GoodLuck20X 的多肉 P.62 #1224

作者: GOODluck20x 发表于 2009-5-17 11:27:40
85786 1299
GOODluck20x 發表於 2009-5-25 11:56:17 |顯示全部樓層
37# GarfieldHK

有幾盆呀~ add10icon add10icon
GOODluck20x 發表於 2009-5-25 11:59:20 |顯示全部樓層
淺植d會靚d
亦唔怕比水"up"壞
paulpaul 發表於 2009-5-24 20:20

我少少深 , 因為藏住底部表皮枯黃部份 .  add4icon
GOODluck20x 發表於 2009-5-25 12:01:16 |顯示全部樓層
39# Exodus

我入去都吾係次次幫襯 , 都冇比人串o咼 add3icon
GOODluck20x 發表於 2009-5-25 12:02:07 |顯示全部樓層
var. cristata
Exodus 發表於 2009-5-24 20:35

THX!  check o下先
Exodus 發表於 2009-5-25 12:34:12 |顯示全部樓層
39# Exodus
我入去都吾係次次幫襯 , 都冇比人串o咼 add3icon
GOODluck20x 發表於 2009-5-25 12:01

我同個fd見到棵野寫住吹山
跟住我定唔知個朋友話「乜唔係吹上咩」
佢就搭咀「吹上吹上好難聽,吹水咁」
我就爆左句「原來可以亂作d名架?」
佢就鬧左一堆唔買就係度亂講野之類物體,不過無理我地繼續睇
GOODluck20x 發表於 2009-5-25 12:44:24 |顯示全部樓層
我同個fd見到棵野寫住吹山
跟住我定唔知個朋友話「乜唔係吹上咩」
佢就搭咀「吹上吹上好難聽,吹水咁」
我就爆左句「原來可以亂作d名架?」
佢就鬧左一堆唔買就係度亂講野之類物體,不過無理我地繼續睇 ...
Exodus 發表於 2009-5-25 12:34

佢d名未必咁準 , 可能仲加o左個人喜好成份 . add4icon
我o岩價合眼緣就買 , 唯有買左先影相上黎問 . add1icon
siuyin 發表於 2009-5-25 14:20:01 |顯示全部樓層
哈..我種到全死..邊有經驗可言..
換盆度..唔知係咪好時機.

等其他師兄師姐俾意見啦..
肥仔文 發表於 2009-5-22 12:53

香港地种生石花,九死一生的,我以前种过,冬天好地地,夏天死了一大半,而家唔种呢D野了
GOODluck20x 發表於 2009-5-25 14:31:38 |顯示全部樓層
香港地种生石花,九死一生的,我以前种过,冬天好地地,夏天死了一大半,而家唔种呢D野了
siuyin 發表於 2009-5-25 14:20

add1icon
是熱死嗎 ???
siuyin 發表於 2009-5-25 14:33:31 |顯示全部樓層
热+湿
肥仔文 發表於 2009-5-25 14:35:04 |顯示全部樓層
佢d名未必咁準 , 可能仲加o左個人喜好成份 . add4icon
我o岩價合眼緣就買 , 唯有買左先影相上黎問 . add1icon
GOODluck20x 發表於 2009-5-25 12:44

買本圖鑑咪無痛苦啦.

當年我都有買外國的多肉圖鑑..好似分2冊.
肥仔文 發表於 2009-5-25 14:37:29 |顯示全部樓層
siuyin 發表於 2009-5-25 14:20

同意...成株就算是多頭的..一樣危..
GOODluck20x 發表於 2009-5-25 14:37:40 |顯示全部樓層
热+湿
siuyin 發表於 2009-5-25 14:33

謝版主回覆
睇黎我 6 粒生石花要睇定山地 add2icon
GOODluck20x 發表於 2009-5-25 14:39:19 |顯示全部樓層
買本圖鑑咪無痛苦啦.

當年我都有買外國的多肉圖鑑..好似分2冊.
肥仔文 發表於 2009-5-25 14:35

師兄可有多肉圖鑑的名字 or 圖片 for 我參考 , THX!!
肥仔文 發表於 2009-5-25 14:40:46 |顯示全部樓層
謝版主回覆
睇黎我 6 粒生石花要睇定山地 add2icon
GOODluck20x 發表於 2009-5-25 14:37

又未必喎..我在老繽幾個前月入了棵生石花..未死得...當時仲有種子筴..

前幾日..睇隔離的牛仔...在盆邊..出了2幼苗..

成株仲健在..

生石花..我覺在香港..10成9是濕死的..
肥仔文 發表於 2009-5-25 14:49:23 |顯示全部樓層
師兄可有多肉圖鑑的名字 or 圖片 for 我參考 , THX!!
GOODluck20x 發表於 2009-5-25 14:39

呢兩本.

http://www.amazon.com/gp/custome ... ie=UTF8&index=2

http://www.amazon.com/Succulents ... 43234212&sr=8-4
肥仔文 發表於 2009-5-25 14:53:24 |顯示全部樓層
呢本就多園藝種..但唔係包好多..每屬幾款咁..

http://www.books.com.tw/exep/prod/booksfile.php?item=0010236978
GOODluck20x 發表於 2009-5-25 15:01:27 |顯示全部樓層
又未必喎..我在老繽幾個前月入了棵生石花..未死得...當時仲有種子筴..

前幾日..睇隔離的牛仔...在盆邊..出了2幼苗..

成株仲健在..

生石花..我覺在香港..10成9是濕死的.. ...
肥仔文 發表於 2009-5-25 14:40

um....之前有上網 search 過生石花資料 , 其中一個共通係多水濕死.
除買番黎我大膽地用殺虫水浸過消毒外 , 至今若10日都冇比水 , 但植材系輕微潮濕.
我用 33%蘭石,33%仙人掌泥,33%赤玉土. 師兄方便講o下植材嗎?
希望過倒年la add1icon
GOODluck20x 發表於 2009-5-25 15:07:02 |顯示全部樓層

呢本就多園藝種..但唔係包好多..每屬幾款咁..

http://www.books.com.tw/exep/prod/booksfile.php?item=0010236978
肥仔文 發表於 2009-5-25 14:53

THX! 師兄!!   
相信amazon order 會平d add4icon
肥仔文 發表於 2009-5-25 16:26:41 |顯示全部樓層
THX! 師兄!!   
相信amazon order 會平d add4icon
GOODluck20x 發表於 2009-5-25 15:07

其實唔駛錢的..呢個網分類好詳細..
http://homepage.ttu.edu.tw/mhlee/www/showbody.htm#cactus

個D圖鑑..多係多種..但細細張..唉..介紹唔多..
高雅 發表於 2009-5-25 16:38:54 |顯示全部樓層
個腦好靚