GoodLuck20X 的多肉 P.62 #1224

作者: GOODluck20x 发表于 2009-5-17 11:27:40
85788 1304
GOODluck20x 發表於 2009-6-3 10:27:26 |顯示全部樓層
这个叫红宝山 Rebutia heliosa,仲有呀,拒好耐无见太阳,快d比多d光拒
请click
http://www.cactus-art.biz/schede/REBUTIA/Rebutia_ ...
siuyin 發表於 2009-6-2 16:17

收到!! 謝謝siuyin板主回覆.
回家後換左植材 , 依家放窗臺 .可惜這幾日陰天冇陽光 .add1icon
GOODluck20x 發表於 2009-6-3 10:34:45 |顯示全部樓層
嘩..樓主入咁多唔同習性的多肉... 做筆記都有排做...
肥仔文 發表於 2009-6-2 16:34

師兄,

我所提供環境其實差不多 , 只系生石花放冇陽光直接照的位置 ...add10icon
siuyin 發表於 2009-6-3 11:35:25 |顯示全部樓層
師兄,

我所提供環境其實差不多 , 只系生石花放冇陽光直接照的位置 ...add10icon
GOODluck20x 發表於 2009-6-3 10:34

冬天时,石花是可以直接暴晒的
GOODluck20x 發表於 2009-6-3 12:44:16 |顯示全部樓層
冬天时,石花是可以直接暴晒的
siuyin 發表於 2009-6-3 11:35

其實生石花又愛又恨! 雖然至今仍未有損耗 . 真系令人擔心的品種 !! 但見有吾同COLOR 又忍不住買下. 希望過倒年LA add9icon

提起上星期日去過芳村嶺南花弁市場 , 吾g系我吾識路塭...我發現上面系金虎樂園 add1icon  最特別合眼緣的我已買下(帖# 72-77)
早g早d pm 請教你確實位置  add2icon add2icon add2icon
newbie 發表於 2009-6-3 13:46:36 |顯示全部樓層
goodluck, if u see that plant. can u help me to buy pls ?
http://hkplants.com/thread-35076-1-1.html
the one in the 1st post, 1st photo ^^ so lovely flower ^^
siuyin 發表於 2009-6-3 14:16:54 |顯示全部樓層

其實生石花又愛又恨! 雖然至今仍未有損耗 . 真系令人擔心的品種 !! 但見有吾同COLOR 又忍不住買下. 希望過倒年LA add9icon

提起上星期日去過芳村嶺南花弁市場 , 吾g系我吾識路塭... ...
GOODluck20x 發表於 2009-6-3 12:44

应该唔系这里,嶺南在芳村大道西的
GOODluck20x 發表於 2009-6-3 17:21:20 |顯示全部樓層
应该唔系这里,嶺南在芳村大道西的
siuyin 發表於 2009-6-3 14:16

sorry 我打錯字...糸廣州芳村嶺南花卉市埸才對

去到大口仲有個好大的廣州芳村嶺南花卉市埸牌面.

其實影左D相~ 今晚 post .  add4icon
GOODluck20x 發表於 2009-6-3 17:31:20 |顯示全部樓層
goodluck, if u see that plant. can u help me to buy pls ?
http://hkplants.com/thread-35076-1-1.html
the one in the 1st post, 1st photo ^^ so lovely flower ^^
newbie 發表於 2009-6-3 13:46

我連系乜品種都吾知... 哈哈哈哈哈哈~
買錯好魚皮o咼!! add4icon
siuyin 發表於 2009-6-3 17:40:58 |顯示全部樓層
sorry 我打錯字...糸廣州芳村嶺南花卉市埸才對

去到大口仲有個好大的廣州芳村嶺南花卉市埸牌面.

其實影左D相~ 今晚 post .  add4icon
GOODluck20x 發表於 2009-6-3 17:21

缤纷在里面有分店,有无去,有很多多肉买的
GOODluck20x 發表於 2009-6-3 20:24:44 |顯示全部樓層
缤纷在里面有分店,有无去,有很多多肉买的
siuyin 發表於 2009-6-3 17:40

找不到缤纷.........嗚嗚嗚嗚嗚嗚嗚add2icon
GOODluck20x 發表於 2009-6-3 20:30:22 |顯示全部樓層

星期日下午2-3點到達廣州芳村嶺南花卉市埸 . 吾知e個糸咪板主你所講o既花卉市埸 .
真系好大...行到好攰 ! add8icon
090523 001.jpg
090523 002.jpg
090523 003.jpg
090523 004.jpg
090523 005.jpg
090523 006.jpg
090523 007.jpg
090523 008.jpg
090523 009.jpg
090523 010.jpg
GOODluck20x 發表於 2009-6-3 20:52:05 |顯示全部樓層
差點忘了講............................
去芳村嶺南花卉市埸前我地系先去花地灣兜左陣
當上的士去花卉市埸個司機話吾識路,唯有落車番花地灣問人
好采有個好心亞姨畫埋地圖教我地去. 好感動! 祝佢生興隆!!  add6icon
Rotation of 090523 091.jpg
budd0007 發表於 2009-6-3 23:29:33 |顯示全部樓層
星期日下午2-3點到達廣州芳村嶺南花卉市埸 . 吾知e個糸咪板主你所講o既花卉市埸 .
真系好大...行到好攰 ! add8icon
GOODluck20x 發表於 2009-6-3 20:30

恕我孤陋寡聞...螢光橙果堆球係咩種....唔係真架?
BruceChau 發表於 2009-6-4 02:04:12 |顯示全部樓層
93# budd0007

染左色o既金虎..............
今日見賓實都有賣................add9icon
siuyin 發表於 2009-6-4 08:29:33 |顯示全部樓層
找不到缤纷.........嗚嗚嗚嗚嗚嗚嗚add2icon
GOODluck20x 發表於 2009-6-3 20:24

系呢度啦,缤纷的位置要再行入d转右.其实这里最少有十间是卖多肉的,你有无见到,大部分两三蚊有交易,比香港平四五倍
siuyin 發表於 2009-6-4 08:30:34 |顯示全部樓層
93# budd0007

染左色o既金虎..............
今日見賓實都有賣................add9icon
BruceChau 發表於 2009-6-4 02:04

可怜的金虎,无良的商人
肥仔文 發表於 2009-6-4 10:08:57 |顯示全部樓層
可怜的金虎,无良的商人
siuyin 發表於 2009-6-4 08:30

唉..D不良商人整色整水..搞到D色咁..不如買假的仲好啦..
GOODluck20x 發表於 2009-6-4 12:24:38 |顯示全部樓層
恕我孤陋寡聞...螢光橙果堆球係咩種....唔係真架?
budd0007 發表於 2009-6-3 23:29

對!! 的確係真!! 但人工噴油上色.
GOODluck20x 發表於 2009-6-4 12:33:37 |顯示全部樓層
系呢度啦,缤纷的位置要再行入d转右.其实这里最少有十间是卖多肉的,你有无见到,大部分两三蚊有交易,比香港平四五倍
siuyin 發表於 2009-6-4 08:29

我見吾倒有缤纷...亦找吾倒有專賣多肉..... 好想喊...去到都塭吾倒 !!add2icon
siuyin兄可否畫張由牌面做起點行到專賣多肉SHOP 的 MAP 比我睇嗎?  我慘到連紅碎石仔都找吾倒 !! 唉....
好在今次系芳村之旅吾識路, 若泰國之旅就生不如死了add8icon   

thx!!
GOODluck20x 發表於 2009-6-4 12:43:05 |顯示全部樓層
可怜的金虎,?良的商人
siuyin 發表於 2009-6-4 08:30
唉..D不良商人整色整水..搞到D色咁..不如買假的仲好啦..
肥仔文 發表於 2009-6-4 10:08

上色O甘都有 MARKET ?? 吾系O瓜 add9icon
車呔橡皮糖 , 假蛋, 化工染料食品 ......都糸我國暢銷O既產品 !!
同胞0既智慧用系正途一定前途無限!!