羅勒 和 茴香 發苗記

作者: 肥蚊蚊 发表于 2007-11-19 14:48:31
3942 6
2007年10月25日一起播種,
羅勒是上一次和 littlemonster妹妹交換的..

玩在1個月了, 但有點問題請教一下:

(1)茴香的苗好軟弱, 生左一個月, 都好冇支撐力
是否要換盆?...定有咩秘方種佢, 成個月冇咩大.
仲好似想死咁....掉掉(thing)....

(2) 羅勒生到, 是否要換大一點盆, 可以多d空間?
定等佢地有多片葉先呢??

是否係時候分開一下盆呢

是否係時候分開一下盆呢

兩星期時的苗仔

兩星期時的苗仔

一起種, 但茴香仲冇咩睇

一起種, 但茴香仲冇咩睇

3星期, 茴箸一彈出來就好軟弱咁

3星期, 茴箸一彈出來就好軟弱咁

都不知點支撐, 有時會跌到痴住d泥

都不知點支撐, 有時會跌到痴住d泥

20071025 一起播種

20071025  一起播種
貓貓 發表於 2007-11-19 17:05:51 |顯示全部樓層
我沒有種過茴香,不過現在也在種羅勒。 羅勒可以先拔苗,待第二對葉子長出時移盆,要曬太陽才會快高長大。

10月12日播種,11月12日的模樣。

今天的樣子
ForsakenInn. 發表於 2007-11-19 19:34:53 |顯示全部樓層
我都種緊sweet basil
d芽都出得幾快, 未夠7day已經出曬芽

唔知幾時先得嚟大lor ~~
肥蚊蚊 發表於 2007-11-20 08:53:53 |顯示全部樓層
嘩, d苗好大好壯咁....

同我d軟弱苗冇得比
mamajoe 發表於 2007-11-23 21:10:34 |顯示全部樓層
蚊蚊,,,你d苗而家點呀?>
我個d仲係苗仔咁,你個d有無大到呀?
天台香草園 發表於 2007-11-25 11:50:17 |顯示全部樓層
DSC00304.JPG DSC00305.JPG
你的培植土祗可作發牙用, 種Dill和Basil要用泥, 培植土太鬆, 所以企唔穩, Dill和Fennel則要多點沙
肥蚊蚊 發表於 2007-11-26 09:47:28 |顯示全部樓層
咁即是快快換泥  ??

好...等我幫佢地變下身先