返回列表 發新帖

薄荷浸根篇

作者: 肥蚊蚊 發表于 2007-11-19 14:52:53
6057 28
貓貓 發表於 2007-11-27 19:46:57 |顯示全部樓層
不可以。
basil 的氣味濃烈,就算做咖喱都只是放少許新鮮basil『釣』味,一般都是跟濃味食物配對,相對地 sweet basil 比 basil 清淡。
平常做菜使用的香草份量很少,過多反而會喧賓奪主。
回復

arp 發表於 2007-11-28 14:32:33 |顯示全部樓層
...明白明白
回復

肥蚊蚊 發表於 2007-11-29 14:55:18 |顯示全部樓層
貓貓...你可以拍你的薄荷上來嗎..
d人話希d薄荷唔食得...
是真的嗎...?
仲有人話可以炒旦...有冇人試過呢
回復

小桐兒 發表於 2007-11-29 23:02:03 |顯示全部樓層
翻閱舊剪報時發現薄荷的用法,同大家分享下
護膚薄荷水
材料:
新鮮薄荷適量,蒸餾水300mL
做法:將薄荷葉數片磨碎,再煮開蒸餾水,將碎薄荷葉加入其中浸泡30MINS,將薄荷水噴灑在皮膚上,能改善燙傷,刀傷,蚊虫咬傷等

清新漱口水
材料:薄荷酒3湯匙,新鮮薄荷1小棵,礦泉水240mL
做法:將所有材料用果汁機攪勻,濾渣取汁即可使用
每天早晚,取4湯匙來嗽口,停留在水中約30秒,然後吐掉,即可帶來芳香口氣(需置於冰箱冷藏,三天內用完)
PS唔肯定"冰箱"係雪櫃定冰格

用樁爛曬乾之薄荷葉刷牙,令牙齒潔白
可曬乾薄荷葉放進枕頭內,有助入眠<--本人有懷疑...因為薄荷好似提神
可放入衣櫃,可驅虫殺蝨
對舒緩暈車及暈船,可治療休克
回復

貓貓 發表於 2007-12-1 07:47:49 |顯示全部樓層
原帖由 肥蚊蚊 於 2007-11-29 14:55 發表
貓貓...你可以拍你的薄荷上來嗎..
d人話希d薄荷唔食得...
是真的嗎...?
仲有人話可以炒旦...有冇人試過呢

Sorry, 近日很忙,幾日無上論壇,而家先有時間覆。
其實我的薄荷跟你的是同一類,食用肯定無問題。不明白你所指『希d薄荷』是甚麼?是否『這些薄荷』?
數年前就是在街市買這種薄荷葉食,發覺很新鮮,隨手拿來扦插,才種了滿園子。實在太粗生,現在巳減少所種份量。
我食了幾年都無事,身體健康,應該無問題。

我家的薄荷 01-12-07
回復

天台香草園 發表於 2007-12-1 08:21:31 |顯示全部樓層
原帖由 cvcvcv6 於 2007-11-21 12:57 發表
薄荷葉係咪食得架?
點食法?
有冇香味?

醃羊扒好好味架!
回復

snoopy 發表於 2007-12-3 21:35:20 |顯示全部樓層
mint can be do the very best drink during the winter, you can mix up with hot water and honey, if you have sore throat, you can take a cup of mint, you will feel more better than before.
回復

mamajoe 發表於 2007-12-5 23:06:58 |顯示全部樓層
點解我剪左d薄荷,想浸根,但係佢吾係出根,返而係個節位度生葉既?
初頭仲以為剪吾乾淨,但係d葉乙黎乙大,但係就無根 點解呢?
回復

threeyee 發表於 2007-12-15 23:25:29 |顯示全部樓層
以前我試過用一塊生菜,夾幾片薄荷葉,包住條越南春捲,再沾一點泰式青檸汁,美味極了!
還有最近有朋友教我把薄荷葉混進糖水中,置於冰格,便成既美麗又味美的薄荷冰。
回復