GoodLuck20X 的多肉 P.62 #1224

作者: GOODluck20x 發表于 2009-5-17 11:27:40
85866 1304
orik 發表於 2015-5-19 22:12:30 |顯示全部樓層
Audrey 發表於 2015-5-19 22:00
點會係 Euphorbia globosa!
大戟係肉質植物,
Tephrocactus geometricus 係仙人掌。 ...

誤會了,我只係講兩者都係一個個球組成嘅形態…形似咋
不過見到好多euphorbia globosa都好易徒長,唔知Tephrocactus geometricus會唔會都係要全日照暴曬先唔會徒長
回復

Audrey 發表於 2015-5-19 22:14:44 |顯示全部樓層
orik 發表於 2015-5-19 22:12
誤會了,我只係講兩者都係一個個球組成嘅形態…形似咋

'有刺版euphorbia globosa?'
你咁寫問號,以為你咁想。
回復

Audrey 發表於 2015-5-20 08:26:48 |顯示全部樓層

Good morning, air-gor!

回復

GOODluck20x 發表於 2015-5-20 10:44:14 |顯示全部樓層
orik 發表於 2015-5-19 21:50
有刺版euphorbia globosa?睇網圖見長到成群之後,好似一堆波波球咁,好得意。

Tephrocactus 中有出名嘅武藏野 Tephrocactus articulatus 或 长刺武藏野 articulata vat.Didematus 都值得推介 !!   Tephrocactus geometricus 吸引在小剌同圓身!
回復

GOODluck20x 發表於 2015-5-20 10:45:11 |顯示全部樓層
airainsun 發表於 2015-5-19 22:01
又一精品,恭喜師兄

多謝     
回復

GOODluck20x 發表於 2015-5-20 10:47:56 |顯示全部樓層
ppchu 發表於 2015-5-19 22:04
恭喜鴨師兄又有一精品呀!

pp , 你買野密度比我高好多 !   
回復

Audrey 發表於 2015-5-20 10:55:28 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2015-5-20 10:47

lukc-gor, 講得非常正確,
PP入東西量真係驚人!
回復

GOODluck20x 發表於 2015-5-20 11:16:17 |顯示全部樓層
Audrey 發表於 2015-5-20 10:55
PP入東西量真係驚人!

大姐, 入得肉板留言多+居其九糸內心深處好痕   見PP 買親糸 1 lot 1 lot 咁   真糸羨慕
回復

ppchu 發表於 2015-5-20 11:25:16 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2015-5-20 10:47

但我買的都是普通品種, 唔識你地咁多特別品種喎 !
回復

ppchu 發表於 2015-5-20 11:26:54 |顯示全部樓層
Audrey 發表於 2015-5-20 10:55
PP入東西量真係驚人!

無啦! 咁即係表示我經常有傷亡! 所以常有"職位空缺" . 而且我的都是普通品種呀 !
回復

ppchu 發表於 2015-5-20 11:28:27 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2015-5-20 11:16
大姐, 入得肉板留言多+居其九糸內心深處好痕   見PP 買親糸 1 lot 1 lot 咁  ...

邊樹係呢!我買果D都係廉價小東西 ! 正如鴨師兄, 一件四方蘿藦, 已經抵銷我很多lot 東東啦 !!
回復

GOODluck20x 發表於 2015-5-20 11:43:57 |顯示全部樓層
ppchu 發表於 2015-5-20 11:28
邊樹係呢!我買果D都係廉價小東西 ! 正如鴨師兄, 一件四方蘿藦, 已經抵銷我很多lot 東東啦 !! ...

我心底糸重量吾重質, 但冇位唯有重質吾重量   
關咩事 ..haha  只糸你小上 ebay 望遮 , 如果有好路數 ebay 吾糸最好選擇 , 因為價錢好浮動 , 買貴咗糸預料, 可取糸得到個品種
回復

ppchu 發表於 2015-5-20 11:50:52 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2015-5-20 11:43
我心底糸重量吾重質, 但冇位唯有重質吾重量   
關咩事 ..haha  只糸你小上 ebay 望遮 , 如 ...

係呀 ! 我都係重量唔重質, (因為屎左一棵都仲有後備), 當然兩者皆齊最好不過, 不過魚與熊掌, ebay 係有好多品種. 但連運費計算有時真係非常價錢, 而且運送須時總擔心有所閃失!  不過有時心癮問題, 唯有貴d都要求個品種 !
回復

GOODluck20x 發表於 2015-5-20 11:53:09 |顯示全部樓層
ppchu 發表於 2015-5-20 11:25
但我買的都是普通品種, 唔識你地咁多特別品種喎 !

多肉板人材仔仔
有学術推廣部 , PP 糸隸屬購物部骨幹成員 , 仲有物流部
回復

GOODluck20x 發表於 2015-5-20 12:01:56 |顯示全部樓層
ppchu 發表於 2015-5-20 11:50
係呀 ! 我都係重量唔重質, (因為屎左一棵都仲有後備), 當然兩者皆齊最好不過, 不過魚與熊掌, ebay  ...

此言差矣! 你好多珍品 , 只糸 HK好野比你買盡, 唯有退而求其次

ebay 買咁耐未試過熟咗, 掉斕 , 寄失机会好細 , 因為簽收 . 不過有D国家糸慢半拍 , 點可能泰国寄 HK 14日 , 真糸想整佢個制 .    
回復

ppchu 發表於 2015-5-20 12:16:53 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2015-5-20 11:53
多肉板人材仔仔
有学術推廣部 , PP 糸隸屬購物部骨幹成員 , 仲有物流部  ...

我只係小巫一隻 ! 點及你地咁國際化呢 !!
回復

ppchu 發表於 2015-5-20 12:18:51 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2015-5-20 12:01
此言差矣! 你好多珍品 , 只糸 HK好野比你買盡, 唯有退而求其次  

ebay 買咁耐未試過熟 ...

香港好野貴到只可遠觀 ! 由從前到現在也是如此. 只係淘淘淘, 或者有單可搭.... 我試過焗爛一粒擬提玉, 又試過枯乾了植物 !!!
回復

GOODluck20x 發表於 2015-5-20 12:37:18 |顯示全部樓層
ppchu 發表於 2015-5-20 12:16
我只係小巫一隻 ! 點及你地咁國際化呢 !!

香港冇 toa 又冇 , 糸冇辦法吾與時並進  
回復

GOODluck20x 發表於 2015-5-20 12:43:22 |顯示全部樓層
ppchu 發表於 2015-5-20 12:18
香港好野貴到只可遠觀 ! 由從前到現在也是如此. 只係淘淘淘, 或者有單可搭....  我試過焗爛一粒擬提 ...

我冇 full sun 局限左好多野種吾倒 , 野貴仲可以働破心理關口 , 種吾倒先糸冇得考慮 .
淘久不久有好野嘅, 不過淘大多 size 好細 .我多數集運, 都冇事   又平又抵!!

下次記住帶我去 shopping !!
回復

ppchu 發表於 2015-5-20 12:54:18 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2015-5-20 12:43
我冇 full sun 局限左好多野種吾倒 , 野貴仲可以働破心理關口  , 種吾倒先糸冇得考慮 .
淘 ...

我剛好相反, 而有露養環境, 聽天由命! 順其自然 ! 隨遇而安 !  我比較少用集運, 怕有阻塞會殃及植物小命, 肉痛加心痛 !!
回復