有冇人種過blueberry?

作者: supermama 發表于 2007-11-18 12:56:10
2370 6
有冇人種過blueberry?成功嗎?我好想種
orchids 發表於 2007-11-18 16:48:46 |顯示全部樓層
我種過,唔知算失敗定算肯成功,種咗2年都唔死.我係由種子開始種,可能因為在室內種所以棵藍莓好弱,兩年都無開過花唔好話結果啦,我先前都係哩度問過D高人,高人答我香港D天氣唔係好適合種藍莓,就算結到果都唔方多,因為7~8月期間我工作的地方裝修,我棵藍莓擺咗係戶外地方搵人照顧,可能因為要藍莓瞓街啦搞到成棵生晒蝨,最近我嘅殺蝨行動搞到棵藍莓得番0.2條花命 ,如果想睇吓我棵藍莓的車頭相的話,可以睇番係呢一欄先前Post嘅"藍莓冇花開"
回復

supermama 發表於 2007-11-18 19:12:25 |顯示全部樓層
成棵生晒蝨甘恐怖?
回復

orchids 發表於 2007-11-19 19:36:19 |顯示全部樓層
我唔覺枝葉有虫,但泥有小白虫,在泥中蠕動及在底碟聚積,在非洲紫羅蘭區看到有這小虫的介紹,這小虫叫做棉花虫.因為我棵藍莓就死,所以想再種過,家裏剛好買了藍莓,我叫家人留幾粒爛的給我,可能太好味最後只剩下一粒很小的,只收集了五粒種子.
回復

yukiiris 發表於 2007-12-5 01:30:03 |顯示全部樓層
那請問邊度有得買藍莓種子呀~~
我都好想種呢
回復

everydayfan 發表於 2007-12-5 11:46:14 |顯示全部樓層
買盒食得既蓋莓返黎, 留起入面既種子咪得LAW~
之前都有見過森記有枝條賣, 要留意下先得
回復

yukiiris 發表於 2007-12-5 14:36:26 |顯示全部樓層
原帖由 everydayfan 於 2007-12-5 11:46 發表
買盒食得既蓋莓返黎, 留起入面既種子咪得LAW~
之前都有見過森記有枝條賣, 要留意下先得

種子好細,係唔係要哂乾先用得呀~~
回復