GoodLuck20X 的多肉 P.62 #1224

作者: GOODluck20x 发表于 2009-5-17 11:27:40
85785 1299
肥仔文 發表於 2009-5-22 11:45:15 |顯示全部樓層
19# 肥仔文

收到師兄 !! 我平均 7曰比次水 .
現在個頂裂開一條罅糸咪準備脫皮 ??
GOODluck20x 發表於 2009-5-22 11:33

我都係初學者.

之前試過從Mesa Garden國買種子回來..種到第二年....都係過唔到第二年..哈..
又試過從美國或日本買2或3年株..有D仲係幾頭株..
最後都死掉..

睇相..似剛脫左皮..但唔太肯定..請問你買回時外層有無萎縮了的舊皮?

如中間條隙見到裡面有新株..就應未褪.

幾日淋一次水..基本無意義..每人放植株的環境唔同..土壤又唔同..所以不能一概而論.
我偏向覺土乾先淋.天蔭又唔淋..脫皮期間..好多時巿索性唔淋..等佢自己吸收舊皮的水份..

如新買番來時..剛脫皮或脫皮中...淋水不善..好易出事..根系未長好..淋水..又再曬...或幾日天蔭..土積水..好危的..
GOODluck20x 發表於 2009-5-22 12:48:13 |顯示全部樓層
我都係初學者.

之前試過從Mesa Garden國買種子回來..種到第二年....都係過唔到第二年..哈..
又試過從美國或日本買2或3年株..有D仲係幾頭株..
最後都死掉..

睇相..似剛脫左皮..但唔太肯定..請問你買回時外層有無 ...
肥仔文 發表於 2009-5-22 11:45

肥仔文師兄,

從Mesa Garden國買種子回來吾係初學者la . 種到第二年仙遊好慘呀 !

這3盆買番黎系原封不動 , 冇萎縮了的舊皮在則面呀 . 今曰下午買瓦盆晚上先換盆呀 .

cc~ 即看情況需要才淋水 . 當看完你的留言後相信之前買的生石花也需要換植材 .

謝謝你寶貴的經驗之談 . add4icon
肥仔文 發表於 2009-5-22 12:53:22 |顯示全部樓層
肥仔文師兄,

從Mesa Garden國買種子回來吾係初學者la . 種到第二年仙遊好慘呀 !

這3盆買番黎系原封不動 , 冇萎縮了的舊皮在則面呀 . 今曰下午買瓦盆晚上先換盆呀 .

cc~ 即看情況需要才淋水 . 當看完你的留言 ...
GOODluck20x 發表於 2009-5-22 12:48

哈..我種到全死..邊有經驗可言..
換盆度..唔知係咪好時機.

等其他師兄師姐俾意見啦..
GOODluck20x 發表於 2009-5-22 18:01:06 |顯示全部樓層
哈..我種到全死..邊有經驗可言..
換盆度..唔知係咪好時機.

等其他師兄師姐俾意見啦..
肥仔文 發表於 2009-5-22 12:53

非也!非也!
師兄o既經驗系用心機 , 時間 , 金錢去堆砌出來
至少我會特別注意所提事項去減低死亡率 .
這比紙上談兵的經驗更寶貴!
GOODluck20x 發表於 2009-5-23 20:26:48 |顯示全部樓層
今日買齊料轉左盆
可惜其中1盆底部蛀了一個洞 , 唯有..隔離 . 希望有好轉 add2icon
090523 015.jpg
090523 016.jpg
GOODluck20x 發表於 2009-5-23 20:28:35 |顯示全部樓層
另一盆都換新屋先
090523 011.jpg
090523 012.jpg
GOODluck20x 發表於 2009-5-23 20:32:37 |顯示全部樓層

再來系尋日買的新寵 短毛丸綴化  , 個人覺得似腦袋 !
090523 010.jpg
090523 007.jpg

評分

查看全部評分

GOODluck20x 發表於 2009-5-23 20:58:36 |顯示全部樓層

差點兒忘了愛寵布紋球 Euphorbia obesa  add6icon
090523 020.jpg
Exodus 發表於 2009-5-23 21:51:09 |顯示全部樓層
再來系尋日買的新寵 , 個人覺得似腦袋 ! 吾知叫乜綴化呢 ?
GOODluck20x 發表於 2009-5-23 20:32

maybe兜..maybe
肥仔文 發表於 2009-5-23 22:07:52 |顯示全部樓層
今日買齊料轉左盆
可惜其中1盆底部蛀了一個洞 , 唯有..隔離 . 希望有好轉 add2icon
GOODluck20x 發表於 2009-5-23 20:26

生石花一有洞...大去機會好高的..小心..小心..

有傷口..淋水好易就......
肥仔文 發表於 2009-5-23 22:18:29 |顯示全部樓層
maybe兜..maybe
Exodus 發表於 2009-5-23 21:51

我又來猜一猜..

似唔似短毛丸綴化??

http://homepage.ttu.edu.tw/mhlee/www/catalog/echinopsis.htm

http://tw.myblog.yahoo.com/jw!kK ... ev=-1&next=4990
GOODluck20x 發表於 2009-5-24 09:15:38 |顯示全部樓層
29# Exodus

當真 ?? add3icon
GOODluck20x 發表於 2009-5-24 09:17:02 |顯示全部樓層
30# 肥仔文

我隔離o左....都遇佢過吾倒年  add2icon
GOODluck20x 發表於 2009-5-24 09:29:22 |顯示全部樓層
我又來猜一猜..

似唔似短毛丸綴化??

http://homepage.ttu.edu.tw/mhlee/www/catalog/echinopsis.htm

http://tw.myblog.yahoo.com/jw!kK ... ev=-1&next=4990 ...
肥仔文 發表於 2009-5-23 22:18

又似o咼!!!

綴化係咪冇一個正式学名 , 係咪一個品種生埋一舊就叫綴化? 不過真系幾型!!add4icon
GarfieldHK 發表於 2009-5-24 09:29:42 |顯示全部樓層
差點兒忘了愛寵布紋球 add6icon
GOODluck20x 發表於 2009-5-23 20:58

個布紋球係唔係喺「繽X」度買㗎?我只喺嗰度見過。
GOODluck20x 發表於 2009-5-24 09:53:30 |顯示全部樓層
35# GarfieldHK

係街頭o架 ~ 間野叫 ''山 car la''
GarfieldHK 發表於 2009-5-24 11:29:47 |顯示全部樓層

GOODluck20x 發表於 2009-5-24 09:53

噢!原來嗰道都有得賣。下次留意下先。
paulpaul 發表於 2009-5-24 20:20:02 |顯示全部樓層
再來系尋日買的新寵 , 個人覺得似腦袋 ! 吾知叫乜綴化呢 ?
GOODluck20x 發表於 2009-5-23 20:32

淺植d會靚d
亦唔怕比水"up"壞
Exodus 發表於 2009-5-24 20:35:20 |顯示全部樓層

GOODluck20x 發表於 2009-5-24 09:53

我頭先先係果度俾人串~
Exodus 發表於 2009-5-24 20:35:38 |顯示全部樓層
又似o咼!!!

綴化係咪冇一個正式学名 , 係咪一個品種生埋一舊就叫綴化? 不過真系幾型!!add4icon
GOODluck20x 發表於 2009-5-24 09:29

var. cristata