Goji Berry 枸杞子-超潮保健食品

關閉 [複製鏈接]
作者: 伯爺婆 发表于 2007-6-26 09:30:07
3647 18
伯爺婆 發表於 2007-6-26 09:35:43 |顯示全部樓層

就快成熟嘅杞子

伯爺婆 發表於 2007-6-26 09:39:56 |顯示全部樓層

睇吓,開始轉紅啦,就快摘得啦。

原帖由 伯爺婆 於 2007-6-26 09:35 發表

tcl 發表於 2007-6-26 12:19:19 |顯示全部樓層
Goji Berry 枸杞子花 在那兒有得賣來種?
tcl 發表於 2007-6-26 12:20:03 |顯示全部樓層
Goji Berry 枸杞子花 在那兒有得買來種?
伯爺婆 發表於 2007-6-26 19:53:39 |顯示全部樓層

再貼枸杞子

原帖由 tcl 於 2007-6-26 12:20 發表
Goji Berry 枸杞子花 在那兒有得買來種?

我棵杞子係插朋友俾枝我插在泥裹生的。
伯爺婆 發表於 2007-6-26 19:55:39 |顯示全部樓層

紅紅的杞子摘得喇。

羊咩咩 發表於 2007-6-28 11:12:08 |顯示全部樓層
好有觀賞價值,如造成盆景養粗幹都唔錯
老夫子 發表於 2007-7-9 22:24:00 |顯示全部樓層

回復 #5 tcl 的帖子

九杞當做,豬潤瘦肉滾湯前留番一兩支种。
原來D果實咁嫁好似辣椒仔
伯爺婆 發表於 2007-7-10 09:33:51 |顯示全部樓層

回復 #9 老夫子 的帖子

枸杞同枸杞子係唔同一樣架。用嚟滚湯嘅枸杞葉比較大啲,要好老先有杞子數粒,而枸杞子嘅葉係尖細,開花無數,杞子成串串的摘不完架。我每年都可以摘倒數盒杞子急凍咗嚟慢慢用。
呵呵笑 發表於 2007-8-3 10:25:46 |顯示全部樓層
原帖由 伯爺婆 於 2007-7-10 09:33 發表
枸杞同枸杞子係唔同一樣架。用嚟滚湯嘅枸杞葉比較大啲,要好老先有杞子數粒,而枸杞子嘅葉係尖細,開花無數,杞子成串串的摘不完架。我每年都可以摘倒數盒杞子急凍咗嚟慢慢用。 ...

嘩,好中意伯爺婆啲枸杞子啊,有冇俾棵嚟種0下啊,我平時都中意買啲杞子番嚟焗水飲嘎。
伯爺婆 發表於 2007-8-4 08:06:06 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2007-8-3 10:25 發表

嘩,好中意伯爺婆啲枸杞子啊,有冇俾棵嚟種0下啊,我平時都中意買啲杞子番嚟焗水飲嘎。

伯爺婆家在北美,俾唔到你呀,啲杞子又眞喺好粗生,插枝响泥喥佢就生起嚟,仲越生越多,每年春天我都勁修佢唔俾佢生得太巨形。依家啲外國人好迷佢,講到佢對健康好到不得了吖。
呵呵笑 發表於 2007-8-4 09:35:55 |顯示全部樓層
原帖由 伯爺婆 於 2007-8-4 08:06 發表

伯爺婆家在北美,俾唔到你呀,啲杞子又眞喺好粗生,插枝响泥喥佢就生起嚟,仲越生越多,每年春天我都勁修佢唔俾佢生得太巨形。依家啲外國人好迷佢,講到佢對健康好到不得了吖。 ...

哦,原來如此。咁伯爺婆要多影花容上嚟俾我哋分享啦,兩處嘅氣候唔同,花的種植同花的品種都會豐富啲哦。多啲分享下該處的園藝資訊都好哦
Fonica 發表於 2007-8-4 09:42:33 |顯示全部樓層
伯爺婆,我想問枸杞子係咪曬乾左用嚟煲湯的杞子呀,有"明目"作用那些?
伯爺婆 發表於 2007-8-4 10:19:02 |顯示全部樓層
原帖由 fonicaho 於 2007-8-4 09:42 發表
伯爺婆,我想問枸杞子係咪曬乾左用嚟煲湯的杞子呀,有"明目"作用那些?

Fonica.....枸杞子就係煲湯的杞子,不過我呢啲杞子唔可以曬乾,曬佢會變黑,陰乾佢先至係紅色,我淨係急凍佢,煲湯時放啲落去,好食架。可能伯爺婆食得多,所以咁好眼。
Fonica 發表於 2007-8-4 11:05:58 |顯示全部樓層
原帖由 伯爺婆 於 2007-8-4 10:19 發表

Fonica.....枸杞子就係煲湯的杞子,不過我呢啲杞子唔可以曬乾,曬佢會變黑,陰乾佢先至係紅色,我淨係急凍佢,煲湯時放啲落去,好食架。可能伯爺婆食得多,所以咁好眼。 ...

我都好鍾意用嚟煲湯嫁,不過第一次見佢真面目 ~ 又睇得、又食得
mamajoe 發表於 2007-10-4 02:37:24 |顯示全部樓層
第一次見呀,,,好得意,,,
曉文 發表於 2007-10-4 13:17:44 |顯示全部樓層
d花好靚好得意
bearbear 發表於 2007-12-1 00:35:33 |顯示全部樓層

回復 12# 的帖子

請問種枸杞子要落什麼肥料?