517 屏山文物徑...相...

作者: crazycat 發表于 2009-5-19 10:05:29
4304 21
小妹既為新進村姑,理所當然搵返d古色古香既地方黎影相啦...今次有幸...有花友帶路...去左屏山文物徑影個夠本...帶左新鏡頭去...雖然唔叫發揮得好好...都叫good try啦...

景點一 : 聚星樓

跟住我地就去左上璋圍...基本上...係唔俾外人入去喎...我地又繼續沿路走...見到...

結緊果既木瓜樹

沿途中...係民居見到...燕窩呀...

呢個...我地懷疑係用黎辟邪除瘟疫既...

呢幅相無咩特別...但我一睇到戶主寫咩...就忍唔住笑住咁影左啦... :

忘記左呢間係咩廟...只見滿天神彿加遊人缺德的塗鴉

鄧氏宗祠外...除了有國產凌凌柒feel既豬肉檔外...仲有對地產商既控訴標語...

其他...我已經唔記得邊度打邊度lu

enjoy
虛宿寶瓶 發表於 2009-5-19 10:09:46 |顯示全部樓層

Good Good 呀!

瘋貓你有冇 crop 相?
回復

crazycat 發表於 2009-5-19 10:15:02 |顯示全部樓層
2# 虛宿寶瓶

少少啦...我擒晚處理完貓務可以攪相已經巧夜...無咩心機執啦...
回復

crazycat 發表於 2009-5-19 10:17:15 |顯示全部樓層
仲有...我係瘋貓...唔係癇貓...我都無抽筋
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-5-19 10:27:11 |顯示全部樓層
問你有冇 crop 相,因為想知一支 macro zoom 同 zoom 出黎嘅相分別向邊!始終都唔係好明嘛!睇相會易明 d 囉!因為大家都有去,有 d 個實物距離我知有幾多,我支 18-105,你 17-70 marco,咁分別係乜呢? 仲係唔明.........
噢,我係想叫你瘋貓,打錯字啫!
回復

crazycat 發表於 2009-5-19 10:41:53 |顯示全部樓層
咁呀...我搵日影d真係marco先影到既細微野俾你睇下啦...因為咁...一般我地用既鏡頭...即使光圈大啦...如果真係zoom去影一d好細微既野...意指花芯蜜蜂諸如此類...如果zoom得太近就會focus唔到...影唔到...但marco鏡既作用...係...微距嘛!咁就算zoom得再近都focus到咯!不過我無真係好試過微距既function...要搵日trial下...
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-5-19 10:49:28 |顯示全部樓層
咁呀...我搵日影d真係marco先影到既細微野俾你睇下啦...因為咁...一般我地用既鏡頭...即使光圈大啦...如果真係zoom去影一d好細微既野...意指花芯蜜蜂諸如此類...如果zoom得太近就會focus唔到...影唔到...但marco鏡既 ...
crazycat 發表於 2009-5-19 10:41

係囉!我知可以好近呀!咁但係正常 (一般zoom) 嘅野都影到,咁買哂 marco 得啦!其他 zoom 鏡要黎做乜呢?點解有人買呢?成像唔同?macro 影遠野冇咁利?唔明!
回復

crazycat 發表於 2009-5-19 11:08:57 |顯示全部樓層
其實marco...唔係focus用黎影遠野架喎...不過...咁technical既野...我都答你唔到...等我返去認真d玩下枝鏡先...
回復

carlo 發表於 2009-5-20 17:13:48 |顯示全部樓層
問你有冇 crop 相,因為想知一支 macro zoom 同 zoom 出黎嘅相分別向邊!始終都唔係好明嘛!睇相會易明 d 囉!因為大家都有去,有 d 個實物距離我知有幾多,我支 18-105,你 17-70 marco,咁分別係乜呢? 仲 ...
虛宿寶瓶 發表於 2009-5-19 10:27

MACRO DETAIL 好多 , 可惜我未夠錢買 !
回復

oneonewe 發表於 2009-5-22 00:11:51 |顯示全部樓層
MACRO DETAIL 好多 , 可惜我未夠錢買 !
carlo 發表於 2009-5-20 17:13

如果搵到工
我會買支俾自己當獎品
回復

Exodus 發表於 2009-5-22 00:25:02 |顯示全部樓層
請問樓主
可唔可以借相用黎做project?
回復

oneonewe 發表於 2009-5-22 00:54:00 |顯示全部樓層
請問樓主
可唔可以借相用黎做project?
Exodus 發表於 2009-5-22 00:25

懶得你丫
回復

Exodus 發表於 2009-5-22 01:05:45 |顯示全部樓層
懶得你丫
oneonewe 發表於 2009-5-22 00:54

我無人地影得咁靚嘛
回復

carlo 發表於 2009-5-22 13:57:48 |顯示全部樓層
我無人地影得咁靚嘛
Exodus 發表於 2009-5-22 01:05

您 講 野 呀 !   懶就懶啦 !
回復

孖吉 發表於 2009-5-22 15:51:26 |顯示全部樓層
您 講 野 呀 !   懶就懶啦 !
carlo 發表於 2009-5-22 13:57

x 2      
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-5-22 15:51:52 |顯示全部樓層
孖吉,你 d 相呢?
回復

oneonewe 發表於 2009-5-22 15:54:28 |顯示全部樓層
孖吉,你 d 相呢?
虛宿寶瓶 發表於 2009-5-22 15:51

瓶瓶,你 d 相呢?
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-5-22 15:55:59 |顯示全部樓層
我 post 左舊墟啦!前晚至執左 d 元朗公園打雀!屏山未執呀!等下啦!我見有咁多人有屏山,我使乜急喎!
回復

孖吉 發表於 2009-5-22 16:31:20 |顯示全部樓層
孖吉,你 d 相呢?
虛宿寶瓶 發表於 2009-5-22 15:51

未得閒執呀,不過睇完瘋貓 d 相之後,我諗我都要開 photoshop 執相先敢 post 出黎勒
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-5-22 17:00:03 |顯示全部樓層
未得閒執呀,不過睇完瘋貓 d 相之後,我諗我都要開 photoshop 執相先敢 post 出黎勒
marcuslee 發表於 2009-5-22 16:31

我無從入手,有景有花有建築!想分類先,但好懶!
回復

12下一頁