28

而家有咩虫都係我自己捉咋, 初初都好驚, 而家一見就即殺, 殺遲d都唔得呀, 棵植物會好快無晒, 每日都仲要驗身咁驗, 男人係重要關頭係靠唔住ka...
不過唔知點解, 我棵夏堇d花蕾有一個個洞, 但又唔見有虫, 唔知點解, d葉係無爛ka, 但就變枯, 係咪有虫住左入個花蕾入面呢?
回復