miku學種菜~回歸種植行列~今季的成績!~28-3-12UPDATE!

作者: miku 發表于 2009-6-5 23:16:36
133031 1561
BanbieChan 發表於 2009-6-8 23:23:25 |顯示全部樓層
遲咗喇~經已第2版喇~

歡迎加入種毒樂園~

回復

cookie20002005 發表於 2009-6-9 08:07:47 |顯示全部樓層
我仲有棵辣椒, 係有果先買番來既
今日見佢轉紅擇左一d, 不過唔知點解, d辣椒葉向晒下, 軟頼頼咁, 係咪唔夠水
但我朝早出門口時已經淋左一次, 到返到屋企就變成咁, 佢地d果結完採晒後
係咪就會死ka la???
1298 ...
miku 發表於 2009/6/8 20:22

你哩隻係咩辣椒嚟架辣唔辣好唔好食呀
回復

cookie20002005 發表於 2009-6-9 08:09:12 |顯示全部樓層
今晚好開心, 原來我d french salad mix 出左芽呀
估唔倒前日先落種, 咁快就出芽,
我會比心機種佢地了

唔知發左少少芽, 仲洗唔洗用野COVER住個盤, 定係可以比光佢呢?
因為我之前用垃圾袋COVER左個盤 ...
miku 發表於 2009/6/8 21:05

我想問你d沙津菜種子係邊到買架,我搵左好耐都搵唔到呀
回復

miku 發表於 2009-6-9 12:03:03 |顯示全部樓層
要照光喇, 唔好COVER住. 落肥要等佢大D先, 你仲會唔會幫佢換盆?唔會的話等佢長真葉大些才在盆邊放肥啦~
小寶 發表於 2009-6-8 22:57

我第一次種, 驚佢唔發芽, 所以我落種子落重手左, 如果全部都發左芽應該會好多好多ka, 我應該唔換盤, 但會疏苗, 我見d人會疏左苗後係食左d唔要既苗ka, 咁樣ok嗎?
回復

miku 發表於 2009-6-9 12:04:40 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(77).gif遲咗喇~經已第2版喇~

http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(38).gif歡迎加入種毒樂園~

http://a5556.myw ...
BanbieChan 發表於 2009-6-8 23:23

多謝你支持呀, 我都仲追緊你d post,
我仲要跟住你學好多好多野ka
回復

miku 發表於 2009-6-9 13:16:26 |顯示全部樓層
你哩隻係咩辣椒嚟架http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(31).gif辣唔辣好唔好食呀
cookie20002005 發表於 2009-6-9 08:07

我係花墟買, 佢未熟係紫色, 熟左會變成紅色, 但我無問係咩品種, 佢話係食得ka, 但我諗應該有d辣, 因為我隻狗狗偷左一粒, 佢入左口咬,
跟住吐到吐唔切呀, 之後就唔敢搞呢棵野了.
我覺得紫色好靚,所以買左, 但而家好似結完果後就快死了, 唔知點種佢好
回復

miku 發表於 2009-6-9 13:18:17 |顯示全部樓層
我想問你d沙津菜種子係邊到買架,我搵左好耐都搵唔到呀http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(26).gif
cookie20002005 發表於 2009-6-9 08:09

我係元朗買ka, 係同益街巿附近, 細細間, 但唔記得咩名, 我仲有一包 , 你要唔要d種子, 我比d你呀
回復

cookie20002005 發表於 2009-6-9 13:22:28 |顯示全部樓層
辣椒唔係長食長有架咩我都係新手嚟,所以好多野都未知呀
回復

miku 發表於 2009-6-9 17:39:08 |顯示全部樓層
辣椒唔係長食長有架咩http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(31).gif我都係新手嚟,所以好多野都未知呀
cookie20002005 發表於 2009-6-9 13:22

我都唔知呀, 我見佢d葉開始 枯了, 我諗住佢就來死了
回復

cookie20002005 發表於 2009-6-9 18:01:27 |顯示全部樓層
我都唔知呀, 我見佢d葉開始 枯了, 我諗住佢就來死了
miku 發表於 2009/6/9 17:39

你快d去問吓花園仔老師點做啦,可能有得救架
回復

miku 發表於 2009-6-9 23:13:52 |顯示全部樓層
今日連唔係時候既櫻桃蘿白都出左芽了, 不過我只係試種左4粒種子, 有3粒得左

櫻桃蘿白芽4粒出左3粒

櫻桃蘿白芽4粒出左3粒

櫻桃蘿白芽

櫻桃蘿白芽

不過棵辣椒就變成咁, 我已經早晚淋一次水了, 唔通要加肥
定係佢諗住比晒D棵我就走KA LA

就來死既辣椒

就來死既辣椒
回復

花園仔 發表於 2009-6-9 23:25:07 |顯示全部樓層
30# cookie20002005
==========================
唔使問嘞!
買番黎嘅谷果盤栽仔到咁上下就係咁架罅!
回復

miku 發表於 2009-6-9 23:44:01 |顯示全部樓層
如果係咁, 等我留番D種子再種過, 可能呢棵唔得KA LA...
回復

cookie20002005 發表於 2009-6-10 07:54:39 |顯示全部樓層
30# cookie20002005
==========================
唔使問嘞!
買番黎嘅谷果盤栽仔到咁上下就係咁架罅!
花園仔 發表於 2009/6/9 23:25

原來會咁架,咁即係冇用,如果係咁比d時間用種子由頭種起仲好喎
回復

miku 發表於 2009-6-10 13:35:14 |顯示全部樓層
34# cookie20002005

其實我都唔知幾時d種子先ok, 我諗係咪要熟到爛果d先可以用, 但我見有d細細粒未轉紅色已經爛左了.

今晚試下拎來抄通菜, 睇下咩味
回復

cookie20002005 發表於 2009-6-10 14:01:15 |顯示全部樓層
34# cookie20002005

其實我都唔知幾時d種子先ok, 我諗係咪要熟到爛果d先可以用, 但我見有d細細粒未轉紅色已經爛左了.

今晚試下拎來抄通菜, 睇下咩味 ...
miku 發表於 2009/6/10 13:35

好似要等佢熟左晒乾先得架
回復

miku 發表於 2009-6-10 14:15:50 |顯示全部樓層
D種子我明天會寄出, 你收到後話我知呀!
回復

miku 發表於 2009-6-11 11:49:56 |顯示全部樓層
我收到花園仔老師送既種子, 尋晚即刻急不及待落左種了.
不過今日既天氣真係.....
唔知幾時先可以再見倒陽光呢?
回復

lee_3008hk 發表於 2009-6-11 13:45:44 |顯示全部樓層
我都係mk買左辣椒, 但同你個一個種唔同,
我等佢D果乾左(乾左但仲係技上, 自然乾)就拎種子種過:"由頭種起"靚好多ga!~
而我買返來個D同你個D差唔多, 雖然都有果... ...

仲有, 唔同種既辣椒唔好一齊or放得近來種, 佢地會雜交~ 如果係品種珍貴你就要小心la!~
回復

miku 發表於 2009-6-12 13:09:06 |顯示全部樓層
我都係mk買左辣椒, 但同你個一個種唔同,
我等佢D果乾左(乾左但仲係技上, 自然乾)就拎種子種過:"由頭種起"靚好多ga!~
而我買返來個D同你個D差唔多, 雖然都有果... ...

仲有, 唔同種既辣椒唔好一齊or放得近來種, 佢地 ...
lee_3008hk 發表於 2009-6-11 13:45

謝謝你,
我而家得一盤, 我都係留番d椒無採到等佢變乾採種子再由頭種起,
另外再種左另一隻, 第時會分開佢地種. 睇到d種子發芽到長大係開心好多
不過時間就好慢長了, 我而家種左既櫻桃蘿白同埋生菜仲有莧菜都發左芽, 等緊佢地長大
但呢排天氣好差, 無得晒太陽, 所以唔知養唔養得大....
回復